Syövän ehkäisy

Syöpä on nykyään maailman yleisin kuolinsyy. Mikäli nykytahti jatkuu, vuonna 2020 sairastuu syöpään vuosittain yli 16 miljoonaa ihmistä ja kymmenen miljoonaa kuolee. Suomessa tehdään vuosittain yli 27 000 syöpädiagnoosia ja myös meillä syöpätapauksien määrä kasvaa kiihtyvää tahtia.

Syövän ehkäisyssä melko ratkaisevaan asemaan nousee tietysti elintavat. Sillä pääsee jo pitkälle jos välttää ne pahimmat karikot, kuten tupakoinnin, huonolaatuisen ruoan ja liiallisen myrkkyjen kanssa lotraamisen. Hyvien elintapojen lisäksi meillä on nykyään käden ulottuvilla erilaisia välineitä, jotka voivat auttaa meitä syövän ehkäisyssä. Listaan tässä yhteydessä näistä ”ehkäisyvälineistä” kolme omaa suosikkiani.

Reishi on ehdottomasti yksi parhaista aseista syöpää vastaan. Reishiä on tutkittu viime vuosina paljon ja sen on todettu ehkäisevän syöpää kolmella eri tavalla:

1. Tehostaa immuunijärjestelmämme toimintaa
2. Vähentää syöpäsolujen määrää
3. Hidastaa syöpäkasvaimien kasvua

Ei olekaan ihme, että monet syöpään sairastuneet ovat saanet reishistä huomattavaa apua.

Pakurilla on reishin tavoin näyttöä syövän ehkäisyssä ja hoidossa. Näytöllä tarkoitan tutkimuksia ja ennen kaikkea ihmisten käytännön kokemuksia asiasta. Itsekin tiedän monia suomalaisia, jotka ovat saaneet syöpäänsä parantavaa apua pakurista ja muista lääkinnällisistä sienistä.

Jaakko Halmetoja kertoo pakurikirjassaan syöpätyypeistä, joita vastaan pakurilla on saatu erityisen hyviä kokemuksia:
-Melanooma
-Aivosyöpä
-Rintasyöpä
-Kohdunkaulan syöpä
-Suolistosyöpä
-Ewingin sarkooma
-Leukemia
-Maksasyöpä

Kurkuma on saanut viime vuosina mukavasti huomiota syövän ehkäisyyn liittyvissä artikkeleissa. Eikä syyttä, sillä tutkijat ovat olleet ällistyneitä huomatessaan kurkuman kyvyn laukaista syöpäsoluissa apoptoosin eli solukuoleman, joka nimenomaan syöpäsoluissa on usein estynyt. Etenkin rintasyöpää ja melanoomaa vastaan kurkumalla on saatu tutkimuksissa erittäin rohkaisevia tuloksia.

Minulta kysytään usein sitä, että millä tavalla tuo kurkuma olisi hyvä nauttia. Itse tykkään syödä kurkumaa kolmella eri tavalla. Kuumennettuna (mausteena ruoan seassa), sellaisenaan esimerkiksi pirtelöiden joukossa ja lisäksi syön myös kurkumakapseleita. Tärkeintä on muistaa nauttia kurkuma aina mustapippurin kanssa, koska mustapippurin sisältämä piperiini lisää kurkuman imeytymistä jopa 2000 prosentilla.

En voi liiaksi korostaa sitä, että syövän ehkäisyssä ei kannata tukeutua pelkästään reishin, kurkuman, pakurin tai minkään muun yksittäisen rohdoksen varaan. Syöpä ei synny tyhjästä vaan on usein vuosia tai jopa vuosikymmeniä kestävän tapahtumasarjan lopputulos. Monesti tämän tapahtumasarjan ratkaisevat tekijät ovat niitä meidän päivittäisiä valintoja.

20 KommenttiaKommentoi

 • Hei,

  Mitä mieltä olet tästä pinnalle nousseesta asetaldehydistä, jota on alkoholissa, etikassa ja käymisellä valmistetuissa meijerituotteissa. Ennen lempparini oli luonnonjogurtti, mutta nyt on sekin puntarilla, että uskaltaako sitä enää syödä. Sitten samaan kategoriaan kuuluu arseeni, jota on mm. juomavedessä ja riisissä. Riisiäkin tykkään syödä…

  Mitä mieltä olet kaupan esim. meiran normaalista mauste kurkumasta. Meiran sivuilla lukee, että heidän mausteet eivät ole edes säteilytettyjä.

 • Hei,

  olisko sulla jotain vähintään kohtalaisen tieteellisesti uskottavia linkkejä (artikkeleita) tosta reishin vaikutuksesta syövän ehkäisyssä? Olen vähän yrittänyt etsiä, mutta ainakin osa jutuista vaikuttaa vähän heppoisilta, tai sitten en vain osaa arvoida onko lähde tarpeeksi uskottava.

  Äidilläni oli rintasyöpä, eikä hän aio enää käydä niitä kemiallisia hoitoja läpi vaikka syöpä sitten uusiutuisikin, eli hän on nyt kiinnostunut ruokavalion vaikutuksesta uusiutumisen estämiseen. Kaikenlaista muuta on jo löytynytkin, mutta tuo reishi on sellainen, mitä ei löydä ns. tavallisista ohjeista, ja olisi kiva löytää hänelle jotain lähteitä siitä.

 • Hei Bob,

  Kiitos hyvistä kysymyksistä.

  En näe tuota asetaldehydiä mitenkään kovin suurena ongelmana. Säännöllisesti eri ruoista löydetään aina jotain kohua aiheuttavia asioita, mutta yleensä nämä otsikot voi jättää omaan arvoonsa. Jogurtin osalta miettisin ennemmin maidon mahdollisia haittavaikutuksia.

  Jos mietitään kurkuman lääkinnällisiä ominaisuuksia, niin on vaikea sanoa kuinka merkittävä ero on vaikka tuolla Meiran kurkumalla ja sitten esimerkiksi Eclectic Instituten kurkumalla (http://www.iherb.com/Eclectic-Institute-Raw-Turmeric-POW-der-2-1-oz-60-g/42098), joka on laadukkain kurkuma mihin olen törmännyt. Veikkaan, että eroa on, mutta sitä en tiedä onko tämä ero kuinka merkittävä.

 • Tuliko virhe noissa luvuissa?
  Wikipedia:
  Maailmanlaajuisesti syöpätapauksia todetaan joka vuosi noin 12,4 miljoonaa. (Suomessa 60 osa kaikista?)
  Suomessa oli vuoden 2010 lopussa ainakin 233 000 syöpädiagnoosin saanutta ihmistä, ja määrän odotetaan kasvavan.

  Eli, että joka vuosi ei tule lisää sen verran, vaan että yhteenlaskettuna?

 • Kanadalaisen Richard Béliveaun mukaan mm.kaikki sipulit, erityisesti valkosipuli; kaikki kaalit, erityisesti parsakaali auttavat syövän torjunnassa ja hoidossa. Mieluiten raakana tai hyvin kevyesti höyrytettyinä.

  B17-vitamiinista puhutaan myös syövän tappajana. Jos on vähänkin pihaa, niin helposti pystyy kasvattamaan sinimailasta(alfalfaa). Siinä on mm. tätä vitamiinia. Tuoreena mehustaa tai laittaa pirtelöihin ja kuivata viherjauheeksi talveksi. Onnistuu parvekkeellakin paljussa

  Itse ainakin jättäisin kaiken sokeripitoisen pois ja söisin mahdollisimman paljon villiyrttejä ja auringon alla kasvaneita luomuvihanneksia. Mehustettuina menevät hyvin alas.

 • Mutta muistetaan nyt kuitenkin, että ensisijaisena on ne perus terveet elämäntavat. Myönnän, että suomalaiset ravitsemussuositukset ovat vähän retuperällä, mutta eipä niitä kukaan juuri noudatakkaan. Jos syöt paljon ja monipuolisesti erilaisia kasviksia, vihanneksia, hyviä rasvoja kuten oliiviöljy, pähkinät, kananmuna ja kookosöljy, käytät kohtuudella täysjyväviljaa (jos se sinulle sopii, täysjyväkin on todettu syöpää ehkäiseväksi), maitotuotteita, riisiä, ja perunaa. Syöt kalaa pari kertaa viikossa ja kohtuudella punaista líhaa.

  Olen melko varma, että noilla ohjeilla pääsee jo hyvin pitkälle. Vaikka tuo on jo lähellä ravitsemussuosituksia, niin tosiasia on, että suurin osa suomalaisista ei syö niiden mukaisesti, vaan ruokavalio koostuu hyvin pitkälle, sokerista, eineksistä, valmisruuista jne.

 • Kukkanen ja Robin -> Juuri näin! Ne päivittäiset valinnat erityisesti ruokajuttujen suhteen näyttelevät merkittävää roolia tässäkin asiassa.

 • Moro jarkko,

  Minkälaisia vaatteita käytä? Ostatko/suositko vaatteissakin aina luomua vai voiko hyvällä omatunnolla käyttää normaaleja puuvilla vaatteita? Ei tahdo löytyä oikein tyylikkäitä luomuvaatteita ja ovat usein hurjan kaalliitakin.

 • Moi Luomu!

  Tämä vaateasia on tosiaan melko mielenkiintoinen juttu. Ekaksi on sanottava se, että luomupuuvilla ei takaa mitään puhtaudesta. Etenkin intialaisen luomupuuvillan tuotannon luotettavuus on vähintään kyseenalaista. Siellä menee se tavallinen puuvilla (gm-tuotanto) ja luomupuuvilla pahasti sekaisin. Kuvaavaa on sekin, että luomupuuvillaa myydään enemmän kuin tuotetaan.

  Lisäksi puuvillan luomumerkki ei takaa valmistuksen, kuten värjäyksen ja viimeistelyjen luonnonmukaisuutta. Eli ainakaan itse en pidä esimerkiksi H&M:n ”luomuvaatteita” yhtään sen puhtaampina kuin heidän normaaleja vaatteita.

  Jos suosii niitä pienempiä vaatemerkkejä, jotka kiinnittävät huomiota laatuasioihin, niin todennäköisesti voi olettaa saavansa ainakin melko myrkyttömiä vaatteita. Jos haluaa varmasti myrkyttömän vaatteen, niin se pitää valmistaa alusta loppuun itse. Eli ei kovin helppoa…

  Vaatteissakin kannattaa siis panostaa mahdollisimman paljon laatuun. Kun ostat laadukkaan vaatteen, niin se kestää käytössäsi paljon pidempään, jolloin sinun ei tarvitse ostaa jatkuvasti uusia (todennäköisesti myrkyllisiä) vaatteita.

  Sanomattakin on selvää, että uudet vaatteet kannattaa pestä ainakin kerran ennen käyttöönottoa. Tämä poistaa huomattavan osan vaatteiden myrkyistä. Tosin nämä myrkyt joutuvat sitten luontoon, joka ei tietysti ole kovin hyvä juttu.

 • Jostain, taisi olla Antti Heikkilän kirjasta luin että syöpäsolu käyttää ravinnokseen ainoastaan hiilihydraatteja.Pitäneekö paikkansa?

 • Mistä ostat Jarkko nykyään pähkinät/siemenet/mantelit? Kun puhutaan siitä kaikista parhaasta kaupasta…

 • JG-> Joidenkin tutkimuksien mukaan syöpäsolut tarvitsevat normaaleja soluja enemmän glukoosia ”kukoistaakseen”. Toki täytyy muistaa sekin, että syövän suhteen ei pidä yleistää asioita liikaa. Eri syöpien soluilla on erilaisia piirteitä..

  Simo-> Tässä muutama poiminta.
  Cashew:
  http://xoco.fi/kauppa/tuote/big-tree-farms-raaka-cashew-227g-luomu
  http://www.fitnessfirst.fi/fi/indonesian-cashewpahkina-500g-luomu-raaka.html

  Muut pähkinät olen viime aikoina ostanut pääsääntöisesti Olivialta: http://www.olivian.fi/index.php?page=shop.browse&category_id=20&option=com_virtuemart&Itemid=77&vmcchk=1&Itemid=77 Toki myös Fitness Firstin valikoima on hyvä.

  Kurpitsansiemen: http://www.fitnessfirst.fi/fi/kurpitsansiemen-1kg-luomu.html
  Auringonkukansiemen: http://www.fitnessfirst.fi/fi/auringonkukansiemen-500g-luomu-itavalta.html
  Chia: http://www.olivian.fi/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=73&category_id=21&option=com_virtuemart&Itemid=77
  Hampunsiemenet: http://xoco.fi/kauppa/tuote/kotimainen-hampunsiemen-850g

  Luomumanteleiden suhteen en ole havainnut kovinkaan paljoa laatueroja.

 • Kiitokset! Pitää kyllä olla tosi tarkkana sen härskiintymisen kanssa… jossakin sanoit, että pidät jo 1 grammaa härskiintynyttä rasvaa huomattavana terveysriskinä päivässä! Kuulostaa aika uskomattomalta, jos joku normijannu vetää vaikka pari kourallista marketin härskiintyneitä pähkinöitä päivittäin!

 • Itseäkin kiinnostaisi tuo vaatteiden vaikutus terveyteen. Mitä Jarkko luulet, kuinka suuri vaikutus vaatteilla on ihmisen terveyteen ja esim. syöpäriskiin? Voisitko vielä mainita jotain hyviä netti kauppoja mistä saisi tilattua laadukkaita luomu vaatteita, mielellään eurooppalaisia. Ja onkohan esim. Black horsen alusvaatteet turvallisia, ovat kuitenkin suomessa valmistettuja.

 • Simo-> Ei kenenkään terveys mene pilalle grammasta häsrkiintynyttä rasvaa. Mutta jos altistuu toistuvasti pilaantuneelle rasvalle, niin ogelmia tuosta tulee varmasti.

  Allu-> Hyvä kysymys, johon on vaikea antaa mitään tarkkaa vastausta. Sen varmasti kuitenkin voi sanoa, että vaatteiden sisältämät kemikaalit omalta osaltaan nostavat jopa merkittävästi (tapauksesta riippuen) meidän päivittäistä kemikaalikuormaa, joka voi vaikuttaa esimerkiksi hormonitoimintaamme tai lisätä syövän riskiä.

  Black Horsesta en uskalla sanoa mitään. Täältä löytää ainakin jotain ekovaatekauppoja: http://www.vihreatvaatteet.com/kaupat/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista