Terveydenjuurta ja myrkkyjä

Terveydenjuuri.fi projekti on käynnissä ja palvelu avataan virallisesti 1.12.2010. Tavoitteet palvelun suhteen on kovat, joten toivotaan, että sivusto saa vauhdikkaan startin ja paljon innokkaita tekijöitä.

Itselläni on päällimmäisenä mielessä laadukkaiden luomutuotteiden saatavuuden parantaminen ja lasten päiväkoti- ja kouluruokailun saattaminen edes kohtalaiselle tasolle. Tällä hetkellä hirvittää katsoa sitä ruokaa, mitä lapsillemme syötetään. Lisäaineita, tärkkelysmössöä, margariinia, rasvatonta maitoa jne… Asialle on pakko tehdä jotain.

Myrkkykuitit

Tutkijat ovat nyt todistaneet sen, että bisfenoli-A imeytyy ihon lävitse elimistöön. Todella hienoa, että valtamedia huomio asian ja uutisoi siitä asiallisesti.

Bisfenoli-A:n lisäksi myös ftalaatit ovat herättäneet viime vuosina paljon keskustelua. Kyseiseen kemikaaliryhmään kuuluu useita yhdisteitä. Näistä kuuden käyttöä on säännelty tai rajoitettu leluissa ja lastenhoitovälineissä. Kolmen pahimman käyttö on kokonaan kielletty. Tästä huolimatta myös näitä kaikkein myrkyllisimpiä ftalaatteja käytetään aika surutta. Koska läheskään kaikkea maahantuotua muovikrääsää ei pystytä kontroloimaan, pääsee markkinoille aina livahtamaan kiellettyjä ftalaatteja sisältäviä tuotteita.

Itse suhtaudun varsin skeptisesti kaikkeen muoviin. Toivon, että pelkoni muovien suhteen ovat turhia ja ylimitoitettuja, mutta en ole alkuunkaan vakuuttunut niiden vaarattomuudesta vaikka tutkimustulokset muuta osoittavat. Esimerkiksi turvalliseksi luokiteltu ABS-muovi sisältää mm. akrylonitriiliä, jonka on todettu aiheuttavan syöpää. Tästä huolimatta kyseistä muovia käytetään runsaasti mm. blendereissä.

Näistä eri muovilaaduista ei varmasti ole merkittävää haittaa jos niitä käsittelee satunnaisesti. Tämänkaltainen satunnainen altistuminen on kuitenkin nykypäivänä kovin vaikeaa, koska joka paikka pursuaa muovia. Kirjoittaessani tätä juttua hakkaan muovisia näppäimiä, katselen muovista näyttöä, joka on todennäköisesti käsitelty palonestoaineilla ja liikuttelen muovista hiirtä. Kohta lähden syömään ja avaan jääkaapin, jonka valmistamisessa ei muovia ole säästelty. Ennen sitä pitää kuitenkin soittaa yksi puhelu muovikuoret omaavalla puhelimella…

7 KommenttiaKommentoi

 • Terveydenjuuri näyttää jo nyt tosi hyvältä! Hienoa! Mielenkiinnolla odotan sivuston aukeamista. Onko sivustolla jotain kaupallisiakin tarkoituksia eli saatko mitään korvausta työllesi vai perustuuko se täysin vapaaehtoistyöhön?

 • Hei,

  Aika pitkään pohdittiin tuota toiminnan pohjaa ja nyt se on kallistumassa tuohon vapaaehtoisuuteen Tuntuu vain siltä, että kaikki on helpompaa kun ei tarvitse pyöritellä veroasioilla tai vastaavilla kasvua hidastavilla tekijöillä.

  Tietysti tuo nollabudjetilla operoimininen asettaa tiettyjä rajoituksia esimerkiksi markkinoinnin suhteen, mutta on tässä ennenkin pärjätty haasteiden kanssa…

 • Terveysjuuren sivu näyttää lupaavalta, huomasin ihan innostuvani odottamaan avajaisia !
  Good job !

 • Hei,

  Jos joku haluaa osallistua projektiin tavalla tai toisella, niin voi ottaa yhteyttä minuun sähköpostilla.

 • Hei!
  Minäkin olen vakuuttunut ja vaikuttunut Terveydenjuuri-projektistasi. Jo nyt. Ja muutenkin haluan kiittää sinua selkeästä ja asiallisesta blogista.

  Itse olen myös heräänyt muovipainajaiseen. Kammottavaa, että esimerkiksi linnut syövät ja syöttävät poikasilleen muoviroskaa. Tyynessämeressä kelluu se jättimäinen muoviroskalautta, ja oikeasti, kuinka kauan maailmassa on ollut muovia?! Ei kovin kauaa.

 • Hei,

  Kiitos paljon kommentistasi. Uskon vahvasti, että tuon projektin myötä voidaan saada aikaiseksi jotain hienoja juttuja…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista