Turha rasvasota

Luulin jo että pitkään jatkunut suomalainen rasvasota olisi päättynyt. Sitten Pekka Puska palasi kesälomiltaan takaisin töihin

Pekan mukaan voi ja muut kovat rasvat nostavat edelleen kolesterolitasoa, jonka myötä suonet tukkeutuu. Nykytietämyksen valossa nämä väitteet ovat vähintään outoja. Hieman verrattavissa siihen, että Esko Valtaoja rupeaisi huomenna väittämään auringon kiertävän maata.

THL on tullut siihen tulokseen, että viimeaikainen ravintokeskustelu on hämmentänyt osaa väestöä ja vaikuttanut ruokavalioon kolesterolitasoa nostavasti. Olisi mielenkiintoista tietää, että millä ihmeellä THL tämän väitteen voisi todistaa. Yhtä hyvin tuo kolesterolitasojen nousemisen voi selittää sateisella kesällä tai Nokian kurssisyöksyllä.

Oleellisintahan tässä kaikessa on se, että kolesteroliin tuijottaminen on useimmissa tapauksissa ihan turhaa työtä. Itse asiassa Maailman Terveysjärjestön MONICA-tutkimus paljastaa, että keskimääräisen kolesterolitason kohotessa riski sydänkuolemaan putoaa. Samasta tutkimuksesta selviää myös se, että maissa missä kolesterolitasot ovat alhaisimmat, on sydäntautitilastot kaikkein pahimpia.

Itse en tule enää palaamaan jatkossa tähän turhauttavaan rasvasotaan. Jos kolesterolijutut kiinnostaa enemmän, niin kannattaa lukea Christerin ja Antin blogeja.

Iltapäivälehtien ja muun nykyuutisoinnin varassa päätöksiään tekevät ihmiset ovat ravitsemusjuttujen osalta melko hankalassa tilanteessa. Yhtenä aamuna Antti Heikkilä hehkuttaa Studio 55 ohjelmassa eläinrasvoja ja viljatonta ruokavaliota. Seuraavana päivänä Pekka Puska ryntää Ilta-Sanomien etusivulle ja julistaa viljojen ehdotonta terveyttä ja voin hengenvaarallisuutta. Kun tähän soppaan lisätään vielä päivittäin uutisoidut viimeisimmät tutkimustulokset eri ruoka-aineista, niin melko moni menee tässä pyörityksessä sekaisin.

Tilanne on valitettava, koska avain oikeaan ravitsemukseen on lähempänä kuin voimme kuvitellakaan. Moni meistä suunnistaa ravitsemusasioiden suhteen muiden tekemillä kartoilla, kun se oikea ja toimiva kartta olisi ihan käden ulottuvilla.

Ruoan kanssa voi tehdä rauhan. Toivon, että mahdollisimman moni meistä huomioisi myös tämän vaihtoehdon. Ruoan pitäisi olla nautinto eikä mikään ase turhassa sodassa. Syöminen on maailman yksinkertaisin asia. Miksi olemme tehneet siitä niin hirmu vaikeaa? Voisimme ottaa oppia vastasyntyneestä, jonka tiedot viimeisimmistä tutkimustuloksista ovat olemattomia, mutta hän osaa omien vaistojensa avulla hakeutua optimaalisen ravinnon lähteelle, eli äidin rinnalle.

Me emme tarvitse yhtään ihmedieettiä vaan ainoastaan meille sopivaa ruokaa. Vain sinä tiedät mitä sinun tulee syödä.

33 KommenttiaKommentoi

 • Hei Toni,

  En ole McDougallin opeista oikein mitään mieltä. Varmasti jollakin saattaa toimia ja sitten toisella taas ei yhtään. Esimerkiksi itselleni tuollainen ruokavalio ei sovi… Ei sen puoleen, ihan mukava näitä on lueskella.

 • Hei Jarkko,

  McDougall ja Campell ovat molemmat hyvin arvostettuja lääkäreitä ja tutkijoita, jotka ovat ruokavaliolla parantaneet todistetusti lukemattomia sydän- ja verisuonitautipotilaita. Nämä taudit ovat länsimaissa suurin kuolleisuuden syy.

  Heidän ruokavalionsa siis perustuu ajatukselle missä ihminen olisi luontainen kasvitärkkelyksensyöjä ja olisi syönyt eläimiä vain vähän tai ei ollenkaan. He todistavat tämän erittäin vakuuttavasti tutkimuksilla Kiinan (The China Study) ja muiden sellaisten maiden väestöistä/alueista, joissa on syöty pääasiassa tärkkelystä (esim. Japani, Irlanti jne.). He huomasivat, että tälläisissä maissa ei ole lainkaan länsimaiden elintasosairauksia. He myös huomasivat, että LDL-kolesteroli on hyvin luotettava markkeri sv-sairauksissa. Pieni LDL-kolesteri tarkoitti, että ei voi saada sv-tautia.

  Olisi mukava kuulla mielipiteesi jos ottaisit hieman aikaa ja tutustuisit tähän asiaan. McDoudallin ohjeisiin pääsee ilmaiseksi tutustumaan täältä: http://www.drmcdougall.com/free.html. Kirjan Starch Solution lukemalla pääsee tutustumaan paremmin perusteleviin tutkimuksiin.

  Loppuun vielä video tuosta LDL-kolesterolista loistavasti Primitive Nutrition sarjasta http://www.youtube.com/watch?v=FGlMJXTpo_s&list=PLCC2CA9893F2503B5&index=43&feature=plpp_video.

 • Mutta – eikös äidinmaidossakin ole liikaa rasvaa – ja vieläpä tyydyttynyttä lauriinihappoa! :)

  Aijai, pitäisikö järjestää verovaroilla kaikki kaksiviikkoiset vastasyntyneet ihan uudenlaiseen koulutukseen, missä niille opetettaisiin suorastaan vaatimaan terveellistä Nestleä rasvaisen (ja bakteeripitoisen!!) äidinmaidon sijaan… hetkinen, näinhän tapahtuukin jo. Niin neuvolat kuin lääkäritkin on jo ostettu Nestlen sales forceksi.

  Kaikkiin näihin asioihin on aina vain se yksi ja sama ratkaisu: ymmärtää, että jos läpeensä korruptoituneen viranomaisen huulet liikkuu, ne 90% varmuudella valehtelee, ja yli 50% todennäköisyydellä vieläpä tavalla joka vaarantaa herkkäuskoisen kuulijan hengen jos ohjetta erehtyy noudattamaan.

  Ainoastaan hysteerinen pelko saa ihmiset kuuntelemaan moisia ohjeita. Itse huomaan, että mitä korkeammalle nostan omia viboja, eli mitä enemmän hankin elämään iloa tuottavia tekijöitä kuten unelmakämppikset, ultra-kaunis takapiha rantapuistoineen ja puusiltoineen, tunnelmallinen sisustus, loputtomasti hyvää tonic herb -suklaata, loistavaa musaa subbareineen ja hyvän musamaun omaavine deejiineen, lattia täynnä soittimia yhteismusisointiin, positiiviseen meditaatioon opastavia uusia frendejä, ja todella kehittävää ja päräyttävän positiivisesti vaikuttavaa keskustelua ja maailmaa muuttavaa merkityksellisen innostavaa tekemistä… sitä luontaisemmalle tuntuu kuunnella itseään ja hakea vastauksia sisäisestä suorastaan hurjan ihanasta onnellisuuden tunteesta.

  Hyvät tavoitteet auttaa myös. Itsekin olen helposti saattanut ihan huomaamatta vajota siihen selviytymis-moodiin missä kansalaiset pyritään pitämään jotta niitä olisi helpompi hallita ja kontrolloida. Heti kun nostaa horisonttia ryhtyy tavoittelemaan ennen kaikkea elämänsä parhaita kahta vuotta (tavoite, johon olen keskittynyt nyt kohta neljän viikon ajan), alkaa kiinnostaa ihan erisävyiset ajatukset ja toimintamallit. Ei kiinnostakaan enää ’selviytyä’ varmistelemalla, tai löytää ”oikeaa” dieettiä, vaan ***** ELÄÄ!

 • En enää usko, että dieeteillä olisi mitään tekemistä terveyden kanssa – paitsi lähinnä hankaloittavana haittatekijänä. Jokainen sekunti jonka joutuu keskittymään dieetissäpysymiseen, on suoraan pois elämästä, immersiosta työssä ja läsnäolosta seikkailuissa.

  Samoin rasvahappojen miettiminen – miten se auttaa ketään toteuttamaan villeimmät unelmat, kokemaan kaiken ihanuuden mitä maailmalla on tarjottavana, elämään hymyilyttävän loistavia päiviä toisensa perään, olemaan voimakkaan nautinnollisesti hereillä toinen toistaan ihmeellisempien elämysten keskellä ja kaikki aistit valppaana merkityksellisimmissä sosiaalisissa tapahtumissa?

  Yleensä kun ihmiset puhuu dieeteistä ja rasvasodista, ne luulee puhuvansa terveydestä.
  Nothing could be further from the truth.
  Nyt kymmenen vuotta ms-diagnoosin jälkeen alan ymmärtää aika tarkasti mistä terveydessä on kyse. Ja se tulikin kuvattua varsin korrektisti jo tuossa ylemmässä kappaleessa.

  Nyt lähden ”hoitamaan” ihan oikeaa terveyttä, eikä edes hoitamaan vaan nauttimaan siitä, nurmikolla kirmaillen, rannalla kahlaillen ja kukkuloilla kuperkeikkoja heitellen, sillankaiteilla tasapainoillen ja puissakin kikkaillen. Samalla kun nautin terveydestäni, lisään sitä. Universaali laki, toimii ihan kaikkeen. Se, mistä nauttii niin paljon että menee ihan totaaliseen immersioon, siinä kehittyy. Ei minun tarvitse kehittyä hyväksi rasvasota-nörtiksi, mutta sitäkin palavammin haluan nauttia hyvää seksiä, huippukuntoa, pumpissa olemista, loistamista niin työssä kuin vapaalla, voittamista, karismaa, yhdessä luoda päräyttävän positiivista vaikutusta…
  Sanoinko seksiä? Sori, toivottavasti en pahoittanut kenenkään sellaisen mieltä, joka edelleen luulee että tieteellinen reduktionismi on elämän suurin nautinto.

  Terveys on YHTÄ KUIN HEDONISMI, mutta kestävä sellainen. Tai siis, ei pelkästään kestävä vaan jopa kasvava.

  Huono hedonismi tuo darran.
  Paremmat valinnat tuottaa jo seuraavallekin päivälle ihan siedettävän olotilan.
  Ja kaikkein parhaat nautinnot luovat samalla seuraavallekin päivälle jopa vielä paremmat olotilat.

  Mistä tulee nautiskelun kestävyys ja parhaimmillaan jopa kasvavuus?
  laatutietoisemmista valinnoista. Peruspastöroitu estrogeenikalja –> sulfiititon alkuviini raakajuustojen kera –> sieniuutteet pakuriteessä plus fermentoitu raakasuklaa macalla, muirapuamalla, pine pollenilla ja tuoreella siitepölyhunajalla.

  Laatutietoisuuteen ja kestävyyteen liittyy myös toiminnan ja nautiskelun laajempien vaikutusten tiedostaminen. Mitä parempaa positiivista vaikutusta oma nautiskelu aiheuttaa myös muille ja jopa maailmalle, sitä kestävämmällä ja kannattavammalla pohjalla se on myös omaa tulevaisuutta ajatellen. Tämän kommentin kirjoittaminen oli itsessään nautinto – mutta mikäli onnistun tässä samalla antamaan jotain rahanarvoista ilmais-ahjaa sinulle joka tätä luet, eikä tämän tuottaminen maksanut minulle senttiäkään, olen onnistunut nautiskellessani luomaan samalla jotain arvokasta, ja vieläpä levittämään sitä laajemmallekin, edelleen samoilla nollakustannuksilla. Winning.

  En usko antamiseen: jos annan jotain mikä maksaa minulle 20e, jollekin joka arvostaa sitä saman 20 euron verran, en ole luonut mitään lisäarvoa, eikä sellainen antaminen tule kovin helposti takaisin minulle tulevaisuudessa. Mutta jos onnistun luomaan tyhjästä jotain kahdenkympin arvoista, eikä sen tuottaminen maksa minulle mitään… silloin voin vaan heitellä niitä lahjoja maailmaan ihan randomisti, koska ei ole kiirettä tai väliä mitä, miten tai milloin saan siitä jotain takaisin myös itselleni. Ja kaikkein siistientä on keskittyä omassa nautiskelussaan ja juhlimisessaan samalla luomaan ei pelkästään positiivisia kertavaikutuksia tai yksittäisiä lahjoja, vaan starttaamaan kokonaisia itseäänmonistavia hyvyyden, heräämisen ja oivalluksen vaikutusketjuja. Se on ehkä (seksin jälkeen) korkeinta hauskanpitoa, ja tässä esimerkkejä kavereista, jotka juhlii juuri niin:
  http://luontolife.com/

 • Valtion lääkekassa on saanut siipeensä, siitähän tässä puhuttiin 😉 Vaikka eipä nuo artikkeli hirmuisesti muutosta tee, kun ”korrestroolilääkkeet”, masennus ym. määrätään jo ennen kun astut lääkärissä kynnyksen yli. Niiden sopimattomuuteen onkin sitten helppo tyrkätä kalliimpaa ”oireita” korjaavia lääkkeitä, kun keho on saatu aivan sekaisin. Ja vauhti senkun kiihtyy…
  Pää kylmänä, omia tuntoja tuntien, sillä saavuttaa tasapainon, niin mieli kuin kehokin.

 • Kiitos loistavista kommenteista!

  Usein dieetti voi olla se oikea tapa lähteä laittamaan sitä ruokavaliota kuntoon ja löytää itselleen sopivia juttuja. Pitkässä juoksussa kokonaan käsikirjoitettu ruokavalio on harvoin toimiva ja ruoasta nauttimisen sijaan voi helposti ajautua tilanteeseen, jossa tietyssä ruokavaliossa pysyminen onkin kaikki kaikessa. Siis kuten Viidakkomies totesi.

 • Mää kyllä kieltäisin kaikilta dietit. Siis jos ajatellaan sanaa dietti kaloreiden rajoittamisena. Yleensä näistä dieteistä ei seuraa pitkällä(!) aikavälillä yhtään mitään hyvää. Dietti vielä on aikamonelle se rasvaton, ee-koodillinen ja hiilari moskainen juttu. Kalorit alas ja liikuntaa harrastellaan 3 h pvässä. Olen tuolla paikallisessa kunto klubissa kuunnellut, miten vanhemmatkin naiset puhuu siitä, että käy esim. 2 x pvässä salilla. Saatetaan vetää spinning ja sieltä body pumppiin ja sieltä vielä jonnekkin muualle. Saatetaan olla valvottu viiminen vuorokausi ja raahaudutaan salille viimisillä voimilla. Huh on se karua kuunneltavaa. Vähemmän on enemmän liikunnassa.

  Johan turun stripp tutkimuksessa todettiin, että 1 v aloitetaan rypsärin käyttö ja rasvaton maito. Kohta yrittävät kieltää, koko imettämisen, koska eihän meillä muuten olis suonet tukossa jos ei niitä olis syntymästä asti pommitettu rasvalla.

  Seuraava hullutus tuntuu olevan tuo HPV-rokote jota todellakaan meillä ei saa kumpikaan lapsista ei edes tyttö. Pojillekkin sitä on tarjottu. Ei ne daijut tajua, että pojilla ei ole synnytyselimiä? Juu tuubi kertoo kyllä todella hirveää tarinaa. Lie kuinka monta nuorta tyttöä on kuollut ja vammautunut, mutta nyt Risikko on ihan v***n ylpeä, kun saadaan sama myrkky suomeen. Näinkö se Bill Gatesin 10 – 15% väestönvähennys tapahtuu? Heikkilä kirjoitti jo vuosia sitten, että puhtaus on SE sana tässä asiassa. Minusta sänkyyn ei pidä illalla mennä jos vehkeet ei ole puhtaat. Olipa siellä seuraa tai ei.

 • Villieläimillä ruokavalio on ”ennalta käsikirjoitettu”.

  Lisätään vähän proteiinia keskusteluun. Äidinmaito sisältää, sanoisinko huomattavan vähän proteiinia. Wikin mukaan kolmanneksen verrattuna lehmän maitoon.

 • Toni Kosonen, monet McDougallin potilaat ovat saavuttaneet hyviä tuloksia noudattaen hänen oppejaan. Myös muidenkin tunnettujen vegaanilääkäreiden (esim. Colin Campbell, Joel Fuhrman, Neal Barnard, Caldwell Esselstyn, Michael Greger) dieetit ovat tiettyjen henkilöiden kohdalla tehokkaita. Mutta olen sitä mieltä, että heidän dieettiensä teho perustuu lähinnä siihen, että niissä kaikki ns. roskaruoat eliminoidaan ja korvataan aidolla, prosessoimattomalla ruoalla. Monet vegaanit (kuten esim. eräs puhdasruoka.fi-sivuston tyyppi) tulkitsevat asian siten, että vähärasvainen, runsashiilihydraattinen dieetti (whole food, plant based diet) olisi ainoa oikea tapa syödä ja vetoavat kulttuureihin, joissa kyseistä ruokavaliota on noudatettu. McDougallin dieetti ei esim. sovi runsaasta viljatuotteiden määrästä johtuen gluteenisensitiivisille, IBS-oireista kärsiville ja keliaakikoille.

  Lisäksi monet vegaanilääkärit nojaavat virheargumentteihin (cherry-pickingiin, dogmaattisuuteen ja tutkimustulosten luovaan tulkintaan) pyrkiessään todistaa oppinsa tieteellisesti. Kannattaa lukea seuraava Denise Mingerin blogikirjoitus, niin huomaat, minkälaisia jauhoja eräillä vegaanilääkäreillä on pussissaan:

  http://bit.ly/nQnpn5 (kirjoitus on todella pitkä ja kommentteja on runsaasti, joten sivuston latautuminen voi kestää kauan)

  Mitä China Studyyn tulee, niin sitä on kritisoitu esim. seuraavilla sivuilla:

  http://bit.ly/bXYiy1
  http://bit.ly/qAL5IU
  http://bit.ly/YLW8y
  http://bit.ly/f0Rpui

  Tässä vielä yksi keskustelu, jossa mukana on mm. tuo puhdasruoka.fi-sivun vegaani:

  http://raakaruoka.com/2011/06/07/hedelmistako-kakkostyypin-diabetes/

 • Viidakkomies: ”En enää usko, että dieeteillä olisi mitään tekemistä terveyden kanssa – paitsi lähinnä hankaloittavana haittatekijänä. Jokainen sekunti jonka joutuu keskittymään dieetissäpysymiseen, on suoraan pois elämästä, immersiosta työssä ja läsnäolosta seikkailuissa.”

  Tästä olen kyllä jokseenkin eri mieltä. Ensinnäkin, dieetti voi tarkoittaa joko laihdutusruokavaliota tai ruokavaliota (ilman laihdutusta). Laihdutusruokavalion kontekstissa olennaista on pyrkiä pysyvään elämäntapamuutokseen, mikä edellyttää uuden syömisparadigman omaksumista, keskittymistä ja kurinalaisuutta, ja näin ollen se voi tuntua alkuvaiheessa hankaloittavalta haittatekijältä. Mutta, kun uusia tottumuksia pyritään kärsivällisesti omaksumaan, niiden toteuttaminen muuttuu vähitellen rutiininomaiseksi ja huomaamattomaksi. Asiaa voisi verrata vaikkapa tennissyöttöön; jos haluat kehittää syöttöäsi ja opetella uuden tekniikan, joudut väistämättä tekemään tuhansia toistoja ja käyttämään satoja harjoitustunteja tekniikan omaksumiseen. Kun olet oppinut uuden tekniikan, liikerataa ei tarvitse sen jälkeen edes ajatella, vaan se luonnistuu automaattisesti. Eli loppujen lopuksi syöttösi eteen tekemä kova harjoittelu ja työ eivät ole sinulta pois, vaan se on tavoitteellista ja tuloksellista toimintaa, joka maksaa itsensä takaisin.

 • Kiitos Andelle ja Tonille linkeistä.

  Tuo Tonin 10.9. lähettämä viesti oli mennyt tarkistettavien viestien listalle ja huomasin asian vasta tänään. Jos kommentissa on useampi linkki, niin ne menevät automaattisesti tarkastettavaksi ja minun pitää ne erikseen hyväksyä. Aina en tätä muista tarkistaa…

 • Jarkko: ”THL on tullut siihen tulokseen, että viimeaikainen ravintokeskustelu on hämmentänyt osaa väestöä ja vaikuttanut ruokavalioon kolesterolitasoa nostavasti. Olisi mielenkiintoista tietää, että millä ihmeellä THL tämän väitteen voisi todistaa.”

  Väitettä ei voi todistaa mitenkään, THL floppasi tiedottaessaan ko. tutkimuksesta.

  Jarkko: ”Oleellisintahan tässä kaikessa on se, että kolesteroliin tuijottaminen on useimmissa tapauksissa ihan turhaa työtä.”

  Riippuu tilanteesta. LDL:n alatyypit ovat kylläkin osoitettu tutkimuksissa aterogeenisiksi. Heikkilän mukaan vain pienillä partikkeleilla on merkitystä, mutta kyllä suuret partikkelit ovat tutkimusten mukaan myös haitallisia. Elikkä, rasvan laatuun kiinnittäminen, tasapuolinen rasvojen saanti ja huonojen hiilareiden välttely ovat eduksi. Ja jos kokonaiskolesteroli on erityisen suuri (yli 9 mmol/l), todennäköisyys LDL:n alatyyppien kohoamiseen kasvaa, joten sikäli myös kokonaiskolesterolilla on merkitystä. Muita sv-tautien riskitekijöitä ovat mm. suojaravintoaineiden puute, tupakointi, stressi ja vähäinen fyysinen aktiivisuus.

  Jarkko: ”Itse asiassa Maailman Terveysjärjestön MONICA-tutkimus paljastaa, että keskimääräisen kolesterolitason kohotessa riski sydänkuolemaan putoaa.”

  Toisaalta, tuosta ei voi päätellä, että riskin putoaminen johtuu nimenomaan kolesteroliarvon kohoamisesta, koska erilaisia riskitekijöitä on kymmeniä. Kysymys on siis tilastollisesta yhteydestä, korrelaatiosta, mutta ei kausaliteetista.

  Jarkko: ”Samasta tutkimuksesta selviää myös se, että maissa missä kolesterolitasot ovat alhaisimmat, on sydäntautitilastot kaikkein pahimpia.”

  Kuten ylempänä, tässäkin on kyse vain tilastollisesta yhteydestä. Erilaisia muuttujia on kymmeniä, joten yleistäviä johtopäätöksiä ei voida tehdä.

  Pari kysymystä mietittäväksi:

  a) Henkilö saa pudotettua vegaanidieetin ansiosta painoansa 50 kg (ja painoindeksi tippuu samalla 25:n alapuolelle) ja samalla hänen kokonaiskolesterolinsa putoaa tasolta 10 mmol/l tasolle 5 mmol/l. Kuuluuko kyseinen henkilö siis painonpudotuksensa jälkeen riskiryhmään?

  b) Henkilö saa pudotettua VHH-dieetin ansiosta painoansa 20 kg (ja painoindeksi tippuu samalla 25:n alapuolelle) ja samalla hänen kokonaiskolesterolinsa putoaa tasolta 8 mmol/l tasolle 4 mmol/l. Kuuluuko kyseinen henkilö siis painonpudotuksensa jälkeen riskiryhmään?

  Lienee selvää, että vastaus molempiin kysymyksiin on kielteinen. Eli laihtuminen ja lipidiarvojen paraneminen yhdistyvät parempaan terveydentilaan. Joten, kovin suurta painoarvoa en MONICA-tutkimukselle anna.

 • Andelta hyvää kommentointia!

  Se on ehdottomasti totta, että näihin terveyteen liittyviin tutkimuksiin täytyy aina suhtautua vähintään pienellä varauksella. Usein jo pelkästään sen takia, kun muuttuvia tekijöitä on paljon ja aina halutessaan löytää jotain, jolla meta-analyysitkin pystyy kyseenalaistamaan.

  Tästä hyvänä esimerkkinä Archives of Internal Medicinen julkaisema 11 satunnaistetun statiinitutkimuksen tulokset (65 229 henkilöä ja 244 000 henkilövuotta). Tilastollinen analyysi osoitti, ettei statiinihoito vähentänyt kuolleisuutta. Tästä ei mennyt pitkään, kun lääketeollisuus kumosi nämä väitteet ja piti kyseistä meta-analyysiä merkityksettömänä…

  Tämä valloilla oleva kolesterolihysteria on lääkeyhtiöiden aikaansaama ilmiö, josta imetään kaikki saatavilla oleva tuotto niin pitkään kuin se on vielä mahdollista. Ainakaan vielä tämä rahantekokone ei näytä hiipumisen merkkejä. Valitettavasti…

 • Minusta kolesterolista vaahtoaminen on, niin kauan turhaa, kun juuri kukaan ei kiinnitä huomiota MIKSI se kole siellä suonessa lymyää. Ei se siellä piruillessaan ole.

 • Jarkko: …”ja aina halutessaan löytää jotain, jolla meta-analyysitkin pystyy kyseenalaistamaan.”

  Ja oikeastaan meta-analyyseihinkin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Joku kirjoitti pronutritionist-blogissa asiasta hyvän kommentin tällä viikolla, tässä suora lainaus siitä:

  ”Toisaalta, kääntöpuolena on se tutkimuskentän hajanaisuus mikä heijastuu väistämättä meta-analyyseihin. Mitä enemmän on mukana tutkimuksia joissa esim. n on olematon, osanottajajoukko hyvinkin eri laidoista, tutkimusasetelmat heterogeenisiä jne. jne., on meta-analyysien anti väistämättä ongelmallista.”

  Tutkimusten kestolla on myös merkitystä; jos meta-analyysi koostuu tutkimuksista, jotka ovat kestoltaan vain parin vuoden mittaisia, yleistäviä johtopäätöksiä on vaikea tehdä. Lisäksi ongelmana on se, että meta-analyyseissä (ja monissa tutkimuksissa yleensä) käsitellään keskiarvoja, ei sitä, mitä yksilölle tapahtuu. Jos tarkastellaan vaikkapa alkoholin haittavaikutuksia, niin ihan hyvin jossakin meta-analyysissä voitaisiin todeta, että alkoholi ei aiheuta merkittäviä terveyshaittoja, mikäli mukaan on valittu enimmäkseen sellaisia tutkimuksia, joissa tutkimusjoukko koostuu pääasiassa kohtuukäyttäjistä (ja jos ko. tutkimukset on toteutettu kyselytutkimuksena). Mutta, kyseinen meta-analyysi antaisi kuitenkin harhaanjohtavan kuvan, sillä alkoholin liikakäytön riskit on pystytty osoittamaan monissa tutkimuksissa fysiologisella tasolla. Ihan sama pätee rasvoihinkin; meta-analyysi voi osoittaa, ettei tyydyttynyt rasva ole yhteydessä sv-tautien lisääntymiseen, mutta kuitenkin runsasrasvainen ruokavalio voi olla monille yksilöille huono vaihtoehto (genotyypistä riippuen).

  Jarkko: ”Tämä valloilla oleva kolesterolihysteria on lääkeyhtiöiden aikaansaama ilmiö, josta imetään kaikki saatavilla oleva tuotto niin pitkään kuin se on vielä mahdollista.”

  Kyllä, ja näyttää siltä, että statiinien haittavaikutuksia aina vain vähätellään, ja niiden etuja puolestaan liioitellaan.

  Myy: ”Minusta kolesterolista vaahtoaminen on, niin kauan turhaa, kun juuri kukaan ei kiinnitä huomiota MIKSI se kole siellä suonessa lymyää.”

  Oikeastaan asiasta löytyy tutkimustietoa paljonkin. Elikkä, on olemassa ateroskleroosi (valtimonrasvoittumistauti), arterioskleroosi (valtimonkovettumatauti) ja arterioloskleroosi (pikkuvaltimoiden kovettumistauti). Syynä on yleensä eri riskitekijöiden kasauma ja siitä aiheutuva tulehdus.

 • Jarkon kannattaisi tutustua syvemmin tutkimukseen. Näyttö LDL-kolesterolin haitallisuudesta on täysin kiistaton. Samoin näyttö tyydyttyneen rasvan kolesterolia nostavasta vaikutuksesta on selvä. Mm. sadoissa metabolic ward -tutkimuksissa vahvistettu. Kaiken lisäksi on vielä suoraa RCT-näyttöäkin tyydyttyneen rasvan aiheuttamasta lisääntyneestä verisuonitaudista. Myös eri populaatiota vertailevat tutkimukset päätyvät samaan tulokseen: tyydyttynyt rasva ei ole terveellistä. Teet pahan virheen, jos pidät länsimaisista kohorttitutkimuksista tehtyä meta-analyysia nykytietämyksenä kovan rasvan haitoista. Oikea näyttö on ihan muualla kuin noissa kohorteissa. Syy, miksi näin on, selviää mm. lukemalla tuota puhdasruoka.fi -sivustoa. En jaksa tähän romaania kirjoittaa. :) Antti Heikkilä ja Christer Sundqvist on julkisuutta tavoittelevia ja populistisia kolesteroliskeptikoita. Heiltä et saa todellista tieteellistä tietoa asiasta. Heille tärkeää on lukijoiden määrä. Julkisuutta saa helpoiten hyökkäämällä ”järjestelmää” vastaan. Antti ja Christer ei kuitenkaan tiedä asioita paremmin kuin alan oikeat asiantuntijat. :)

 • Puhdasruoka.fi Richardeineen ei ole mikään totuuden tyyssija. Koko foorumi on melkoinen taistelutanner, jota ei jaksa kauaa seurata.

  Kyllä tämä rasvahöpötys alkaa tulemaan jo aika pahasti korvista ulos. Jokaisella on oma mielipiteensä asiaan ja sillä tullaan pätemään eri foorumeille ainoana totuutena. Tavallinen tuulipukupekka ei enää tiedä mitä tehdä ja mihin uskoa, kun joka puolella (erityisesti mediassa) kerrotaan eri teorioita totuuksina.

  Olen Postin Ollin kanssa siinä samoilla linjoilla, että näitä ruokavalioasioita tavallisen kaduntallaajan on aika turha miettiä sen syvällisemmin. Tieto lisää monesti tuskaa. Jos tunnet voivasi hyvin, ei ylipainoa, eikä terveystarkastuksissasi ilmene mitään hälyttävää, niin miksi mennä muuttamaan mitään? Voidaanko me vuonna 2012 nykytietämyksen valossa kertoa absoluuttisena totuutena mitä ihmisen pitäisi syödä? On tutkimuksia puolesta sekä vastaan. Aina löytyy uutta tietoa, jota voi tulkita monella eri tavalla.

 • ”Puhdasruoka.fi Richardeineen ei ole mikään totuuden tyyssija. Koko foorumi on melkoinen taistelutanner, jota ei jaksa kauaa seurata.

  Kyllä tämä rasvahöpötys alkaa tulemaan jo aika pahasti korvista ulos. Jokaisella on oma mielipiteensä asiaan ja sillä tullaan pätemään eri foorumeille ainoana totuutena. Tavallinen tuulipukupekka ei enää tiedä mitä tehdä ja mihin uskoa, kun joka puolella (erityisesti mediassa) kerrotaan eri teorioita totuuksina.

  Olen Postin Ollin kanssa siinä samoilla linjoilla, että näitä ruokavalioasioita tavallisen kaduntallaajan on aika turha miettiä sen syvällisemmin. Tieto lisää monesti tuskaa. Jos tunnet voivasi hyvin, ei ylipainoa, eikä terveystarkastuksissasi ilmene mitään hälyttävää, niin miksi mennä muuttamaan mitään? Voidaanko me vuonna 2012 nykytietämyksen valossa kertoa absoluuttisena totuutena mitä ihmisen pitäisi syödä? On tutkimuksia puolesta sekä vastaan. Aina löytyy uutta tietoa, jota voi tulkita monella eri tavalla.”

  Ei ole totuuden tyyssija. Siellä saa jokainen vapaasti esittää näkökulmansa. Kyse ei ole mielipiteestä, vaan ainoastaan näytön vahvuus punnitaan. Puhdasruoka.fi -sivustolla riitelee vain asiat, ei ihmiset. Jo se, että käytät termiä ”rasvahöpötys”, kertoo, että et ole oikeastaan asiasta edes kovin kiinnostunut, eikä tarvitsekaan olla. :) Kuitenkin on hyvä, että asiasta saa puhua vapaasti ne, joita asia kiinnostaa.

  Jos terveystarkastuksessasi ei ilmene korkeaa LDL-kolesterolia, niin sinun ei tarvitse pelätä sydäntautia. Jos lukema on tarpeeksi matala, niin sydäntaudin hankkiminen tulee jo haastavaksi. :)

  Kyllä tässä asiassa nykytietämys on jo melkoisen selvää: lipidihypoteesi on kiistaton ja tyydyttynyt rasva nostaa LDL-kolesterolia. :)

 • Tähän voisi vielä lyhyesti todeta, että länsimaisten kohorttien ongelma on siinä, että tyydyttynyt rasva korvaa vain muita epäterveellisiä ruokia. Pohjalla oleva sydäntautien määrä on korkea. Suomi on esimerkiksi verisuonitaudeissa kärkimaita. Lisäksi ne kärsivät tilastollisesta virheestä, jota kutsutaan nimellä ”dilution bias”, eli rasvan yhteys sydäntauteihin häviää, koska rasvansyöntiä mittaavassa muuttujassa on liikaa vaihtelua, mittausvirhettä ja muuta epämääräisyyttä.

  Näistä syistä johtuen kohorttien tilastollinen voima ei aina riitä osoittamaan yhteyttä, vaikka tyydyttynyt rasva aiheuttaakin sydäntautia.

 • Kiitos Nimettömälle ja Ilkalle kommenteista. Aina on hyvä, että saadaan myös vastakkaisia näkemyksiä. Se rikastuttaa keskustelua…

 • Mielenkiintoista on, että täysin asiallisesti kirjoitettu kommenttini hävisi täältä koska kyseenalaistin superfood-businessin tiettyä osaa. Siis sekin on business. Ja näköjään täällä on sensuuroidaan sen kyseenalaistaminen? Kitti mulle riitti.

 • Moi Lala,

  Täältä ei ole poistettu yhtään kommenttia. On tietysti mahdollista, että kommentti on mennyt automaattisen roskapostisuodatuksen mukana, mutta tosiaan itse en ole poistanut yhtään kommenttia.

  Ja noin yleisellä tasolla on todettava, että en ole sensuroinut blogini historiassa ensimmäistäkään kommenttia. Ainoastaan selvät roskapostit (viagra-mainokset ja vastaavat) on poistettu…

 • Hei, oho, taidat olla oikeassa. Yllätyin koska olen ennen ollut sitä mieltä, että tässä blogissa on yritetty nostaa hieman eri näkökulmia esiin. Siksi petyinkin aika pahasti. Pahoittelut, oli kyllä täysin mun moka! 😛 Ja kiitos tarkennuksesta.

 • Richard siellä puhtaalla ruokafoorumilla suosittelee jopa pöytäsokerin käyttöä korvaamaan lihan rasvan. Koko foorumi on täynnä tuota samaa höpötystä rasvan ja lihan vaaroista:D

 • Luetaanpa vielä Siri-Tarinon raportista se loppupäätelmä:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824152/
  ”Furthermore, there was insufficient statistical power for this meta-analysis to assess the effects on CVD risk of replacing specific amounts of saturated fat with either polyunsaturated fat or carbohydrate. Finally, nutritional epidemiologic studies provide only one category of evidence for evaluating the relation of saturated fat intake to risk for CHD, stroke, and CVD. An overall assessment requires consideration of results of clinical trials as well as information regarding the effects of saturated fat on underlying disease mechanisms, as discussed elsewhere in this issue ”

  Blogin pitäjänä poistaisin kyllä tämä tekstin blogikirjoituksesta:

  ”Pekan mukaan voi ja muut kovat rasvat nostavat edelleen kolesterolitasoa, jonka myötä suonet tukkeutuu. Nykytietämyksen valossa nämä väitteet ovat vähintään outoja. Hieman verrattavissa siihen, että Esko Valtaoja rupeaisi huomenna väittämään auringon kiertävän maata.”

  Noiden tutkimusten metodologiaa ymmärtävälle ihmiselle tuo kertoo, että kirjoittaja ei ymmärrä esittelemänsä näytön merkitystä.

  Tämä lause on vastaavaa tasoa:

  ”Oleellisintahan tässä kaikessa on se, että kolesteroliin tuijottaminen on useimmissa tapauksissa ihan turhaa työtä. Itse asiassa Maailman Terveysjärjestön MONICA-tutkimus paljastaa, että keskimääräisen kolesterolitason kohotessa riski sydänkuolemaan putoaa. Samasta tutkimuksesta selviää myös se, että maissa missä kolesterolitasot ovat alhaisimmat, on sydäntautitilastot kaikkein pahimpia.”

  Rasvasotaan ei tosiaan kannata lähteä tältä tietopohjalta, vaan kannattaa ihan luottaa siihen, mitä se Puska sanoo. :)
  Puska oikeasti tietää, vaikka hänen julkisuuskuvansa on aika huono kansan keskuudessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista