Terveys on kivaa

terveys

Älä syö näin. Varo tätä ja etenkin tuota! Asiantuntija tyrmää. Luovu. Väärin. Virhe. Vaikeaa. Tutkimuksien mukaan olet väärässä. Älä usko tuota. Laihduta. Rasvasota. Kolesteroli sitä ja verenpaine tätä.

Miksi olemme tehneet terveydestä näin vaikean ja negatiivisen asian? Terveelliset elintavat on ehkä maailman tylsin fraasi. Ainakin jos sen ajattelee, niin kuin moni meistä sen ajattelee. Täynnä varoituksia, kieltoja ja luopumista. Ei toimi.

Todellisuudessa terveyden ylläpito ja kehittäminen on oikeasti hauskaa, innostavaa ja helppoa jos vain jokainen löytää ne itselleen sopivimmat välineet ja oikean lähestymistavan. Se ei vaadi liittymistä mihinkään lahkoon, 10-vuoden kuntosalikortin tilaamista, kaapillista lääkinnällisiä sieniä tai kasaa kuumimpia ”superfoodeja”. Se ei vaadi uhrautumisia, hikeä tai luopumista.

Jostain syystä terveyteen panostaminen on kuitenkin meille kuin jokin iso kivireki, joka pitäisi vetää maailman toiseksi korkeimmalle vuorelle. Ei ihme, että yhä useampi on sairas, kun terveyden kehittämisestä on tehty näin luotaantyöntävää.

Parempaan terveyteen on olemassa nykyään niin monenlaisia toimivia lähestymistapoja, että jokainen meistä löytää varmasti innostavan tavan parantaa omaa hyvinvointiaan. Useimmat eivät yritä edes etsiä tätä sopivaa lähestymistapaa kunnes on pakko. Liian moni kiinnostuukin terveydestä vasta sitten kun sairastuu.

Tärkeää olisikin tuoda näitä innostavia juttuja esille nykyistä enemmän. Miksi puhua ja uutisoida terveydestä lannistavasti ja tylsästi, kun niiden sijaan voimme nostaa pöydälle jotain, joka kiinnostaa myös kansan syviä rivejä. Jos esimerkiksi THL:n tarkoitus on oikeasti parantaa kansan hyvinvointia, niin miksi sen ulostulot ovat lähes poikkeuksetta hyökkääviä, tuomitsevia, tylsiä, harmaita ja lannistavia? Terveys on kivaa. Miksi siis tehdä siitä jotain muuta?

   

7 KommenttiaKommentoi

 • Moi Jarkko.

  Luin, että pähkinät, etenkin cashewpähkinät keräävät itseensä helposti hometta ja sitä ei aina itse huomaa. Miten tämän homeen pystyisi tunnistamaan, ettei tule vahingossa syötyä homeisia pähkinöitä? Koskeushan homettaa ne helposti, joten onko liotetuissa pähkinöissä suurempi homeen riski?

 • Hei Meri,

  Olet oikeassa. Cashewpähkinät ovat todella ongelmallisia pilaantumisen suhteen. Homeen tunnistaminen voi aistinvaraisesti olla melko vaikeaa. Tietysti jos pähkinä on kunnolla homeessa, niin kyllä sen varmasti huomaa maussa.

  Pähkinöiden liotus ei lisää homeriskiä, mutta mahdollinen liotuksen jälkeen tapahtuva kuivatus voi lisätä tuota homeriskiä merkittävästi.

 • Eli kun olen liottanut pähkinät niin ne kannattaa syödä samantien pois? Tarkoitatko siis, että niitä ei kannata kuivattaa kauvaa ja säilyttää? Miten muuten kannattaa toimia pakastetuiden pähkinöiden kanssa? Kun otan pähkinät pakastimesta, niin voinko liottaa ne heti vai pitääkö niiden sulaa ?

 • Itse söisin pähkinät heti liotuksen jälkeen.

  Sillä tuskin on väliä, että antaako pähkinöiden sulaa ennen liotusta.

 • En nyt puhu iherbin pähkinöistä, vaan Kuudes aisti- liikkeestä ostamistani.
  Ostin sieltä ison pussin luomulaatuista pähkinäsekoitusta. Säilytin pähkinöitä
  kannellisessa rasiassa keittiön kaapissa, en jääkaapissa, koska liikkeessäkin
  ne olivat isossa sammiossa. Nautiskelin pähkinöitä päivittäin,
  yhtenä päivänä huomasin rasiassa jotain lentä’viä ötököitä. Minulla ei ollut tuolloin
  aikaa ryhtyä tutkimaan asiaa, ja pähkinät saivat olla rasiassa omissa oloissaan
  muutaman viikon, kansi ei ollut tiiviisti kiinni. Joulun jälkeen muistin asian ja tarkoitukseni
  oli hävittää rasia pähkinöineen. Rasia oli täynnä lentäviä hyönteisiä ja kaapissakin niitä
  lenteli. Heitin ulos 25 asteen pakkaseen pähkinät ja kaiken muun kaapissa olleet
  tavarat ja pesin kaapin. Heitin pähkinät roskiin, mutta muut tavarat toin takaisin. Kohta kaappi
  taas vilisi hyönteisiä. Tarkastelin lähemmin kaappia, vapaana olevissa rei´issä, joihin hyllyn
  kannattimet kiinnitetään, näkyi jotakin töhnää. Tyhjensin taas kaapin ja pesin sen uudestaan ja kaaputin reiät tyhjiksi ja lopuksi vielä käytin desinfektio ainetta. Silti vielä
  harvakseltaan näkyy lentäviä hyönteisiä. Luullakseni ne ovat Intiankoisoperhosia,
  joita tulee munina pähkinöiden mukana. Harmittaa kovasti, mielihalu meni pähkinöihin.
  Olisiko niitä pitänyt säilyttää jääkaapissa ja onkohan tämä vain luomupähkinöiden ongeölma. Ajatus, että pähkinöissä on jotakin näkymättömiä munia, jotka kasvavat
  toukiksi ja sitten kärpäsiksi… yök
  t. hyönteisfoobikko

 • Moi,

  Aika moinen myrkky näyttää olevan tuo alfatoksiini. Etkö Jarkko epäile yhtään syödä pähkinöitä? Aiheuttaa syöpää, perimän muutoksia, lapsilla mahdollisesti kasvun hidastumista jne. Kysyin olivianilta, niin sanoivat, että laadun valvonta on erinomaista ja pähkinät seisovat heidän varastoissaan korkeintaan n. 3kk ja varaston lämpötila 14-20 astetta. Ehtiikö pähkinät pilaantua jo tuossa ajassa?

 • Moikka!

  Ei tuolla asialla kannata liikaa stressata. Katsoo vain tarkkaan sen, että mistä ostaa ja mitä ostaa. Esimerkiksi nuo Olivian pähkinät ovat ainakin tähän asti olleet oikein mainioita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista