Tulehdukset kuriin

Tulehdukset ovat elimistön omia puolustusreaktioita, joiden takana ovat esimerkiksi virus- tai bakteeri-infektion aiheuttama vaurio, erilaiset allergeenit tai elimistölle vahingolliset aineet. Tulehduksen syy on aina hyvä selvittää ja selvitystyöhön täytyy ryhtyä viimeistään siinä vaiheessa jos ajaudutaan tulehduskierteeseen. Tästä voidaan mainita esimerkkinä lasten korvatulehdukset, joita pidetään yleisesti ottaen hyvin normaalina asiana, vaikka ne olisivat toistuvia. Sen sijaan, että lääkärit rupeaisivat selvittämään tulehduksen aiheuttajaa, he tyytyvät usein vain määräämään kasan antibiootteja.

Tulehduskierteen aiheuttavat bakteerit kuuluvat itse asiassa lapsen normaaliin pieneliökantaan. Ne ovat kuitenkin vain toissijaisia taudinaiheuttajia ja tulevat kuvaan mukaan vasta sitten, kun jotkin muut tekijät ovat sairastuttaneet hengitysteiden limakalvot ja sotkeneet lapsen oman immuunipuolustuksen.

Kun ruvetaan etsimään immuunipuolustusta häiritsevää tekijää, niin suuntaisin katseet ensimmäisenä ruokavalioon ja sisäilmaan.

Ruokavalio

Uskallan väittää, että ylivoimaisesti yleisin tulehduskierteen aiheuttaja on länsimaalainen ruokavalio, joka sisältää valtavat määrät gluteeniviljoja, sokeria ja pilalle käsiteltyjä maitotuotteita. Mikään näistä kolmesta ruoka-aineryhmästä ei ole lähtökohtaisesti ihmiselle sopivaa ravintoa ja ei olekaan ihme, että reagoimme näihin sairastumalla. Jo pelkästään gluteeniviljojen ja sokerin karsimisella voidaan saada aikaan ihmeitä.

Olennaisena osana tulehduskierteestä irtautumisessa on oman immuunipuolustuksen vahvistaminen. Kivijalka toimivalle immuunipuolustukselle on tietysti terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, mutta pitäisin myös D- ja C-vitamiinilisien riittävää saantia erittäin ratkaisevana asiana. Myös laadukas probiootti on erinomainen lisäravinne, kun halutaan virkistää väsähtänyttä immuunipuolustusta.

Sisäilma

Suomi on täynnä homeisia koteja, kouluja, työpaikkoja ja päiväkoteja. Home voi aiheuttaa lukuisia sairauksia, kuten tulehduksia. Homeeseen ei suhtauduta asiaan kuuluvalla vakavuudella ja usein homeongelmasta kärsivät jäävät asiansa kanssa täysin yksin.

Itse olen asunut hometalossa ja kun kerroin home-epäilyistäni vuokranantajalle, niin minuun suhtauduttiin kuin mielenvikaiseen. Lopulta asuntoni kylpyhuone tutkittiin talonmiehen toimesta kosteusmittarilla ja loppupäätelmänä oli se, että asunnossani ei ole hometta. Tällaisia samanlaisia tarinoita löytyy Suomesta useita tuhansia.

Kosteusmittaus on monen asiantuntijan mielestä täysin turhaa työtä. Toki sen avulla voidaan löytää mahdollinen kosteusvaurio, mutta ”negatiivinen mittaustulos” ei missään tapauksessa poissulje mahdollista home-esiintymää. ”Kuiva home” on itse asiassa se kaikista vaarallisin homeen esiintymismuoto. Asunnossa on voinut joskus olla kosteusvaurio, joka on kuivunut tai kuivatettu, mutta sairastuttava tekijä eli mikrobikasvusto voi jäädä jäljelle. Nykyään homekoira taitaa olla se ainoa kohtalaisen luotettava tutkimustapa hometta ajatellen.

Apua luonnosta

Suomen oma propolisguru Irma Poutiainen on neuvonut lasten vanhempia laittamaan tipan propolista lapsen molempien korvalehtien taakse ja samoin tipan myös molempiin kantapäihin. Irma on kertonut kuinka tämän avulla ollaan pystytty irtaantumaan jatkuvasta tulehduskierteestä. Itselläni ei ole tästä propolis-kikasta kovin paljoa kokemusta, mutta uskallan kyllä suositella sitä lämpimästi. Ja kannattaa heti kättelyssä ostaa kunnon propolista, eikä mitään 8 prosenttisia litkuja. Tuo linkittämäni propolisvalmiste on alkoholipohjainen, joten lasten kohdalla se soveltuu mielestäni vain ulkoiseen käyttöön. Jos haluaa käyttää propolista sisäisesti, niin siihen voin suositella tätä propolishunajaa.

Luonnosta löytyy runsaasti tulehdusta poistavia kasveja, joista yksi parhaimmista on lakritsinkasvi. Tämä lakritsinaksvi, jonka monet tuntevat paremmin lakritsinjuurena, tehoaa tulehduksiin monella eri tavalla. On tutkittu, että sen tulehdusta poistava yleisvaikutus on samantyyppinen kuin kortikosteroideilla, eli lisämunuaiskuoren hormoneilla.

Kuivattu lakritsinjuuri antaa mahtavan säväyksen erilaisille teejuomille. Jos haluat tehdä todellisen tulehduksien painajaisen, niin suosittelen keittämään teepohjan pakurikäävästä, johon sitten lisäät lakritsinjuurta ja kenties vielä hieman inkivääriä. Tuon voimajuoman juomisen jälkeen kaikilla muilla paitsi tulehduksilla on kivaa.

14 KommenttiaKommentoi

 • Kiitos upeasta postauksesta (taas kerran)!

  Tuo lakrintsinjuuritee on oma ehdoton suosikkikini, mutta tulehduskierteiselle lapselle se ei mene alas millään konstilla.
  Toisaalta tästäkenties päästään siihen, että lapsi luontaisesti tietää mikä hänen elimistölleen sopii ja mikä ei… Ei ehkä se ei hänelle ole oikea juoma tässä kohtaa.

  Propolista lapsi kyllä mielellään ”syö”, tosin en ole katsonut minkä prosenttista meillä se on , ruohonjuuresta olen hankkinut sitä. Kiitos, iherbin linkistä, se kokeiluun seuraavaksi.

 • Hei Maija!

  Joo, tuo lakritsinjuuri toimii (menee alas) todennäköisesti vain hieman isommilla potilailla. Ja mitään ei tietysti lapsen tai aikuisenkaan pidä syödä väkisin.

  Tuo linkittämäni propolisvalmiste on alkoholipohjainen, joten lasten kohdalla se soveltuu mielestäni vain ulkoiseen käyttöön. Jos haluaa käyttää propolista sisäisesti, niin siihen voin suositella tätä propolishunajaa: http://bit.ly/dx1e8E. Lisäsin tämän tuonne tekstiin, niin ei tule väärinkäsityksiä…

 • Täältä ääni propolikselle. Tosin meidän perheessämme ei ole kärsitty varsinaisesta tulehduskierteestä, mutta ainakin ihan perinteiseen flunssaan se toimii todella hyvin.

 • Kiva lukea tällaista tekstiä! Itse mehilästuotteista lähinnä siitepölyä käyttäneenä kysyisin ,että mitä tuo propolis tarkkaan ottaen on ja kuinka se valmistetaan?

 • ”Jos haluat tehdä todellisen tulehduksien painajaisen, niin suosittelen keittämään teepohjan pakurikäävästä, johon sitten lisäät lakritsinjuurta ja kenties vielä hieman inkivääriä. Tuon voimajuoman juomisen jälkeen kaikilla muilla paitsi tulehduksilla on kivaa.”

  Hieno kirjoitus -arvaan olenko lainannut esim. tuota tekstiäsi ystäväpiirissäni yrittäessäni saada heitä vaihtamaan terveellisempään ravintoon 😀

 • Onko sinulla Jarkko parempaa tietoa tällaisesta asiasta kuin pakurikäävän home. Olen kerännyt pakurikääpää lapin puhtaasta koivumetsästä. Pilkkonut käävän heti pieneksi ja kuivattanut 50 asteisessa uunissa yön yli. Kuivia ovat mutta aina niihin muodostuu valkoista hometta. Ei kaikkiin palasiin mutta useimpiin. Mitä pakurikäävän home aiheuttaa ihmiselle?

 • Hei Pirjo,

  En osaa sanoa tuohon yhtään mitään. Tosin jos käävät ovat varmasti kuivia, niin tuota hometta ei kyllä pitäisi muodostua. Tai ainakin tälläinen käsitys minulla on…

 • Tuossa suosittelemassasi dr ohhiran probiootissa on soijaa :( Oon lukenut, että soija laskee testosteroni tasoja, ja Antti Heikkiläkin kertoi jossakin kirjassaan soijan olevan sellainen ruoka-aine, että sen aiheuttamista haitoista voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjan. Mitä probioottivalmistetta suosittelisit tuon suosittelemasi dr ohhiran probiootin jälkeen, joka ei sisältäisi soijaa?

  • Hei Valtteri,

   Tuossa on soijan määrä niin vähäistä, ettei siitä ole varmasti mitään haittaa. Ellei sitten ole allerginen soijalle…

 • Moi, erittäin mielenkiintoinen kirjoitus,kiitos siitä. Minulla on 2 v 3 kk:n ikäinen poika jolla on ollut 10 kk kestävä tulehduskierre( korva-ja keuhkoputkentulehduskierre), ostin tänään pakurikääpäuutetta ( puhdistamon uusin tuote), mitä mieltä olet, voinko antaa tätä lapselleni? suosittelivat 10 tippaa kun suositus pullon kyljessä on 15 tippaa/2krt päivässä. Propolis on myös loistotuote, lapsellani en ole sitä kokeillut vielä.

 • Hei Iida,

  Kyseinen tuote sisältää alkoholia, joten itse antaisin lapsille mieluummin pakuriteetä.

  Aivan ekaksi kannattaa katsoa sitä, että onko esimerkiksi maidottomuudesta apua tuon tulehduskierteen katkaisemiseksi…

 • Itse olen lisännyt propoliksen kiehuvaan veteen – ei keittämistä, vaan juuri sen verran että alkoholi haihtuu (huomaa mausta). Sitten lisätään hunajaa, ja onnellinen flunssapotilas juo ”hujanateetä”. Samaa voisi ehkä kokeilla pakuriuutteelle?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista