Synergiaa lautasella

Ruokien synergistisiä vaikutuksia on hyvä lähestyä urheilumaailman näkökulmasta. On tunnettu ilmiö, että vain ne joukkueet menestyvät, joiden joukkuepeli toimii. Jos joukkueen runko tai joukkuehenki ei ole kunnossa, niin yksittäisistä supertähdistä ei ole paljoa apua. Vastaavasti hyvinkin keskinkertaisista pelaajista koostuva joukkue voi yltää huimiin suorituksiin jos palaset loksahtavat paikoilleen.

Samat säännöt pätevät myös ruokalautasellamme. Pihvi ei oikein toimi banaanin kanssa, mutta sitä vastoin hyvin arkiselta kuulostava tomaatti-oliiviöljy yhdistelmä on jo aika kova kombinaatio. Maku toimii ja lisäksi on tutkittu, että lykopeenin imeytyminen moninkertaistuu jos se nautitaan hyvälaatuisen rasvan kera. Kun tuohon lisätään vielä esimerkiksi avokadoa, parsakaalia, hapankaalia, sipulia, valkosipulia, oreganoa, basilikaa, chiliä ja suolaa, niin käsissämme alkaa olemaan jo voittajajoukkue.

Tiedämme vielä kovin vähän siitä, mitä syömämme ruoka meille tekee. Saamme tosin lukea jatkuvasti siitä, kuinka parsakaali tekee sitä ja tomaatti tuota, mutta todellisuudessa olemme tämänkaltaisen tutkimuksen suhteen vasta alkutekijöissä. Ja kun ruvetaan ajattelemaan ruoka-aineiden yhteisvaikutuksia ja sitä kuinka hämmästyttävällä tavalla ne voivat vaikuttaa terveyteemme, on tietomme todella ohuita. Olemme esimerkiksi pitkään tienneet kuinka saksanpähkinät tai mustikat ovat terveellisiä, mutta nyt on todettu, että yhdessä syötynä nuo ovat todella huikea kombinaatio aivojemme terveyttä ajatellen.

Mistä sitten löytää ne oikeat kombinaatiot? Mielestäni paras keino on luottaa makuaistiinsa. Jos ruoka maistuu hyvälle, niin todennäköisesti olemme synergistisien vaikutusten suhteen vähintään oikeilla jäljillä. Ainakin itse uskon vahvasti siihen, että makuaistimme yksi keskeisistä tehtävistä on suunnattu juuri tätä varten. Ajatellaan vaikka monipuolista ja huippulaatuista salaattia, josta puuttuu rasva ja suola. Se ei maistu hyvälle tai ei ainakaan niin hyvälle kuin oliiviöljyn ja laadukkaan suolan kera nautittuna. Tai mieti vaikka tomaattikastiketta, jossa ei ole oreganoa, basilikaa, mustapippuria, suolaa, sipulia, valkosipulia ja oliiviöljyä. Maku on vähintään köyhänlainen ja mistään synergioista on turha puhua.

Toki yllättäviäkin toimivia yhdistelmiä on olemassa. Esimerkiksi mustapippurin sisältämä piperiini moninkertaistaa kurkuman sisältämän kurkumiinin vaikutukset. Tai kun nautit kalaöljyn yhdessä kookosöljyn kanssa, niin omega-3-rasvojen imeytyminen ainakin kaksinkertaistuu. On myös todettu, että mustikka tuntuu sopivan huikeasti yhteen melkein minkä ruoan kanssa tahansa.

Oma ja tärkeä lukunsa on sitten torjunta-aine, ilmansaaste ja lisäaine kombinaatiot, joiden hurjia vaikutuksia voi vain arvailla…

Jos asia kiinnostaa enemmän, niin kannattaa käydä lukemassa Jaakko Halmetojan laadukasta pohdiskelua.

PS. Viime viikolla mainitsemani Puskan haastattelun voit käydä lukemassa Terveydenjuuren sivuilta. Tosin uskon, että sinulla on varmasti parempaakin tekemistä, sillä en saanut Puskasta irti yhtään mitään…

13 KommenttiaKommentoi

 • Juu Puskaan on ihan turha aikaa kuluttaa. Senhän pitää palkkansa eteen sitä paska mantraa jauhaa vaikka tuskin se, niin puusilmä on, että ei näe mitä ympärillä tapahtuu.

 • Tulipas ajankohtainen aihe, sillä olen pähkäillyt juuri näitä eri ruokien keskinäisiä vaikutuksia. Tuota makujuttua en ole aiemmin edes ajatellut ja se kuulostaa ihan järkevälle logiikalle. Tosin aina se ei päde kun mietitään vaikka perunaa ja lihaa.

 • Ruualla on hauska leikkiä! Kannattaa todellakin kokeilla eri mausteita ja -yhdistelmiä, niin voi löytää hyvinkin yllättäviä ja toimivia kombinaatioita. Itse olen lähtenyt toteuttamaan asiaa parantamalla maustehyllyäni ja voin kertoa, että ruuat ovat alkaneet maistua todella voimakkailta ja herkullisilta.

  Nykyään hankin mausteeni suoraan luonnosta eli handcraft/wildcraft-meiningillä sekä iHerbistä eli Starwest Botanicals-mausteet. Voin suositella muillekin.

  Esim. luomulihan kanssa käytän nykyään voimakkaita yrttejä, kuten salviaa, joka saa lihastakin irti aivan uudenlaisia makuelämyksiä. Yleensäkin voimakkaat yrtit ja mausteet ovat kovaa valuuttaa minun ruokavaliossani.

 • Myy -> Juu, aseman ja uskottavuutensa suhteen on pidettävä suu supussa…

  coco cola -> Peruna ja liha ei tosiaan ole mikään paras mahdollinen yhdistelmä ainakaan ruoansulatusta ajatellen.

  S@mppa – > Ehdottomasti näin! Monet meistä urautuvat myös ruoan ja ruoanvalmistuksen suhteen. Se on sääli kun miettii minkälaisia mahdollisuuksia eri juttujen koittamiseeen meillä on…

  Itse juuri taannoin mietin sitä kuinka makuni on muuttunut viimeisen vuoden aikana aika paljon. Samalla tavoin kuin sinulla, kaikki voimakkaat maut ovat nyt in…

 • Mitä Puskaan tulee, niin jos edes puolet suomalaisista kuuntelisi oikeasti hänen neuvojaan, olisi terveysriskit pienempiä. Puskan neuvot ovat helppo uskoa maalaisjärjellä, mutta jos haluaa ottaa asioista ITSE selvää ja kokeilla mikä toimii itselle ja omalle kropalleen, voi kokeilla vaihtoehtoisia menetelmiä.

  Jos Puska kehottaa vähentämään kovaa rasvaa (ja ehkä käyttämään hallitusti kokojyvätuotteita), ei se tarkota, että Puska on kaiken maailman pahan alku ja juuri ja että häntä pitää haukkua kuin pientä Saatanaa.

  Jesus sentään, miten ihmiset ovat niin äärimmäisiä. Voitteko uskoa, että ehkä joillekin se Puska-linja toimii, joillekin ei. Jotenkin tuntuu, että mitään ei voida hyväksyä. Nykyään näissä ruokavaliokeskusteluissa syytetään aina jotain.

  Tervettä on rakastaa ihmisiä ja arvostaa jokaisen mielipidettä. Tuskin se Puskan idea on tapaa ihmisiä omilla neuvoillaan.

  Mieiti Myy jos Peke Bush ottas saman asenteen kuin sinä?

 • Ei kukaan kai ole sanonut, että eikö puskan linja jollain toimisi. En minä ainakaan, kun rotanmyrkylläkin kuulemma laihtuu.
  Kyse kriittisyydessäni on siitä, että miksi pitää olla, niin puusilmä ja yrittää mustia asioita väittää valkoisiksi.

  Miksi suoranaisesti valehdellaan asioista? No vaikka ne 1000 tutkimusta mitä ei ole. Enkä jaksa enää jatkaa tähän sikapiikistä. Sekin vaahtoaminen oli farssi alusta asti.
  Pohjois-kor ei kun karjala juttu. Täyttä tuubaa.

  Oletko Entomba kauan seurannut puskan satuja? Ollut häneen yhteydessä asioista kuinka monesti?

  Ylimielisyys mikä oli ylen kole illassa oli jotain ihan järkyttävää tuossa asemassa olevalta.

 • Totta puhuakseni, en ole seurannut Puskan fiktioita kauaa, vasta tämän vuoden ajan. Tiedän, että minua vanhemmilla ihmisillä, ja varsinkin niillä, jotka ovat eläneet sen P-Karjala ”kokeen” aikaan, on hurjasti enemmän tietoa ja kokemusta kuin minulla, kuten sinulla Myy, uskoakseni.

  Mutta kohtuus kaikessa. 😉

  Kun puhutaan terveestä ruokavaliosta ja kun puhutaan ruokavaliosta, jolla laihtuu, puhutaan kahdesta eri asiasta. Eikö? :)

  Sillon kun ruoka maistuu ja sillä jaksaa elää ilman, että päivittäinen elämä muodostuuo ngelmaksi, on ihan sama elääkö 100- vai 86,7-vuotiaaksi. Onnellinen elämä ei ole määritettävissä kiloissa, sen pituudessa tai siinä mitä ”ruokavaliota” seuraa. Jokainen saa päättää itse. Minä ainakin satuilen omaa elämääni… :)

  Puska satuilkoon omaa, ja ken häntä haluaa kuunnella, oma on soppansa. Voilla tai ilman.
  Oman kehon kuuntelu auttaa, jos voi herkistää sinut ja saa sut hyvill fiiliksellä, kuka siihen on mitään sanomaan?

  1 (= oman itsen* tieto ja kokemus) + 1 (= toisen ihmisen tieto, kokemus ja kommentit) = kokonaisuus

  * sinä itse olet kokonaisuus, johon vaikuttaa kaikki.
  Ruoka on vain yksi osatekijä terveellisessä elämässä.

 • Mielestäni Puskan ja THL:n keskeinen ongelma on se, että tosiasioille ja vaihtoehdoille ummistetaan silmät. Syitä tähän silmien ummistamiseen on monia, jotka jokainen voi itse päätellä.

  Se, että vaihtoehdoista ei suostuta edes keskustelemaan, on todella väärä lähestymistapa THL:n kaltaiselta laitokselta. Nyt kun THL:n uskottavuus on täydellisessä pohjamudassa, niin ainoa tie ylöspäin olisi aito ja rehellinen avoimuus, sekä omien virheiden myöntäminen. Peittely ja tosiasioiden pimittäminen vie loputkin uskottavuudesta. Ja, että THL:n kaltainen laitos voisi toimia kansanterveyden edistäjänä, niin uskottavuus pitäisi olla edes jollain tasolla kunnossa.

  Puskan THL on kuin norsu posliinikaupassa. Mitä enemmän se toimii, niin sitä pahempaa jälkeä syntyy…

 • Huomauttaisin, että THL:n uskottavuus ei yleisesti (eli terveysintoilijoiden piirien ulkopuolella) ole pohjamudassa. Mielestäni Puska vastasi haastattelussa ihan hyvin. Eliniän pidentyminen toimintakykyisillä elinvuosilla on erittäin merkittävä asia. Jos se saavutetaan lääketieteellisellä hoidolla, niin ihan hyvä sekin. Väestön eläessä pidemmälle, sairaudet yleistyvät ja sitten niitä hoidetaan lääkkeillä. Toisaalta, ennen vanhaankin oli monia sairauksia, joista vain kärsittiin hautaan saakka, kun sopivaa lääketieteellistä hoitoa ei tunnettu. Eipä kasvatettu lääketilastoja, mutta oliko elämänlaatu siltikään hyvä? Tuskin. On hyvä huomata myös se, että ravitsemus ei ole yksinään syypää ihmisten terveysongelmiin. Merkittävää roolia näyttelevät ainakin elämää helpottava teknologia, fyysisesti passiivisten harrastusten lisääntyminen (tietokonepelit yms.), työelämän henkisen vaatimustason raju kasvu sekä lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Nuo selittävät suuria lääkekorvaustilastoja paljon paljon enemmän kuin ravintokysymykset.

 • ”sairaudet yleistyvät ja sitten niitä hoidetaan lääkkeillä”
  Joo, mutta leijonan osaa niistä taudeista voi välttää syömällä oikein.
  Jos ajatellaan niitä sairauksia (ja myydyimpiä lääkkeitä) mistä Jarkko kirjoitti ihan joku aika sitten, niin aika pitkälle pelkkiä elintasosairaus lääkityksiä tai johtuu sopimattomista ruoka-aineista esim. viljat.
  Ennen elän 60 vuotta hyvää elämää ennen kuin makaan siihen päälle 20 v koomassa sairaalassa lääketokkurassa.
  Vaikika suomalaisen tutkimuksen mukaan elin-iän odote on kasvanut, niin kuitenkin suomessa eletään terveitä ja hyviä vuosia vähhemmän kuin monissa muissa maissa. Siitäkin huolimatta, että tässä maassa on maailman paras terveyden huolto, lääkityskin on ihan huippuunsa viritettyä ja jokainen melkein popsii jotain pilleriä. Parhaat sapuskat on ihan benecolit ja kaikki ruisleipää myöten.
  Ja jos ei yleisesti ole thl:n suosio pohjalukemissa, niin miten sitä voidaan edes koko väestönosalta odottaa, koska suomalainen on lammas joka seuraa ja uskoo johtajiaan auliisti.
  Jo se usko suomen median riippumattomuuteen ja uskottavuuteen ja luotto uutisten paikkaansapitävyyteen (kertomattomuutta ei suurin osa edes tajua) kertoo paljon, 20.30 propaganda uutisiinkn uskotaan.

 • ”On hyvä huomata myös se, että ravitsemus ei ole yksinään syypää ihmisten terveysongelmiin”

  Erittäin hyvä huomio, jota ei pidä unohtaa.. Toisaalta asia voidaan kääntää myös niin päin, että nyt kun esimerkiksi liikunnan harrastaminen vähenee, niin oikeanlaisen ravinnon merkitys korostuu entisestään.

 • […] pakettiin on laitettu toinen toistaan upeampia yrttejä, jotka toimivat kaiken hyvän lisäksi mainiosti keskenään ja näin auttavat selviämään meitä stressistä ja sen tuomilta haasteilta. Todella loistava […]

 • […] HealthForcen tuotteiden osalta pitää ehdottomasti mainita myös se, että ne ovat pitkälle mietittyjä kokonaisuuksia. Esimerkiksi MacaForcen osalta ei olla tyydytty vain siihen, että on tungettu macaa purkkiin. HealthForce on miettinyt myös sitä, että miten se macan koko potentiaali saadaan kaivettua sieltä kätköistä esiin. MacaForceen onkin lisätty mm. kasa erilaisia yrttejä, joten HealthForcen macan kohdalla ei oikeastaan voida puhua enää mistään macasta vaan synergiasta. […]

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista