Tärkein ravitsemussuositus

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin viime viikon torstaina. Ei ollut yllättävää, että nämä tuoreet ravitsemussuositukset herättivät heti paljon keskustelua ja mielestäni ihan aiheesta.

Tätä keskustelua seuratessa on voinut huomata sen, että monelta meistä unohtuu se kaikista tärkein ravitsemukseen liittyvä juttu, eli itsensä kuuntelemisen tärkeys. Itsensä kuunteleminen on kuitenkin kaikki kaikessa jos haluaa syödä oikein.

Sain pari vuotta sitten loistavan lukijakommentin, jonka voisi mielestäni liittää näiden tuoreiden pohjoismaisten ravitsemussuositusten yhteyteen.

Meillä ihmisillä on hassu tapa antaa erityisesti tärkeissä asioissa valta jollekin ulkopuoliselle. Kuvittelemme, että voidaksemme syödä terveellisesti tarvitsemme jonkun koulutetun ihmisen kertomaan mitä meidän tulee syödä. Ihmiset ympäri maailmaa elävät mitä erilaisimmilla ruokavalioilla ja pysyvät terveinä. Yhdistävä tekijä on se, että he syövät puhdasta ja luonnonmukaista ruokaa sekä ennen kaikkea ruokaa, joka sopii juuri heille.

Oman kropan kuunteleminen on se juttu, jota koitan itsekin jatkuvasti opetella ja opettaa. Olemme vieraannuttaneet itsemme kehostamme liiallisella stressillä, kiireellä, tavaralla ja lisäaineilla, että paikalleen pysähtyminen ja itsensä kuunteleminen on useimmille meistä lähes mahdotonta. Ei muuta siis kuin elämää hitaammaksi, tavaranpaljoudesta eroon, ruokavalio puhtaammaksi ja fokus tähän hetkeen. Ja lapsilta voidaan oppia myös pienistä asioista nauttimisen taito!

Monet meistä hakkaa näiden ravitsemusjuttujen suhteen päätänsä seinään vuodesta toiseen. Ollaan ehkä opittu jostain joku tietty malli, jota noudatetaan liian orjallisesti. Joskus homma voi toimia, mutta useimmiten ei.

Kaikki korjaantuu itsestään sen jälkeen, kun olemme löytäneet ravitsemuksen suhteen oikeat suuntaviivat ja rupeamme kuuntelemaan kehomme viestejä ja tarpeitamme.

Sienikisan tulokset
Järjestin syyskuussa yhdessä Four Sigma Foodsin kanssa sienikisan. Kilpailuun tuli 13 täysin oikeaa vastausriviä. Arvoimme näiden 13 kilpailijan joukosta 2 voittajaa, jotka ovat Aaro Lappalainen ja Toni Liimatainen (nimet julkaistu luvan kanssa). Palkinnot on lähetetty voittajille. Kiitos kaikille kisaan osallistuneille!

1 KommenttiKommentoi

  • […] Nykymaailman “ravintoviidakossa” menee helposti pää pyörälle. Saako mitään enää syödä hyvillä mielin, kun jatkuvasti saamme lukea uusia tutkimustuloksia siitä, mitkä kaikki ruoka-aineet ovatkin syöpää aiheuttavia. Paras ratkaisu tästä selviämiseen on tietysti lähdekritiikki sekä oman kehon lähettämien viestien tulkitseminen ja pysähtyminen kuuntelemaan niitä kehon viestejä. Lisää tästä helposti unohduksiin jäävästä, ja silti niin tärkeästä, vinkistä voit lukea täältä. […]

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista