Tero Isokauppilan haastattelu

1. Olet varmasti monelle blogini lukijoille tuttu kaveri, mutta kerro ensin muutamalla sanalla itsestäsi.
Olen ihan tavallinen Tero Tampereelta. Kasvoin maalla ja kypsyin kaupungissa. Intohimo ruokaa ja luonnonmukaisuutta kohti tuli kotoa. Isä on maanviljelijä ja yrittajä. Äiti on sairaanhoidon opettaja ja intohimoinen villiruuan kerääjä. Noin 22 vuotta sitten elamääni tuli kaksi isoa asiaa, jotka ovat kulkeneet siitä asti mukana: tietokone ja luonnonmukainen ravinto. Olen asunut nyt kuudessa eri maassa ja nykyään kierrän tätä ah niin kaunista maapalloamme Four Sigma Foodsin markkinointijohtajan hommissa. Lisää minusta voi lukea englanniksi esimerkiksi tämän haastattelun kautta tai alla olevan 90 sekunttia pitkän videon kautta.

2. Monelta voi loksahtaa suu auki ja mielessä saattaa vilahtaa jotkut hämärät kärpässienikeitokset, kun kuulee lääkinnällisistä sienistä ensimmäistä kertaa. Eli valaise hieman sitä, että mistä tässä sienijutussa on oikein kyse?

Kyllä. Monelle sanasta “sieni” tulee mieleen joko parit hassut ruokasienemme ja sitten noi joko myrkylliset tai vaarallisiksi luokitellut psykedeeliset sienet. Tämä on mielestäni varsin harmillista, koska kyseessä on kokonainen eliöden valtakunta samalla tavalla kuin eläimet tai kasvit. Olisi hassua jos kaikki maailman eläimet tuomittaisiin parin ilkeän saukon takia tai kaikki kasvit koivun siitepölyn takia. Kyseessä on siis joukko satoja tuhansia (arviolta jopa 1.5 miljoonaa) erilaisia sieniä joiden joukosta löytää uskomattomia helmiä ihan kuten kaikista eliökunnista bakteereista lähtien. Lääkinnällisiä sieniä on noin 270-300kpl. Sinulle kuitenkin riittää jos tunnistat niistä edes 5kpl (e.g. pakurikääpä, lakkakääpä, kiinanloisikka, shitake ja turkey tale)

Lisää voit lukea esim kirjoituksestani Viidakkomies blogista.

3. Teillä Four Sigma Foodsin valikoimissa on erilaisia sienituotteita. Avaa muutamalla sanalla kunkin sienituotteen keskeisimmät terveyshyödyt ja käyttötarkoitus.

Tottakai. Ajan säästämiseksi vedän kuitenkin parit mutkat suoriksi. Niiden perään voi sitten vaikka kysellä kommentti osion kautta.

Meillä on tällä hetkellä 4kpl erilaisia luonnollisia “pikajuomia”. Kuten Noora Kemikaalicokctailista totesi, ne ovat kuin luonnon omia Finrexin juomia. Toisin kuten e.g. kahvin kanssa, näissä laatu ei kuitenkaan laske “esikuumennuksen” (eli uuton) johdosta vaan päinvastoin jopa kasvaa. Mukana on aina joku lääkinnällinen sieni, muutama reseptiä harmonisoiva ja imeytymistä parantava yrtti (tähtianis, lakritsinjuuri, mintunlehti) ja kaloriton makeuttaja stevia. Alla sienien hyödyt lyhyesti.

A) Lakkakääpä (i.e. reishi): Sienien kuningatar. Erinomainen stressin poistaja ja unenlaadun parantaja.

B) Pakurikääpä (i.e. chaga): Sienien kuningas. Maailman ehkä paras luonnollinen ratkaisu immuniteetin parantamiseksi. Pitää syysflunssat loitolla.

C) Kiinanloisikka (i.e. cordyceps): Villinä kerattynä yksi maailman kalleimmista ruuista. Erityisesti keuhkojen alueen erinomainen adaptogeeni.

D) Siiliorakas (i.e. lion’s mane): Aasiassa suosittu lihankorvike. Omaa useita mielenkiintoisia hyötyja kognitiiviselle puolelle.

Lisäksi meiltä on pian tulossa markkinoille kaksi todella tehokasta sienisekoitusta, jotka toimivat erinomaisina “boostereina” puuroon, lempijuomaasi, smoothieen, suklaaseen tms.

4. Kenelle lääkinnälliset sienet sopivat ja voiko niiden käytöstä olla jotain haittavaikutuksia?

Four Sigma Foods on keskittynyt vain niin sanottuihin toonisiin ja non-toxic ruokiin. Näitä voi periaatteessa syödä kuka vain, milloin vain ja runsaissakin määrissä. Poikkeuksia kuitenkin on. Esimerkiksi pakuria ei suositella ihmisille jotka käyttävät antibiootteja, koska ne voivat toimia pakurikäävän antagonisteina eli vastavaikuttajina.

Suosittelen tutustumaan kaikkiin itselle uusiin tuotteisiin esim. Drugs.com osoitteen kautta.

5. Nyt kun eletään tätä kuuminta flunssa-aikaa, niin olisiko sinulla heittää jotain ajatuksia kaverille, joka haluaisi viettää jatkossa flunssattomia talvia? Sienistä taitaa olla tätä asiaa silmälläpitäen aikamoista apua?

Peruasiat on pop. Etelän lomamatka, kuivat sukat ja kaulahuivi kantavat pitkälle. Tosin moni elää sen verran kiireistä, stressaavaa ja pimeää talvea, että nuo ei taida aina riittää pitämään ihmisiä terveinä. Akuuttiin hätään voit kokeilla klassista inkivääri-hunaja-teetä. Myos valkosipulilla voi tehdä nopeitakin parannuksia.

Sienet sen sijaan tarjoaa luonnollista ja turvallista sekä (1) ennaltaehkaisyä että (2) parannusta. Voit lisätä esimerkiksi kahvin joukkoon lakkakääpää ja smoothien pohjaksi pakuria. Ja jos noilla pian markkinoille saapuvilla sienicomboillamme ei pysy terveenä, niin reklamaatiot voi laittaa esim. Twitterin kautta meikäläiselle.

PS. Saat FSF Storesta 5 euron alennuksen jokaisella ostokerralla koodilla raikasweb.

6 KommenttiaKommentoi

 • Ihan näin mielenkiinnosta jäi tuo mainittu shitake mietityttämään. (Kunnei siitä sitten enempää ollut mainintaa.) Ilmeisesti hieman yleisempi sieni, jota löytää ihan kaupasta? Mutta ilmeisesti siitäkin löytyy jo jotain hyvää, että voisi olla hyvä opetella käyttämään?

 • Hei,

  Olet aivan oikeilla jäljillä. Useimmista marketeista löytyvä siitakesieni on ehdottomasti sienimaailman yksi terveellisimmistä sienistä, jota kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa.

  Siitakesienen terveysvaikutukset ovat laajat. Maininnan ansaitsee esimerkiksi sen kyky vahvistaa immuunijärjestelmäämme. Eli jos haluat välttyä vaikka flunssalta, niin kanna kaupasta kotiin mieluummin siitakesieniä kuin jotain c-vitamiiniporeita.

  Japanissa siitakesientä on tutkittu hoitokeinona syöpää ajatellen ja näistä tutkimuksista ollaan saatu hyviä tuloksia esimerkiksi mahasyövän hoidossa.

  Siitakesieni on siis kotimaisten marjojen ohella ehdottomasti yksi terveellisimmistä ruoista, mitä lähikaupasta voi löytää. Suosittelen!

 • En uskonut niiden ihan noin terveellisiä olevan. Mutta tämä vahvistaa entisestää sitä, että niitä käyn huomenna hakemassa kaupasta. On jo pitkän aikaa pitänyt shiitakesienistä tehdä jotain, mutten vain ole saanut aikaseksi.

 • Jatkokysymys siitakesieniä koskien: saako niistä kaiken hyödyn irti ihan vaan raakana salaattiin heittämällä tms. vai pitäisikö niille tehdä jotain?

 • Moi Hex,

  Omasta mielestäni siitakesienet kannattaa aina kuumentaa jo ihan senkin takia, kun ne voivat aiheuttaa kuumentamattomana jotain ei toivottuja vatsaongelmia.

 • Olen syönyt mm. siitakesieniä, herkkusieniä ja suppilovahveroita sitruunalla tai limellä marinoituna, ilman kuumentamista. Osaisikohan joku asiantuntija kertoa, onko sitruksilla samankaltainen vaikutus sieniin, kuin esim. kalan kypsentämisessä? Hyvältä ne ainakin maistuvat. Kyseistä käsittelyä toteutetaan ainakin FSF:n resepteissä makirullissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista