Suomi on ruoan kehitysmaa

Venäjä sitten lätkäisi suomalaiselle ruoalle tuontikiellon. Veikkaan, että kovin moni teistä blogini lukijoista ei tästä yllättynyt, koska olette varmasti hyvin perillä vallitsevasta tilanteesta. Keskivertosuomalainen on sitä vastoin uutisesta hämmentynyt ja miettii lähinnä sitä, että mitä siellä Venäjällä taas höpistään. Eihän suomalaisessa ruuassa ole mitään vikaa. Suomalainen ruokahan on huippulaadukasta!

Todellisuus on kuitenkin aivan muuta. Suomi on ruoan kehitysmaa. Verrataan tilannetta nyt esimerkiksi Venäjään, joka on kulinaristin todellinen aarreaitta. Venäläiset arvostavat ja vaativat aitoja makuja, lisäaineettomuutta, eläinten hyvää kohtelua ja käsittelemätöntä ruokaa. Rajan takana kaupat ovatkin täynnä toinen toistaan laadukkaampia elintarvikkeita. Torit pullistelevat villivihanneksia, yrttejä, marjoja ja muita upeita luonnonantimia. Ja ruuan hinta on noin 50-70% halvempaa kuin Suomessa.

Samaan aikaan suomalaisesta marketista ei pysty ostamaan edes juustoa, jota ei olisi käsitelty pilalle. Kaupoistamme löytyvät lihatuotteet ovat tehotuotannon tulosta, jotka usein viimeistellään lisäaineilla. Vihannesosastolta löytyy lähinnä jäävuorisalaattia. Koulu- ja päiväkotiruokailu on järkyttävällä tasolla. Työpaikkaruokaloissa ihmiset ahtavat itsensä täyteen perunaa ja sitten ihmetellään porukalla, että miksi väsyttää ja harmittaa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin…

Tällaisten tuontirajoitusten luulisi herättävän kansan syvät rivit, mutta ei. Syyttelemme vain muita ja valmistajat tyytyvät toteamaan, että eipä tuo hirveästi haittaa. Evira julistaa tuttuun tyyliin laadun olevan ainakin kunnossa.

Jotain tarvitsisi tehdä, mutta mitä? Ja millä tavalla? Oikean ruoan puolestapuhujia on paljon, mutta tuntuu, että koko skene on aivan liian levällään. Näin viesti jota levitämme, on helposti muiden korvissa pelkkää kärpäsen surinaa.

4 KommenttiaKommentoi

 • Liha-alan opiskelujen jälkeen en ole ostanut valmiiksi marinoitua lihaa kuin viime hädässä. Ja tämä on ihan puhtasti makukysymys. Mä haluun maustaa lihani itte. On vaan yllättävän vaikee saada moisia, varsinkaan broileria.

 • Huvittavaa, mistä olet saanut sellaisen kuvitelman, että Venäjällä ruoka olisi yhtään sen parempilaatuista kuin Suomessa. Se on kyllä totta, että sielläkin pieni osa kuluttajista haluaisi puhtaita ja tuoreita tuotteita kaupoista, ihan niin kuin Suomessakin, mutta että kaupoissa myytäisiin sellaisia – joopajoo! Kyllä siellä ruokakaupat pursuavat aasialaisia, amerikkalaisia ja eurooppalaisia teollisuustuotteita, joiden valmistusmenetelmät ovat kaukana käsittelemättömyydestä ja lisäaineettomuudesta. Toreilla kaukaasialaiset jobbarit myyvät teholannoitettuja arbuusejaan ja perunoitaan. Edes kadunkulmien suloiset tädit, jotka kauppaavat ”omia” kesäkurpitsoitaan, eivät ole kasvattaneet niitä omilla kasvimaillaan luonnonmukaisesti. Ainoat ihmiset, jotka syövät Venäjällä puhdasta ruokaa, ovat miljoonat kotitarveviljelijät, joiden on pakko viljellä itse koska palkka ei riitä ostamaan ruokaa.
  Yritäpä löytää Venäjän maasta edes yksi luontaistuotekauppa, jossa myytäisiin puhdasta käsittelemätöntä ruokaa.

  Tosin olen toiminut Venäjän kaupassa vasta kaksikymmentä vuotta, asunut Venäjällä vain viisi vuotta ja keskustellut asiasta lukemattomien venäläisten ystävieni kanssa sekä siellä että täällä Suomessa. En silti allekirjoita väitteitäsi.

  Mitä taas tuohon ruuan tuontikieltoon tulee, se on normaalia venäläiseen politiikkaan kuuluvaa leikkimistä. Ärhentelevät vähän aikaa ja sitten peruvat kiellon johonkin muotoseikkaan perustuen, jos viitsivät edes perustella sitä mitenkään.

 • Hei Kuusenkerkkä,

  Ja kiitos lisäyksestä!

  Itselläni on varsin päinvastaisia kokemuksia venäläisistä ruokakaupoista. Edellisestä reissusta on tosin vierähtänyt tovi, joten voihan tilanne olla muuttunut. Ja tietysti on täysin mahdollista, että minulla vääränlainen yleiskäsitys tilanteesta.

 • Hyvä jos tajuavat jättää gm lihat rajan ulkopuolelle. Valitettavasti se on meidän riesana täällä.
  Ja ilmoitusluontoinen asiahan se on jos sallitaan eu:ssa gmo. Uutisiakaan ei kauheasti kiinnostanut.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista