Tärkeä K-vitamiini

Olen melko varma siitä, että joskus tulevaisuudessa K-vitamiini tulee saamaan samanlaista huomiota kuin mitä D-vitamiini tällä hetkellä saa. K-vitamiini on nykyisellään suurimmalla osalle meistä vielä melko tuntematon juttu, mutta monissa piireissä K-vitamiinista kohistaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Eikä syyttä, sillä K-vitamiinilla on erittäin merkittävä rooli terveytemme kivijalkana. Esimerkiksi osteoporoosin ehkäisyn suhteen tulisi kiinnittää katseet kalsiumin sijaan K-vitamiiniin ja erityisesti K-vitamiinin ja D-vitamiinin synergiavaikutuksiin.

Yleisesti puhutaan siitä ettei Suomessa tai muualla länsimaissa esiinny juurikaan K-vitamiinin puutosta, mutta todellisuus on ihan jotain muuta. Tämänhetkiset arviot riittävästä K-vitamiinin saannista perustuvat veren hyytymistekijöiden tarpeeseen, mutta K-vitamiinin monet muut tärkeät tehtävät ovat vasta pikku hiljaa avautumassa meille. Tutkimuksien mukaan suomalaisten keskimääräinen K-vitamiinin saanti on 91 mikrogrammaa päivässä ja tämä on nykytietämyksen valossa selvästi liian vähän.

K1- ja K2-vitamiini
On tärkeää muistaa se, että K-vitamiinit eivät ole yksi aine. Luonnollista muotoa olevat K-vitamiinit ovat fyllokinoni (K1) ja menakinonit (K2) joista jälkimmäistä on kaikkiaan yhdeksää lajia. Lisäksi vielä lääke- ja elintarviketeollisuutta varten valmistetaan synteettisiä K-vitamiineja (menadioni K3, K4 ja K5), mutta näiden käyttöä tulee välttää!

K1-vitamiinia esiintyy eniten vihreissä kasviksissa, kuten esimerkiksi monissa villivihanneksissa, lehtikaalissa, parsakaalissa ja pinaatissa. K2-vitamiinia löytyy runsaahkosti nattosta ja eläinkunnan tuotteista, kuten juustoista. Myös spirulina on tutkimusten valossa erittäin varteenotettava lähde K2-vitamiinia ajatellen, sillä jo kolmen gramman annoksen spirulinaa on todettu sisältävän jopa 15 mikrogrammaa K2-vitamiinia!

Viime vuosina ollaan kohistu etenkin K2-vitamiinista ja sen MK-4 ja MK-7 muodoista. K2-vitamiinin on todettu mm. ehkäisevän syöpää, pienentävän sepelvaltimotaudin riskiä, pysäyttävän Alzheimerin taudin etenemisen, edistävän aivojen toimintaa, parantavan ihon kuntoa, vähentävän murtumariskiä ja palauttavan luumassaa. K1-vitamiinilla ei ole todettu olevan yhtä voimakkaita vaikutuksia meihin ja monien asiantuntijoiden mielestä K1-vitamiinista ja K2-vitamiinista ei pitäisi puhua edes samassa lauseessa. Vaikka K2-vitamiini onkin nykytietämyksen valossa se kovempi juttu, niin en kuitenkaan missään tapauksessa lyttäisi K1-vitamiinia maanrakoon, kuten jossain yhteyksissä on nähty. K1-vitamiinilla on tärkeä rooli esimerkiksi luuston kollageenin muodostamisessa. Sekin on hyvä muistaa, että K-vitamiinitutkimus on vasta alkutaipaleella ja uusia mielenkiintoisia tuloksia voi pulpahtaa pintaan milloin vain.

K-vitamiinin riitävä saanti
Tulisiko meidän olla huolissaan riittävästä K-vitamiinin saannista? Mahdollisesti. Ainakin jos syömme niin kuin tyypillinen länsimaalainen syö. Mikroateriasta ei K-vitamiinia oikein irtoa. On tärkeää huomioida sekin, että esimerkiksi tehotuotettu liha- ja maitotuotteet sisältävät jopa merkittävästi vähemmän K2-vitamiinia kuin laadukkaat luomulaatuiset eläinkunnan tuotteet. Voin osalta K2-vitamiinipitoisuuden ero voi olla jopa 50 kertainen perinteisen markettivoin ja jonkun laadukkaamman voin välillä.

K-vitamiinitutkija Cees Vermeerin mielestä meidän tulisi saada päivittäin vähintään 250 mikrogrammaa K1-vitamiinia ja 50 mikrogrammaa K2-vitamiinia. Omasta mielestäni nämä ovat vielä melko varovaisia suosituksia etenkin tuon K2-vitamiinin osalta. En suosittele mitään, mutta omasta mielestäni joku 100-200 mikrogrammaa K2-vitamiinia päivittäin kuulostaa sitä vastoin jo paljon paremmalta.

Tällä hetkellä Suomessa ei ole K-vitamiinin suhteen ravitsemussuositusta. Tämä on valitettavaa ja asia olisi syytä korjata pian. Todennäköisesti saamme odottaa näitä ravitsemussuosituksia monta vuotta ja sitten kun ne tulevat, niin suositukset ovat melko varmasti naurettavan alhaiset. Kenenkään ei ole järkevää jäädä odottamaan näitä suosituksia vaan jokaisen on syytä huolehtia riittävästä K-vitamiinin saannista heti esimerkiksi näiden ruokien avulla:

Hyviä K1-vitamiinin lähteitä

 • Monet villivihannekset
 • Pinaatti
 • Parsakaali
 • Ruusukaali
 • Lehtikaali
 • Persilja
 • Timjami
 • Basilika
 • Mangoldi

Hyviä K2-vitamiinin lähteitä

 • Juustot (esim. Edam, Gouda, Jarlsberg ja monet pitkään kypsyneet juustot)
 • Kananmunan keltuainen
 • Spirulina
 • Natto
 • Sisäelimet
 • Voi
 • Broileri
 • Rasvaiset viilit
 • Fermentoidut ruoat

Jos K-vitamiini kiinnostaa enemmän, niin kannattaa tutustua esimerkiksi Juhana Harjun kirjoituksiin aiheesta.

13 KommenttiaKommentoi

 • Olet oikeassa, mutta nämä määrät ovat melko pieniä ja lisäksi niiden imeytyvyys on ymmärrykseni mukaan kohtalaisen heikkoa. Lisäksi esimerkiksi antibioottien käyttö ja erilaiset suolistosairaudet eivät ainakaan edistä tätä suolistobakteerien K-vitamiinituotantoa.

 • Mitä voita käytät tai suosittelet? Paikallisen osuusmeijerin kirnuvoin valmistus loppui täällä ja sen jälkeen olen joutunut ostamaan perinteistä markettivoita :-( . Joskus tuntuu, että pitäisi olla itsellä lehmä ja pari kanaa sekä ISO yrtti- ja kasvimaa…

 • Hei,

  Itse käytän ihan perusmarketeista löytyvää voita. Juustoportin ja Valion luomuvoi sekä sitten se sinikantiseen muovirasiaan pakattu ranskalainen voi (jonka nimeä en nyt muista) on ahkerassa käytössä.

  Varmasti parempiakin vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi jostain kauppahalleista…

 • Okei, kiitti vastauksesta. Pitää koettaa tehdä kauppakierros, jos jossain olisi jo muutakin valikoimissa kuin ihan älyttömän pieniä luomuvoipaketteja. Ilmajoen Osuusmeijerin kirnuvoita sai kunnollisissa puolen kilon paketeissa, mutta tuote lakkautettiin, kun Juustoportti osti meijerin :-(.

 • Arlan luomuvoi puolenkilon paketeissa ainakin täällä Kouvolan seudulla s marketeissa.

 • Tässä muutamia muita kirjoituksia aiheesta:

  http://terveesti.blogs.fi/2008/08/14/k-vitamiinit-4588529/

  http://bit.ly/e36dZi (Juhanan kirjoitus Pronutritionist-blogissa)

  http://www.healingteethnaturally.com/vitamin-k2-dr-weston-price-activator-x.html

  http://bit.ly/YR9D0i

  Voin myös suositella Kate Rhéaume-Bleuen kirjaa ”Vitamin K2 and the Calcium Paradox”:
  http://amzn.to/124sE72 (saatavilla myös suomalaisista nettikirjakaupoista, kuten BookPlussasta)

  Katen kirjan mukaan neljä parasta K2-vitamiinin lähdettä ovat natto (1103,4 mcg/100g, K2-vitamiinin osuus: 90 % MK-7, 10 % muita MK:n muotoja), hanhenmaksapatee (369 mcg/100 g, K2-vitamiinin osuus: 100 % MK-4), kovat juustot (esim. gouda) (76,3 mcg/100 g, K2-vitamiinin osuus: 6 % MK-4, 94 % muita MK:n muotoja) ja pehmeät juustot (esim. Brie) (56,5 mcg/100g, K2-vitamiinin osuus: 6,5 % MK-4, 93,5 % muita MK:n muotoja). MK-4 on siis eläinperäinen, MK-7 bakteeriperäinen. Puoliintumisaika elimistössä on MK-4:lla muutama tunti, MK-7:llä muutama päivä. Kanadassa suositeltavat päiväsaannit ovat seuraavat: 4500 mcg MK-4:sta, vähintään 120 mcg MK-7:ää. Yksikkö mcg = mikrogramma.

  Hassua muuten, että FitnessFirstin sivuilla lukee erään tuotteen kuvauksessa näin: Kultainen, kaunis öljy sisältää runsaasti ravinteita kuten voimakasta katalyyttiä nimeltä ”Activator X”. Tuo Activator X on siis nimenomaan K2-vitamiini, kuten ylemmistä kirjoituksista ilmenee. Weston A. Price käytti nimeä Activator X silloin, kun kyseistä vitamiinia ei vielä tunnettu.

  Saa nähdä, ottaako joku suomalainen ekokauppa nattoa tuotevalikoimaansa tulevaisuudessa. Tällä hetkellä nattoa saa tietääkseni Suomessa vain Tokyokanista (http://www.tokyokan.fi/).

 • Hei,
  Kokeilin tuota I Herb tilausta. 3 tilausta. Yht. n. 120 eur.
  Tililtä on eurot velotettu. Kuukausi tilauksesta, vaan ei ole näkynyt.
  Joku meni varmaan vikaan. Kokeilen vielä kerran.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista