Vanhukset lääkepöllyssä

Alkuvuodesta 2007 julkaistu kuopiolaistutkimus nosti julkisuuteen vanhusväestön monilääkityksen. Kolmannes tutkituista vanhuksista käytti päivittäin yli kymmentä lääkettä, 85-vuotta täyttäneistä naisista puolet vähintään kymmentä lääkettä. Suositeltava maksimimäärä on viisi lääkettä.

Yhä useampi vanhus riutuukin viimeiset arvokkaat elinvuotensa lääkepöllyssä, ”kemiallisissa kahleissa”. Laitoksissa vanhuksia – kuten puolustuskyvyttömiä kehitysvammaisiakin – pahoinpidellään pumppaamalla heidät täyteen rauhoittavia aineita, koska alimitoitettu henkilökunta ei pysty – eikä aina haluakaan – heitä hoitamaan ja valvomaan. Psyykelääkkeitä käytetään myös hulvattomasti yksinäisyyden hoitoon. Erästä haittavaikutusherkän vanhuksen masennuslääkettä mainostettiin tähän tapaan: Yksinäisyyttä emme voi poistaa, alakuloisuutta kyllä”.

Mitä useampia lääkkeitä vanhukset käyttävät, sitä enemmän tulee ongelmia. Ihmisen vanhetessa lääkevasteet yleensä muuttuvat. Mitä enemmän lääkkeitä on käytössä, sitä todennäköisempää ovat erilaiset haittavaikutukset ja muut ei-toivotut hoitovasteet. Kaiken lisäksi vanhusten käyttämiä lääkkeitä ei ole yleensä edes testattu ikääntyneillä. Vain hyvin harvojen lääkkeiden vaikutuksista on tietoa yli 75-vuotiailta. Sama testaamattomuusongelma on myös lasten lääkityksessä.

Terveydenhuoltomme mättää pahasti vanhusten monilääkityksen osalta. Osasyyllisinä liikaan ja päällekkäiseen lääkintään ovat ne lääkefirmojen juoksupojiksi alentuneet lääkärit, jotka eivät noudata lääkkeiden määräämisohjeita ja näin ovat näin aiheuttaneet vakavan lääkeriippuvuuden. Polyfarmasiaa voidaan jo pitää merkittävänä kansanterveysongelmana.

Kyseinen pätkä on lainattu Markku Myllykankaan kirjasta, joka kulkee nimellä: Rahan raiskaama terveydenhuolto. Myllykankaan kirjassa on paikoittain todella hyvää ja painavaa asiaa. Suosittelen tutustumaan…

Terveistä sairaita
Nykyaikainen sairausteollisuus on todella uskomaton taikurinhattu. Jos hyppäät tuonne taikurinhattuun terveenä, niin tulet sieltä sairaana ulos. Jos et hyppää sairausteollisuuden taikurihattuun vapaaehtoisesti, niin sinut tullaan huijaamaan sinne ja jos sekään ei toimi, niin sinut pakotetaan sinne. Sairausteollisuus ei voi toimia jos se keskittyisi pelkästään sairaiden hoitoon. Lääkeyhtiöiden keskeinen päämäärä onkin yrittää kaikin keinoin saada jokainen maksukykyinen ja terve ihminen tuntemaan itsensä sairaaksi tai vähintään johonkin riskiryhmään kuuluvaksi. Tämän onnistumiseksi lääketeollisuus käyttää käsittämättömiä summia rahaa härskiin markkinointiin ja koneiston voiteluun.

Lääketeollisuus on onnistunut häikäilemättömissä tavoitteissaan varsin hyvin. Esimerkiksi kolesterolin ja verenpaineen normaaliarvoja säädetään lääkefirmojen halun mukaisesti jatkuvasti alaspäin. Pian koko aikuisväestö alkaa kuulumaan johonkin riskiryhmään näiden tuulesta temmattujen raja-arvojen myötä. Tästä olkoon osoituksena se, että tänäänkin sadattuhannet suomalaiset syövät kolesteroli- ja verenpainelääkkeitä täysin turhaan, saamatta niistä mitään hyötyä. Lääketeollisuuden lopullinen tavoite lienee se, ettei ”terveitä” enää ole. Nykyisellä tahdilla tämän tavoitteen saavuttamiseksi ei mene kovin pitkään.

Lääketeollisuus on sotateollisuuden ohella yksi kammottavimmista teollisuudenaloista mitä kuvitella saattaa. Jo vuonna 1951 lääketehdas Parke Davisin pääjohtaja Harry Loynd totesi, että ”jos panemme hevosen kusta kapseliin, voisimme myydä sitä 95%:lle lääkäreistä. Pillerit on tarkoitettu myytäviksi, ei otettaviksi”. Jos lääkefirmoilla olisi moraalia, niin olisi todennäköistä, että köyhille ihmisille suunnattuja oikeasti tärkeitä lääkkeitä olisi tuotu myyntiin edes hieman enemmän. Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana markkinoille on tullut noin 2000 uutta lääkevalmistetta, joista vain alle 20 on suunnattu tuomaan apua lähinnä köyhiä kehitysmaita riivaaviin sairauksiin.

Pari linkkiä
Todella vaarallista ravintoa. Tällaista ravintoa nauttimalla ihminen saattaa pysyä terveenä eikä siis tarvitse erilaisia lääkityksiä eikä näin ollen ole hyödyllinen lääketeollisuudelle…

Raakamaitoa kauppoihin! Teemu lähetti minulle sähköpostissa linkin tähän adressiin, jossa vaaditaan raakamaitoa kauppoihin. Kävin itsekin heittämässä nimen tuohon, vaikka olen varma siitä, että Valiolta on turha odottaa raakamaitoa kaupan hyllyille. Mutta ehkä joku muu valveutuneempi taho sen joskus vielä tekee?

7 KommenttiaKommentoi

 • Tätini muuntokouluttautui jokunen vuosi sitten lähihoitajaksi 50 vuotiaana.
  Sai tehdä työharjoittelun Suomen ja Ruotsin puolella ja oli kauhuissaan siitä miten suomessa vanhainkodissa lääkitään vanhuksia ja Ruotsissa asuvat saavat vain murto-osan niitä lääkecoctailista. Toiseksi mikä häntä järkytti oli se miten jotkut hoitajat suomessa vanhuksiin suhtautuu ja minkälaista kielenkäyttöä hoitajat käyttävät.

  Jopa sellaisia vanhuksia kohtaan jotka eivät enää edes puhu tai muuten kommunikoi. Yksi hoitaja oli jopa kusikulliksi kutsunut yhtä miestä, niin että hän ja muutkin hoitajat kuuli sitä kielenkäyttöä.

  Siis niin alhaista ja sairasta!

 • Moi Myy,

  Juu, tuo tilanne taitaa olla Suomessa nykyisin todella hurja… Yksi merkittävä tekijä on tietysti tuo pahasti alimitoitettu henkilökunta, mutta ei silläkään voi kaikkea puolustella.

 • Kiitos videoista Myy! Järkyttävää touhua. Tämä on nyt vissiin toinen kerta kun näitä iskuja tehdään? Muistan ainakin nähneeni aiemmin videon, jossa poliisi hyökkäsi luomukauppaan samalla tavalla kuin johonkin huumeluolaan. FDA, eli käytännössä Monsanto ja lääketeollisuus on näiden iskujen taustalla.

 • Näin omakohtaisesti voin sanoa että vammaisten (mm. vanhukset usein) puheita ei kannata kuunnella vakavalla mielin. Se mitä itsekin puhun kuntoutuksessa muista vammaisista, niin terveet polttaisivata minut jo roviolla.

  Se mitä terveet puhuu vammaisista ei ole mitään verrattuna vammaisten omiin puheisiin.”kusikulli” kuulostaa pahalta, mutta ei ole pakosti ole sitä. Tutuilta tuollaisia kommentteja melkein odottaakin.

 • Niin ”vammanen” ei vaan välttämättä ymmärrä asioita ihan kuin me muka terveet.
  Minusta semmonen ei ole päästä terve joka nimittelee työssään ”alaisia” tai puolustuskyvyttömiä ihmisiä, mutta kukin tyylillään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista