Vaikuta luomun saatavuuteen

Meidän on aina syytä muistaa se tosiasia, että valta on viime kädessä kuluttajilla eikä ketjumarketeilla tai kauppiaalla. Näin ollen voit vaikuttaa omilla toimillasi myös luomun saatavuuteen.

Esimerkiksi K-markettien, S-markkettien ja Valintatalojen keskusvarastoista on mahdollisuus tilata vaivatta jokaiseen kauppaan runsas valikoima erilaisia luomukasviksia. Näin kukaan kauppias ei voi piiloutua sen valheen taakse, että tavaraa ei ole tarjolla. Moni kauppias vetoaa siihen, että luomulla ei olisi kysyntää. Tähän voidaan vain todeta se, että tarjonta luo kysyntää. Moni ruokakauppa ei ole koskaan edes tarjonnut valikoimissaan muita luomukasviksia kuin porkkanaa ja tomaattia, joten väitteet kysynnän vähäisyydestä ovat todella kyseenalaisia.

Tässä pieni lista niistä luomukasviksista, joita löytyy jokaisen ketjumarketin keskusvarastosta. Toki satokausi vaikuttavaa saatavuuteen, mutta yleisesti ottaen ainakin näitä listan tuotteita on helposti saatavilla.

-tomaatti
-kurkku
-tammenlehtisalaatti
-lehtisalaatti
-paprika
-keräkaali
-parsakaali
-kukkakaali
-porkkana
-kesäkurpitsa
-munakoiso
-avokado
-kiivi
-päärynä
-omena
-banaani
-sitruuna
-appelsiini
-valkosipuli
-sipuli

Voit tulostaa tämän artikkelin tästä linkistä ja viedä sen lähikauppasi kauppiaalle. Kun olet vienyt tulostamasi artikkelin lähikauppaasi, niin kirjoita asiasta kommentti tämän postauksen yhteyteen. Näin voimme seurata kommenttiosiosta sitä, että miten eri kaupat palvelevat asiakkaitaan. Kunnon luomuvalikoima kuuluu nykypäivänä jokaisen ruokakaupan valikoimiin ja jokaisen suomalaisen oikeus on saada luomutuotteita ilman suurempia ponnistuksia. Valitettavasti monet kauppiaat eivät ole tajunneet tätä asiaa. Eli eiköhän laiteta asia kuntoon!

8 KommenttiaKommentoi

 • Hyvä idea. Mua vaan karseeraa edelleen se tosia asia, että, kun se tomatti on sen 6 € kilo, niin se on sitä ”tuoreena” ja nahistuneena. Yritin sanoa naiselle joka siinä sittarin luomu valikoiman edessä täytteli ja nakkoi tavaraa roskikseen, että onko järkeä myydä viikko kaupalla samaa tavaraa samalla hinnalla tuoreena ja jo (lähes) nahistuneena. Maksaa kuulemma kauppiaalle, niin paljon, että pakko olla ne 2 tai 3x hinnat ”normaaliin” verrattuna. Ei se tajunnut sitä, kun kysyin, että paljonko ne tavarat tuo kassaan rahaa jotka nakataan roskikseen, kun ei voi myydä edes puolta halvemmalla.

  Jos olisi oma kauppa, niin siinä vaiheessa, kun alkaisi nahistumisen merkkejä olemaan panisin pikaisesti halvemmalla kiertoon ennen kuin nakkaisin kaikki roskiin.
  No prismassa on sama homma ihan normi myrkkytavaran kanssa. Lava tolkulla panevat roskiin tavaraa enemmin kuin myisivät puoleen hintaan.

  Jos alkaisi boikotoimaan tuollaisia kauppoja, niin ei tarvitsisi kauppaan jalallakaan astua. Sad but true.

 • Olen täysin samaa mieltä. Hinta pitäisi kulkea käsi kädessä laadun kanssa. Monesti nämä HeVi-osaston luomutuotteet ovat jo kauppaan tullessa kyseenalaisessa kunnossa ja niitä on järjetöntä edes laittaa myyntiin.

  Välillä nuo luomujen hinnat ovat täysin poskettomia. Pahin ylilyönti on osunut silmiin täällä Outokummun K-martketissa, jossa myytiin sellaista hedelmäsekoitusta, jossa oli appelsiini, päärynä ja omena pakattu samaan pakettiin. Hinta oli muistaakseni 4,50 euroa ja kokonaispaino taisi olla 500 grammaa…

 • Shittarissa on kans myytävänä tuollaisia trio paketteja hedelmiä samalla hinnalla.

  Minusta järkyttävä ylilyönti (shittari) on myös piirun alle 20 €/kg oleva nahistunut inkivääri, kun paikallinen ruohis myi vajaalla 7 €:lla hyvännäköistä inkivääriä.

 • Minulla ei opiskelijana ole varaa luomuun, koska se on niin ylihintaista. Lisäksi olen huomannut, että esim. espanjalaiset ”myrkkypaprikat” ja -kurkut maistuvat paremmilta kuin kaupan luomu-vastaavat, vaikka periaatteessahan näin ei pitäisi olla? Arvelisin makueron johtuvan kasvihuone- vs. ulkokasvatuksesta.

 • Joo, luomumerkki ei ole missään tapauksessa tae laadusta. Myös itse olen saanut monesti pettyä luomutuotteiden laatuun.

  Luomupaprikoista puheenollen huomasin taannoin, että valmiiksi pakatuissa luomupaprikoissa (muistaakseni Inex Partners) ei ole EU:n luomumerkkiä vaan USDA-organic merkintä. Näiden luomupaprikoiden alkuperämaa on Hollanti.Tunnetusti tuo USDA-organic sertifikaatti on hieman kyseenalaisessa maineessa…

 • Tomaattivinkki teille, vaikka tomaattiaika meni jo, mutta ensi kesän varalle ainakin. S-kaupoista, mikäli on valikoimassa, saa suomalaisia irtotomaatteja ja kesällä kilohinta oli reippaasti alle 3€ ainakin S-marketissa sekä Prismassa! Nythän hinta on jo noussut, mutta eipä ole tomaatitkaan enää niin maukkaita kuin kesällä. Pirkan luomutomaattimurska sen sijaan korvaa tuoreet tomaatit salaatissani näin talvella ja 500g maksaa alle euron. Aina ei siis ole luomu ihan sairaan kallista :) Myrkyilläkin eläjien kannattaa muuten vertailla hintoja. Esim. loppukesästä Prisman suomalaisten luomukesäkurpitsojen kilohinta oli halvempi kuin myrkkykesäkurpitsojen. Ja silti tyypit ostaa niitä myrkkyjä!

  Viimeisin vastaus palautteeseeni oli sellainen, että Joensuun Prisman luomuvalikoimaan on suunnitteilla täydennystä marraskuussa. Jännityksella odotan.

 • Loistava tomaattivinkki!

  Itsekin kiinnitin tuohon kesäkurpitsan hinnoitteluun taannoin huomiota. Tästä ei taida olla kuin pari viikkoa kun huomasin, että luomukesäkurpitsat oli halvempia kuin tavalliset. Tämä siis Joensuun Prismassa. Tämänkaltaista hinnoittelua toivoisi enemmänkin.

  Kiitos tiedosta. Myös täällä odotellaan noita uudistuksia mielenkiinnolla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista