Tyypillisimmät virheet

Jokainen tietää, että esimerkiksi tupakointi, liikkumattomuus, sokerilla mässäily ja liiallinen viinalla läträäminen ovat meille pahaksi. Yllättävän harva on kuitenkaan perillä niistä lukuisista muista kompastuskivistä, jotka littyvät lähinnä ruokaan ja mihin törmäämme päivittäin. Tästä saamme kiittää ainakin osittain virheellisiä ja jopa valheellisia virallisia ravitsemussuosituksia, sairausteollisuutta ja tietysti myös ruokateollisuutta. Tässä muutama poiminta näistä tyypillisimmistä erheistä, mitä emme välttämättä tiedosta:

Viljojen pitäminen terveellisenä ruokana. Leipä on monelle lähes pyhä asia, josta ei luovuta edes pakon edessä. Viljojen aiheuttamat terveyshaitat ovat käsittämättömän mittavia ja esimerkiksi täysjyväviljojen markkinointi terveystuotteena on yksi aikamme pahimmista huiputuksista.

Oireiden lievittäminen. Nykylääketiede keskittyy usein todellisen ongelman selvittämisen sijasta oireen piilottamiseen. Tämä toiminta on verrattavissa siihen, että löydät asuntosi seinästä hometta ja päätät ainoastaan maalata tai tapetoida tuon homevaurion. Jokainen tietysti ymmärtää, että näin toimimalla itse ongelma jää jäljelle ja oireet palaavat tulevaisuudessa paljon pahempina.

Synteettisten vitamiinien käyttö. Kuten Iiro osuvasti kirjoituksessaan totesi, niin synteettiset vitamiinit ovat vain yksi allopaattisen lääketeollisuuden tuottoisa sivubisnes…

Veden laadun aliarviointi. Joo, Suomessa hanavesi on muuhun maailmaan verrattuna todella hyvälaatuista, mutta ei missään nimessä kuitenkaan optimaalista nestettä kehollemme. Maamme pullistelee upeita luonnonlähteitä, joista useimpien meistä on mahdollisuus hakea aitoa elävää vettä, jonka rakenne on tallella.

Luomuttomuus. Luomun suosio jatkaa kasvuaan, mutta tosiasia on kuitenkin se, että luomu on vielä monessa perheessä todella harvinainen ilmestys.

Väkisin syöminen on yllättävän yleistä. Todella moni meistä harrastaa väkisin syömistä etenkin aamuisin, kun on ”pakko” haukata jotain ennen töihin lähtöä. Tämänkaltainen toiminta on todella haitallista ja erityisesti aamuisin, jolloin kehomme on vasta heräämässä.

Itsensä kuuntelemisen unohtaminen. Tämä juttu on kaikki kaikessa. Suurin osa meistä on lähes täysin unohtanut tämän kaikkein tärkeimmän taidon…

Dieettivillitykset ovat usein kaikkea muuta kuin hyvä asia. Ne luovat ruokailuumme liikaa sääntöjä ja omalta osaltaan vieraannuttavat meitä tuosta kehon kuuntelusta. Jotkut sanovat, että esimerkiksi kolme ateriaa päivässä on ehdoton juttu, josta ei voi tinkiä, kun taas toinen koulukunta korostaa välipalojen merkitystä. Molemmat ovat periaatteessa yhtä paljon metsässä, sillä ihmisen kuuluu syödä silloin kun tekee mieli ja sitä mitä tekee mieli.

Vähärasvaisuuden hehkuttaminen on samanlaista hölynpölyä kuin viljojen markkinointi terveysruokana.

Kaloreiden sijasta meidän tulisi tuijottaa ennemmin vaikkapa ruoan alkuperään.

Ruokahetken aliarvostus on myös huipussaan. Monissa perheissä yhdessä syöminen saattaa olla hyvinkin harvinaista ja muutenkin ruokailulle ei anneta sille kuuluvaa arvoa. Sillä on kuitenkin hirmuinen merkitys, että millä fiiliksellä ja millä tavalla ruoan nauttii. Terveellisestäkin ateriasta tulee hetkessä erittäin epäterveellinen jos sen syö vihaisena ja pahasti stressaantuneena.

Hiilihydraattipommien pakonomainen tunkeminen joka aterialle. Perunaa tai riisiä on ihan kiva syödä silloin tällöin, mutta mikä ihmeen pakko niitä on tunkea jokaisen aterian lisukkeeksi?

Pilalle käsiteltyjen maitojen lipittämistä harrastetaan valitettavan monessa suomalaiskodissa. Eräskin tuore kansanedustaja kertoi sanomalehdessä ylpeänä siitä, kuinka heidän perheessä juodaan joka päivä 5-8 litraa rasvatonta maitoa.

Suolattomuus ja myrkkysuolan käyttö on todella yleistä. Jo sillä, että vaihtaa sen perinteisen ”pan-suolan” aitoon raffinoimattomaan merisuolaan, saa aikaiseksi todella merkittäviä terveysvaikutuksia. Ja tämä ei edes juurikaan maksa mitään!

Ja onhan näitä myös paljon muitakin juttuja, kuten hybridilajikkeiden ylenpalttinen suosiminen, tehotuotetulla broilerilla mässäily, kassilohi, syödään mieluummin jäävuorisalaattia kuin lähimetsästä löytyviä villivihanneksia, lisäaineet, ruoan riittämätön pureskelu jne. Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin…

Onneksi muutosta parempaan tapahtuu koko ajan. Tästä esimerkkinä voi mainita tamperelaisen iskän, joka on älähtänyt kouluruoan surkeasta tasosta.

               

9 KommenttiaKommentoi

 • Meillä muksut käyvät kouluruokailun sijasta syömässä kotona. Tämä on mahdollista, koska asumme aivan koulun vieressä ja koulu on myötämielinen järjestelyyn. Tämänkaltaisessa käytännössä kuten myös evässasiassa täytyy muistaa kysyä lapsen mielipidettä. Lapselle voi olla jonkinasteinen kynnys poiketa noinkin radikaalilla tavalla muista, joka voi sitten aiheuttaa omat ongelmansa.

 • M-> Teillähän on sitten varsin loistava tilanne! Tuo on kyllä ihan totta, että asian suhteen on syytä kuunnella myös lapsen mielipidettä. Pakottaminen ei välttämättä ole se optimaalinen ratkaisu asian suhteen. Toisaalta vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan ja jos he näkevät kouluruoan vakavana terveysuhkana, niin tietysti heidän tulee siihen silloin puuttua…

 • Hienosti koottu asioita, kiitos! :)

  Juuri kirjoittelin blogia viljoista… Tuohon kouluruokailuun littyen kirjoitin, kuinka yhteiskunta määrää vanhempien sijaan, mitä lapsien pitää syödä. Esimerkki: Ystävälläni on 13 vuotias tyttö, jolla on mielestäni aivan selkeät gluteeniyliherkkyys oireet. Keliakiakokeet kuitenkin olivat negatiiviset, joten gluteenitonta ruokaa ei koulusta saa, koska lääkärintodistusta ei ole. Kesä onneksi tulee ja voi kokeilla kotona, miten gluteeniton ruokavalio auttaisi.

 • Lopetin leivän ja vähensin radikaalisti muiden ”turhien” hiilihydraattien, kuten sokerin, pastan, perunan, riisin yms. syömistä 2 viikkoa sitten. Olo on huomattavasti keventynyt. Vatsa on alkanut toimia ja pari kiloakin on karissut.
  Olen ollut kasvis-kala ruokavaliolla nyt yli 10 vuotta, nyt kuin olen vähentänyt hiilihydraatteja ruokavaliostani, minun on alkanut tehdä mieli pihviä! :) Tuntuu hassulta, koska tällaista ei ole sattunut aikaisemmin. Voisiko ruokavalion muutos vaikuttaa tähän? Entä miten elimistöni mahtaisi suhtautua, jos alkaisin syömään lihaa pitkän tauon jälkeen.

 • Hienoa kuulla, että olosi on parantunut! Sinuna kuuntelisin rohkeasti noita mielihaluja ja kävisin sen pihvin kimppuun :) En usko, että tulee mitään sen kummallisempia ongelmia, vaikka et punaista lihaa ole pitkään aikaan syönytkään…

 • Heips, nyt tuli tähän vanhempaan päivitykseen kommentoitua jos vaikka vielä sen huomaisit ja vastaisit. En oikein tiedä mihin oisin kysymykseni laittanu. Joka tapauksessa ihmettelen että miten vehnän- ja ohranoras voi muka olla terveellistä jos kerta vehnä ja ohra muuten käytettynä ei ole? Mikä ero on vehnänoraalla ja esim vehnäjauholla terveellisyyden suhteen?

 • Hei Suws,

  Venhnänoras on ihan eri juttu kuin vehnäjyvä. Vehnänoraat ovat todellisia ravintopommeja ja eivätkä sisällä esimerkiksi gluteenia. Sitävastoin vehnänoraassa on paljon mm. A-, B-, C- ja E-vitamiineja sekä B-vitamiinin imeytymisen kannalta tuiki tärkeää foolihappoa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista