Terveys lautasella

Toivottavasti olet jo katsonut tämän Ylen lähettämän dokkarin, jossa käydään hienosti läpi torjunta-aineisiin, lisäaineisiin ja muoviin liittyviä ongelmia. Dokumentin taustalla on käsittääkseni sama nainen, joka oli mukana myös Monsantosta kertovasta outoa agrobisnestä dokkarissa. Terveys lautasella ohjelmassa tuodaan erityisen hyvin esiin eri kemikaalien yhteisvaikutukset. Tämä on asia, josta ei ihmisille ole yleisellä tasolla juurikaan hiiskuttu. Ja syykin on selvä. Jos ongelmasta puhuttaisiin oikeilla nimillä ja tosiasioita vääristelemättä, niin ruokateollisuus joutuisi riisuutumaan kemikaalien käytöstä.

Terveys lautasella dokumentissa puhuttiin myös paljon keskustelua herättäneestä bisfenoli A:sta. Tutkijat ovat huutaneet yhä kiihtyvällä tahdilla varoituksiaan, joita kuitenkin päättäjät ovat vähätelleet. Kunnes tammikuussa EU vihdoin ymmärsi kieltää maaliskuun 1. päivästä lähtien polykarbonaattimuovia sisältävät muovituttipullot. Lisäksi se suosittaa hylkäämään muoviset tuttipullot kokonaan ja ottamaan käyttöön lasiset tuttipullot.

Tämä on tosin vasta yksi erävoitto, sillä bisfenoli A on laajamittainen ongelma, johon törmää monessa yhteydessä. Yleensä meille toitotetaan sitä, että altistumisen määrät ovat niin mitättömiä, ettei siitä ei ole haittaa. Totuus taitaa olla kuitenkin ihan jotain muuta, kuten myös Terveys lautasella dokumentissa kerrottiin.

Pyri välttämään aina viimeiseen asti kaikkea muovia. Jo se auttaa paljon, että hävittää kaikki muoviset keittiövälineet ja korvaa ne teräksellä tai lasilla. Jos sinulla on jotain teflonpannuja, niin hankkiudu niistä nopeasti eroon ja osta kunnon valurautapannu tai edes teflonia hieman parempi vaihtoehto.

Pakko on vielä kiittää Yleä todella upeista ohjelmista, joita heiltä on viime kuukausina tullut.

6 KommenttiaKommentoi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista