Värillä on väliä

Olet varmasti kuullut sanonnan, että pitäisi syödä monipuolisesti erivärisiä kasviksia ja hedelmiä. Sen lisäksi, että väripigmentit kaunistavat ruokahetkeä, on erivärisillä ruoka-aineilla ominaisuuksia, joista saamme paljon hyödyllisiä yhdisteitä tukemaan elimistömme toimintaa.

Punainen

Punainen väri muodostuu lykopeeni nimisestä karotenoidista. Lykopeenin on todettu suojaavan ainakin eturauhassyövältä, sydäninfarktilta ja aivohalvauksilta. Tomaatti sisältää runsaasti lykopeenia. Kannattaa muistaa, että lykopeeni imeytyy huomattavasti paremmin kypsennetystä kuin tuoreesta tomaatista.

Sininen ja violetti

Sinistä ja violettia sisältävät ruoat ovat voimakkaita antosyaniineja, jotka edistävät esimerkiksi silmien terveyttä. Acai-marja on todellinen antosyaanipommi, kuten myös kotimainen mustikka.

Vihreä

Auttaa neutralisoimaan käristetyn lihan syöpää aiheuttavia aineita. Monet vihreät kasvikset sisältävät myös runsaasti zeaksantiinia, joka on yksi luonnon voimakkaimmista antioksidanteista.

Oranssi

Alfa- ja beetakaroteenista keho saa A-vitamiinia ja ne neutralisoivat vapaita radikaaleja.

Keltainen

Muun muassa maissi sisältää luteiinia ja zeaksantiinia, jotka auttavat suojaamaan silmiä.

Valkoinen

Esimerkiksi kaalit ja sipulit sisältävät runsaasti rikkipitoisia ainesosia, joiden on todettu ehkäisevän kasvainten kehittymistä.

2 KommenttiaKommentoi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista