Syökää suolaa!

Olen seurannut viime kuukaudet ilolla sitä kehitystä, joka liittyy ihmisten suhtautumiseen tärkeisiin rasva-asioihin. Todella moni suomalainen on ymmärtänyt kyseenalaistaa Pekka Puskan ja muun virallisen tahon sadut ja ruvennut käyttämään omaa järkeään ja ennen kaikkea kuuntelemaan omia tuntemuksiaan. Kaikenlaisten kevyttuotteiden myynti on romahtanut ja esimerkiksi voin kulutus on selvässä kasvussa. Ekokauppojen pitäjät ovat kertoneet siitä, kuinka kookosöljyt viedään melkein käsistä, joten ei tässä voi muuta kuin iloita, sillä onhan laadukkaiden rasvojen käyttö ehdottomasti yksi parhaista jutuista, mitä voimme tehdä terveyttämme ja hyvinvointiamme ajatellen.

Rasvahypen keskellä toivoisi ihmisten kiinnittävän huomiota myös toiseen todella tärkeään asiaan. Tämä on laadukkaan suolan käyttö. Valtaosa meistä pitää suolaa pahana asiana ja sitähän se normaali kaupan yliprosessoitu valkoinen jauhe onkin. Mutta kun puhumme aidosta raffinoimattomasta merisuolasta, niin se on jo aivan eri juttu. Olen monesti sanonut sitä, että jo pelkästään vaihtamalla tavallisen suolan parempaan vaihtoehtoon, voi saavuttaa todella huomattavia terveyshyötyjä. Suomalaiset ovat pahasti alisuolattua kansaa, joka jo osaltaan voi selittää monia vaivoja.

Tuli tehtyä menneellä viikolla pienimuotoinen kesäreissu tuonne rakkaaseen länsinaapuriin. Tietysti tsekkasin paikallisten ruokakauppojen tarjontaa ja täytyy kyllä sanoa, että Ruotsissa ollaan ainakin luomuvalikoimien suhteen hieman Suomea edellä. Ihan perusmarkettien HeVi-osastolta löytyy oma luomuhyllystö, jossa oli ihailtavan runsas tarjonta. Ja sekin pisti silmään, ettei Ruotsin ruokakaupoista juurikaan löytänyt valmiiksi marinoituja lihamössöjä, vaan liha myytiin lihana. Positiivisin ruokakauppakokemus löytyi kuitenkin Helsingistä. Stockmannin Herkku on kyllä nimensä veroinen ruokakauppa. Huikea juustovalikoima ja vasta avattu luomuosasto saivat aikaiseksi todella leveän hymyn…

PS. Kannattaa hyödyntää iHerbin 20% alennus, joka koskee mm. Madre Labsin C-vitamiinia ja lukuisia muita tuotteita. Tarjous on voimassa vielä tämän päivän!

      

32 KommenttiaKommentoi

 • Löytöjä -> Mielenkiintoinen löytö! En ole kuullut tuosta aiemmin mitään…

  Sikuriinanen-> Ruususuola (vuorisuola, kristallisuola, himalajasuola) on muuten aivan samaa suolaa kuin merisuolakin, mutta ruususuola on mantereelle jouduttuaan kerännyt itseensä aikojen saatossa karsinogeenejä tai jotain muuta ei niin kivoja juttuja. Ainakin tämänkaltaisiin väitteisiin olen törmännyt useasti. Itse valitsisin pitkässä juoksussa ehdottomasti merisuolan.

  Toki tuo ruususuola on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin se tavallinen ”pan-suola”. Siis todella paljon parempi valinta…

  Ande-> Tuo on todella huikea uutinen! Kannattaa lukea tuo juttu…

 • Meillä ainakin käytetään himalajasuolaa. Olen myös sitä mieltä, että kyllä siellä meressä liikkuu jo sen verran myrkkyjä, että ei kai sillä ole mitään väliä, käyttääkö vuorisuolaa vai merisuolaa. Molemmissa on ihan taatusti jotakin, vaikka onkin parempaa kuin prosessoitu suola.

 • Vuorisuolaa käytetään täälläkin. En todellakaan usko siinä olevan mitään haitallisia kertymiä.

 • Hei,

  Juu, tämä on asia, joka jakaa vahvasti mielipiteet. ”Toisen koulukunnan” mielestä se merisuola on paljon huonompi vaihtoehto… Ja hankalinta koko jutussa on se, että mustaa valkoisella on niin vaikea löytää..

  Itse kuitenkin pidän merisuolaa huomattavasti parempana valintana. Se, että onko se oikeasti sitä, en voi taata.

  Tuossa on jotain pientä vertailua asian tiimoilta: http://www.e-coach.fi/index.php?name=Content&nodeIDX=1563

  Syytä on myös muistaa, että näiden parempienkin suolojen suhteen on valtavasti laatueroja. Esimerkiksi idästä tulevat vuorisuolat ovat usein Pakistanista ja ilmeisen riskialttiita nikkelin osalta.


  Jos P.P satut lukemaan tämän, niin kertoisitko siitä yhdestä vuorisuolaan liittyvästä mittaustuloksesta, joka herätti epäilyksiä. Tästä oli puhetta yhden puhelinkeskustelumme yhteydessä, jonka kesällä kävimme. Itse en muista enää kyseisen tarinan yksityiskohtia…

 • Vielä rautalankavääntöä kaipailen, eli merisuolan valintaan neuvoja. Mistä tietää onko suola raffinoitua vaiko ei?

  Kiitokset Jarkko mielenkiintoisista kirjoituksista, jotka ovat mukavasti ajatusmaailmaani keväästä saakka availleet!

 • Sikuriinanen-> Kiitos paljon :)

  Jos purkin/pussin kyljessä lukee jotain tyyliin: ”käsittelemätön merisuola”, niin kyseessä on mitä todennäköisimmin hyvästä suolasta…Itse suosin Urtekramin- ja Celtic Sean merisuolaa, joita löytää todella monesta ekokaupasta.

  Kari-> Itselläni ei kaapissa ole muuta kuin merisuolaa, joten sitä tulee laitettua myös nenäkannuun. Jodioitua suolaa ei ainakaan kannata käyttää, koska se voi ärsyttää nenäonteloa…

 • Mitenkäs Jarkko tuo Kalaharin suola? Asettuisiko se johonkin merisuolan ja vuorisuolan väliin laadullisesti vai meneekö kirkkaasti päähän tai toiseen?

 • Tässä taas mahotonta shittiä

  Ykkösdokumentti: Arvokas ja herkullinen jäte

  Kaupat heittävät yli puolet hankkimastaan ruoasta jätteeseen. Parasta ennen -päivän jälkeenkin suuri osa ruoasta on käyttökelpoista, jopa herkullista. Kuka vastaa tuhlauksesta, jolla voitaisiin ruokkia monta nälkäistä?

  http://areena.yle.fi/video/1314043433884

 • Hei Janne,

  Olen kuullut tuosta Kalaharin suolasta paljon kehuja. Laadultaan varmasti ihan mainiota suolaa…

  Seuraava teksti on poimittu Cocovin sivuilta:

  Pakistanissa on noin 100 suolan vientiä harjoittavaa yritystä ja Saksassa n. 20 suolaa maahantuovaa yritystä. Siellä kaikkien tavarantoimittajien on jo pitänyt vaihtaa pakkaustekstit muotoon ”Pakistanin suola, suola-alueelta Himalajan eteläpuolelta” (tämä tapahtui 1-2 vuotta sitten). Ne saksalaiset tavarantoimittajat jotka edelleen käyttävät termiä ”himalajan suola” tekevät niin vastoin lakia.

  Pakistanin suolalla on kymmenen eri laatutasoa, jotka on numeroitu yhdestä kymmeneen. 1 on erittäin puhdasta, 10 sisältää epäpuhtauksia. Suolan laadussa on ollut Saksassa erittäin paljon laatuongelmia, ja maahantuojat joutuvat käyttämään sertifikaatteja todistaakseen tuotteensa laadun / puhtauden.

  Tuotteen vaaleanpunainen väri on seurausta suolassa olevan raudan hapettumisreaktiosta. Tämä ei ole huonon laadun merkki – joidenkin mielestä vaaleanpunainen väri on esteettisesti jopa hyvä asia.

  Kalaharin suolamme tulee valokuvan kauniilta alueelta Kalaharin aavikolta. Siellä kolme makean veden virtaa yhtyvät miljoonia vuosia vanhaan maanalaiseen kerrokseen, joka sisältää puhtaita, ihmisen toiminnalta suojassa olleita natriumkloridikiteitä. Kun vesivirrat juoksevat näiden muinaisten mineraalisegmenttien yli, liukenee maanalaisten järvien ja kaivojen pinnalle suolaliuos, joista suolamme kuivataan erilleen hellästi auringon valossa. Kalaharin suola valmistetaan kaukana asutusalueista, joka takaa myös ympäristön puolesta suolan puhtauden.

 • Mitä sanot kuinka paljon (hyvästä) suolasta on hyötyä ihon hyvinvointiin, voisiko se auttaa pahaan ihottumaan kenties? Olisiko paras tapa heittää joka päivä naamaan suolavettä vai voisiko sitä kenties ihan ulkoisestikkin käyttää vaikkapa öljyn joukossa? Voisin tietty jonkun oman empiirisen kokeilun tehdä, mutta ajattelin onko sulla jotain tietoa kenties hyödyistä (/haitoista) ? Kiitos etukäteen !

 • Moi eb,

  Liiallinen suolattomuus voi aiheuttaa runsaasti erilaisia vaivoja, kuten iho-ongelmia. Toisaalta tuskin suola on sisäisesti nautittuna mikään ihmelääke mihinkään iho-ongelmaan vaikka se voi ollakin apuna paranemisen suhteen.

  Itselläni ei ole juurikaan kokemusta tuosta ulkoisesta suolahoidosta. Sen kuitenkin tiedän, että esimerkiksi suolainen merivesi tekee monelle iho-ongelmista kärsiville todella hyvää. Suola nimittäin desinfioi, hoitaa, kuorii ja kosteuttaa. Eli suosittelen koittamaan rohkeasti! Et ainakaan häviä mitään.

 • Minä pääsin kuivista kantapäistä ja muutenkin kuivasta ihosta eroon aloittamalla säännöllisen kalaöljyn käytön.

  Kohottaako merisuolan natrium verenpainetta? Toisin sanoen, onko verenpainepotilaalle merisuola sen parempaa kuin natriumkloridi?

 • ek- Kiitos hyvästä vinkistä!

  Jari-> Tästä asiasta on väännetty paljon kättä. Oma mielipiteeni on se, että tavallisen suolan vaihtaminen merisuolaan on etenkin verenpainepotilaita silmällä pitäen erinomainen ratkaisu.

  Seuraava teksti on lainattu täältä:http://www.terveydenjuuri.fi/?page_id=185

  On todistettu, että kahden alkuaineen ruokasuola, natriumkloridi, nostaa verenpainetta. Tämän perusteella lääkäri usein kieltää suolankäytön korkeasta verenpaineesta kärsiviltä potilailta. – Ihme kyllä, riittävän sairaana potilas pääsee silti sairaalassa suolaliuostiputukseen.

  Verenpaine ei kuitenkaan nouse noin 90 mineraalia sisältävällä merisuolalla, koska siinä on mukana verenpaineeseen vaikuttavat magnesium- ja kaliumsuolat. Esimerkiksi tohtori Jacques De Langre havaitsi merisuolan normalisoivan verenpaineen, oli verenpaine sitten liian korkea tai liian alhainen. Hän tutki Atlantin aurinkokuivattua merisuolaa 30 vuoden ajan ja havaitsi myös, että merisuola poistaa nestekertymää, voi poistaa ummetusta ja ehkäisee suonenvetoja, lihaskramppeja ja rytmihäiriöitä.

  Noin parin sadan merisuolaveden juojan otoksen perusteella nopeimmat aikuiset tiputtavat korkean verenpaineensa merisuolavedellä noin kahdessa kuukaudessa normaalilukemiin. Samalla myös ylipainoisilla paino tippuu joitakin kiloja ja joillakin kolesterolitaso normalisoituu. Kun verenpaine saavuttaa normaalilukemat, ei kuitenkaan kannata lopettaa merisuolaveden juontia, koska todennäköisesti keho tarvitsee vielä paljon lisää mm. magnesiumsuoloja. Magnesiumin puutos on nimittäin vielä selvästi havaittavissa ainakin kuivaverianalyysissä. Annostuksen voi kuitenkin pitää hieman pienempänä esim. ½ teelusikallisessa.

 • Itse käytän pvässä abaut 3-4 tl suoloja.
  Mulla ongelmana on aikaisemmin ollut paineet 180/90, mutta ne ehtivät tippua ennen suolan kyttöä ja on nyt hyvät. Toki jos jätän suolaveteni aamuisin juomatta iskee sika turvotus päälle. Liittyiskö se lisämunuaisiin…

 • ihan mukava artikkeli. Helposti luettavaa, mukaansa tempaavaa. Kirjoitus on kirjoitettu 22.8 mutta olisi kiva tietää minä vuonna. Onko esim todellakin Helsingin Stockmannilla vielä vuonna -11 elokuussa ruokakauppa Herkku?
  Vastaus tähän ei ihan riitä koska se olisi mukava todeta heti tekstiä lukiessa että ahaa, blogi on kirjoitettu sinä ja sinä vuonna joten puhuu tästä ajasta.

  Laitan tämän blogin talteen, on sen verran hyvin kirjoitettua ja aiheiltaan kiinnostavaa tekstiä, kiitos :)

 • Moikka nimetön,

  Kiitos kommentista! Itselleni tuli taannoin täysin sama juttu mieleen tuosta päivämäärästä… Pitää lisätä vuosiluvut jossain vaiheessa näkyviin.

 • Mitä mieltä jodin riittävästä päivittäissaannin määrästä? Tavalliseen ruokasuolaan lisätään jodia. Meri- ja vuorisuolat sisältävät jodia verrattaen vähäisempiä pitoisuuksia. Jos ruokasuola korvataan meri- tai vuorisuolalla, onko tarpeellista käyttää jodilisää?

 • Hei,

  Tuo on hyvä kysymys. Tuossa tapauksessa on mielestäni on täysin perusteltua nauttia jodilisää esimerkiksi merilevien muodossa. Kuinka välttämätöntä tämä sitten on, niin sitä voi vain arvailla ja se tietysti riippuu paljon myös tuosta muusta ruokavaliosta…

 • Mistä sitä puhdistamatonta merisuolaa oikein voi ostaa?!

  Tätä on etsitty kissojen ja koirien kanssa ja googlailtu vaikka kuin -eikä löydy kuin artikkeleita missä sitä kehutaan.

 • Hyvää laadukasta raffinomatonta merisuolaa löytyy lähes jokaisesta luontaistuotekaupasta. Myös isommista marketeista saattaa löytyä.

 • Sain 25kg säkin vuorisuolaa, Sakanliittotasavalta, (Bernerin maahantuoma).
  Voinko huoletta käyttää onko vastaava kuin ruususuola.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista