Tee stressistä ystävä

stressi

Jaakko, Teemu ja Olli kertoivat ajatuksia stressistä ja stressin ehkäisystä. Kannattaa katsoa tuo webinaari, sillä siinä oli paljon hyvää infoa aiheeseen liittyen.

Kun puhutaan stressin terveyshaitoista, niin uusimmat tutkimukset kertovat todella mielenkiintoisia juttuja asian suhteen.

Stressi voi olla todella haitallista terveyttämme ajatellen. Tämä on tutkimusten valossa selvääkin selvempi fakta, jota ei voi kyseenalaistaa.

Olen itsekin aiheesta moneen otteeseen puhunut:
Stressi tappaa
Älä anna stressille valtaa
Mistä ne sydärit oikein tulee

Uusimpien tutkimusten valossa yllättävää kuitenkin on se, että stressi on hyvin haitallista silloin, kun tiedostamme sen olevan haitallista.

Eli hyvin ratkaisevaa voi olla se, miten suhtaudumme stressiin. Jos kärsimme jatkuvasta stressistä ja suhtaudumme siihen terveyshaittana, niin on lähes pomminvarmaa, että stressi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia.

Eli mitä enemmän uhraamme negatiivisia ajatuksia stressille, niin sitä todennäköisemmin se aiheuttaa ongelmia.

Sitä vastoin jos emme ajattele stressin olevan haitallista, emme tiedosta stressiä tai pystymme ajattelemaan sen jopa hyvänä asiana, niin tällöin tutkimuksien mukaan stressin haitalliset vaikutukset ovat huomattavasti pienempiä ja esimerkiksi kuolleisuuteen stressi ei tämmöisessä tapauksessa vaikuta millään tavalla.

Eli voidaankin sanoa, että ehkä meidän on jossain määrin syytä muuttaa perinteistä käsitystämme stressistä. Kehomme reagoi stressiin riippuen siitä miten suhtaudumme stressiin.

Olen itse tutkinut stressin terveysvaikutuksia ja stressin ehkäisyä paljon. Olin melko ihmeissäni sen jälkeen kun kuulin ensimmäistä kertaa näistä tuoreista stressitutkimuksista. En nimittäin ollut koskaan ajatellut asiaa tuolta kantilta.

Ensimmäiseksi tyrmäsin nämä uudet ajatukset stressistä, mutta mitä enemmän aiheeseen olen nyt tutustunut, niin sitä järkevimmiltä ja vakuuttavammilta ne vaikuttavat.

Toisaalta voidaan kysyä, että miten voimme erittäin stressaavassa (distressi) tilanteessa suhtautua stressiin positiivisesti? Tämä lienee helpommin sanottu kuin tehty. Jos olemme esimerkiksi vaikka pahassa taloudellisessa ahdingossa, yritys on menossa konkurssiin ja puoliso uhkailee avioerolla, niin täytyy olla jonkinasteinen taikuri, että saa kaivettua stressin iloiseksi asiaksi..

Nyt kun puhutaan stressistä, niin on hyvä mainita pari sanaa hormoneista.

Stressiin on liitetty yleisellä tasolla vahvasti vain yksi hormoni, joka on adrenaliini. Tämä hormoni vaikuttaa mm. sydämen sykkeeseen ja verenpaineeseen.

Stressiin liittyy kuitenkin erittäin vahvasti myös muita hormoneita, joista erittäin merkittävässä roolissa on oksitosiini. Oksitosiini tunnetaan sosiaalisuuden hormonina, jota erittyy mm. seksuaalisen mielihyvän yhteydessä. Oksitosiinilla on todettu olevan pelkoa ja ahdistusta lieventävä vaikutus.

Tutkijoiden mukaan vahva oksitosiinin eritys stressitilanteessa selittyy sillä, että ymmärrämme hakea apua stressaavaan tilanteeseen.

Eli kun koemme stressiä, niin oksitosiini hienosäätää aivomme sosiaaliset vaistot, jonka myötä voimme jakaa ongelmamme ja saada tätä kautta apua mahdolliseen ikävään tilanteeseen.

Monet ovat varmasti huomanneet sen kuinka jo se helpottaa, että saa vain puhua mieltä painavista asioista jollekin toiselle. Siis vaikka ei mitään kosketeltavaa apua saisikaan.

Jos kärsimme yksinäisyydestä, niin onkin varsin todennäköistä, että stressi vaikuttaa tällöin huomattavasti haitallisemmin verrattuna siihen jos meillä on esimerkiksi laaja ystäväpiiri tai edes yksi ihminen, jolle voimme purkaa tuntemuksiamme.

Tämä lienee yksi selitys sille, että miksi yksinäisyys on yhdistetty moniin terveysongelmiin ja jopa ennenaikaiseen kuolemaan.

Lopuksi on kuitenkin hyvä muistaa se, että stressi on valtavan laaja aihealue. Eli liikaa ei pidä asian suhteen yleistää.

Stressi voidaan jakaa kolmeen tyyppiin: distressiin, eustressiin ja neustressiin.

Jos koet huonoa stressiä (distressi), niin etsi tukea ja jaa ongelmasi rohkeasti muiden kanssa. Yritä tässäkin tapauksessa suhtautua stressiin mahdollisimman positiivisesti. Käytä tarvittaessa apuna esimerkiksi meditaatiota tai vaikka erilaisia rohdoksia kuten Reishiä, joka on tuonut apua monille stressaajille.

PS. Katso tämä video aiheeseen liittyen:

4 KommenttiaKommentoi

 • Tuossa videolla puhuttiin, että kiinalaiset tuotteet (halvat) voivat rasittaa maksaa ja nostaa maksa-arvoja. Itse käytän 3-5 kertaa viikossa Iherbin Spring Dragon teetä iltapäivisin, joka on halpaa ja jota myös Raikasweb suosittelee. Onko tämän tuotteen laatuasiat kunnossa ja onko tuo 3-5 kertaa viikossa liian paljon? (yhtä pussia käytän 2-3 kertaa eli viikossa noin kaksi pussia)

  Toisaalta, aamuisin otan aina Emerald Balance viherjauhetta, jossa on maksanystäviä, mm. voikukanjuuri ja maarianohdake.

 • Hei Tanja,

  Kiina ei missään tapauksessa tarkoita automaattisesti huonoa laatua, vaikka sieltä keskimäärin paljon moskaa tuleekin. Mutta liikaa ei pidä yleistää.

  Pidän tuota mainitsemaasi teetä varsin laadukkaana ja itsekin sitä tulee juotua.

 • Kiitos vastauksesta, jatkan tuon teen käyttöä luottavaisin mielin ja pidän vaikka kuussa yhden viikon taukoa, koska kuitenkin säännöllinen käyttö.
  Vielä olisi kysyttävää, kun media on alkanut taas puhua sikainfluenssasta. Iltalehdessä esim. nyt kaksi uutista, http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014021318036695_uu.shtml
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014021318036695_uu.shtml

  En ole ottanut kausi-influenssarokotetta. Viimeksi ainakin sikainfluenssahäly oli aika turhaa, koska kyseessähän oli suunnilleen tavallinen influenssa ja joka vuosihan influenssaan kuolee paljon ihmisiä, eri syistä varsinkin ikäihmisiä. Nyt media on nostanut esille kuusi kuolintapausta sikainfluenssassa. Onko syytä huoleen? Vastustuskykyä itse olen saanut terveillä elämäntavoilla (liikunta, uni, ravinto) ja lisänä superfoodeilla. Ei ole flunssia ollut kahteen vuoteen. Eli miten tähän tulisi suhtautua, olisiko tästä Raikaswebillä artikkelin aihetta?

 • Itse en olisi huolissaan tuosta sikainfluenssasta. Ainakaan jos perusasiat oman terveyden hoitamisen suhteen on kunnossa. Media liioittelee näitä juttuja aina pahasti ja kansa sitten ylireagoi. Se nähtiin jo edellisen sikainfluenssakohun suhteen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista