Vatsaongelmat

Erilaiset vatsavaivat on yhä kasvava ongelmavyyhti, jonka kanssa ihmiset painivat päivästä toiseen. Apua yritetään hakea epätoivoisesti jostain ruoansulatusjogurteista ja sitten viime kädessä lääkäriltä. En ole koskaan käynyt lääkärissä vatsavaivojen takia, mutta voin kuvitella tuon lääkärikäynnin mielessäni. Todennäköisesti oireilun todellinen syy jää selvittämättä ja minua neuvotaan nauttimaan enemmän kuituja täysjyväviljojen muodossa. Kotiinviemisiksi saan vielä pari reseptiä, joilla yritetään lievittää oireilua.

Monet ihmiset ovat ravanneet vatsaongelmien takia lääkäreillä vuosikausia, mutta eivät ole saaneet sieltä suunnalta mitään apua. Viimeistään sen jälkeen kun paksusuoli tai mahalaukku on kivuliaasti tähystetty eikä tähystyksestä löytynyt mitään vaivojen aiheuttajaa, niin lääkärit nostavat kädet pystyyn ja toivottavat onnea loppuelämälle.

Vatsaongelmat voivat johtua lukuisista eri tekijöistä, joten mitään ei voi yleistää. Nämä seuraavat vinkit ovat kuitenkin sellaisia, joiden avulla suurin osa vatsavaivoista nujertuu.

1. Katso mitä gluteeniton ruokavalio tuo mukanaan – Siellä missä viljat, niin siellä myös ongelma. Gluteeniviljat on ehdottomasti yksi suurimmista vatsavaivojen aiheuttajista. Jos kärsit vatsavaivoista, koita elää pari viikkoa ilman gluteeniviljoja ja seuraa mitä tapahtuu.

2. Poissulje muut ruoka-aineyliherkkyydet, joista erityismaininnan ansaitsee maitotuotteet. Joskus nämä erilaiset ruokayliherkkyydet häviävät itsestään sen jälkeen kun gluteeniviljojen syönti on lopetettu.

Kaksi vuotta sitten lopetin gluteeniviljojen syönnin. Ihan vain kokeeksi. Jos vaikka lääkäri olisikin ollut väärässä. Kuin taikaiskusta ruoka alkoi sulaa! Saatoin jälleen syödä lihaa, voita, ja mikä kaikkein ihmeellisintä, maitoallergiani parani vuoden sisällä täysin. Kokeeksi vielä söin tovin viljaa ja jälleen vatsaoireet palasivat. Kahdeksan vuoden sairastaminen yhden epäpätevän lääkärin vuoksi.
Lue lisää täältä…

3. Älä unohda loisia – Yllättävän monien suolisto-ongelmien takana piilee jokin tai useampi loinen. Meidät on opetettu uskomaan siihen, että nykypäivänä loisista ei tarvitse olla huolissaan, mutta totuus on todennäköisesti ihan jotain muuta. Esimerkiksi parasitologian erikoislääkäri Leo Galland on sanonut, että suurin osa maapallon väestöstä kärsii parasiitti-infektiosta, joka heikentää heidän terveyttään. Gallandin mukaan varsin usein nämä parasiitti-infektiot jäävät kokonaan huomaamatta, koska ne eivät aiheuta erikoisen pahoja oireita tai aiheuttavat oireita vain jossain yhdessä vaiheessa elämän aikana, jotka silloin helposti yhdistetään johonkin toiseen, väärään syyhyn.

Tri Galland mainitsee, että suurin osa terveysongelmista voi aiheutua jopa aivan lievistä parasiitti-infektioista. Tutkimuksissaan hän raportoi, että puolella ihmisistä, jotka oli diagnosoitu kärsivän ärtyneestä paksusuolisyndroomasta, oli suolistolosia ja että suurin osa tuli parannetuksi oireistaan, kun heidän parasiitti-infektionsa hoidettiin.

4. Koita ruoansulatusentsyymeitä ja probiootteja. Joskus näistä voi olla huomattavaakin apua.

5. Ruokavalion perusta kuntoon. Jos ihminen elää pelkästään jollain mikroaterioilla ja Vaasan ruispaloilla, niin en yhtään ihmettele jos vatsa soittaa jotain muuta kuin ilosointuja.

6. Lääkärillä käynti voi olla joskus varsin perusteltua. Etsi kuitenkin käsiisi sellainen lääkäri, joka uskaltaa ajatella omilla aivoillaan ja on perillä asioista. Tästä hyvänä esimerkkinä Olli Sovijärvi.

PS. Sain sähköpostiin infoa siitä, että Helsinkiin polkaistaan käyntiin syyskuun aikana maalaistentori. Jos asia kiinnostaa, niin lue lisää tästä linkistä (pdf-tiedosto)

11 KommenttiaKommentoi

 • Olen karttanut gluteenia ja maitotuotteita ja saanut ihoni kuntoon, mutta vatsa vielä reistailee. Tuo 3. kohta pisti miettimään, että voisikohan vatsaongelmani johtua kihomadoista? Niitä olen huomannut jo aikaa sitten olevan, mutta en ole ”oireettomuuden” vuoksi voimakasta kuuria viittinyt ottaa. Toisaalta jos vatsaongelmat voisivat johtua jopa niistä niin ehkä olisi jo aika. Ei taida hirveän tehokkaita myrkyttömämpiä keinoja niiden hävittämiseen olla kuin perus Pyrvin?

 • Hei Sami,

  Ilman muuta tuo ongelma kannattaa hoitaa pois jos kerta olet edes kohtalaisen varma siitä, että niitä kihomatoja on.

  Tarjolla on myös luontaisia häätökuureja, joita löytyy mm. iHerbistä. Kihomadoista voi olla melko vaikea päästä eroon, koska ne tarttuvat herkästi. Eli esimerkiksi jos yhdellä perheenjäsenellä on kihomatoja, niin on perusteltua hoitaa koko perhe jollain matokuurilla.

 • Kummasti se vaan pitää paikkansa, että viljat ne vatsaoireet aiheuttaa. Kävin varalta keliakiakokeissa, mut ei löytyny vasta-aineista mitään erikoista. Tosin eihän ne verikokeet aina näytä oikein, eikä välttämättä keliakiaa ole vaikka ei viljoja kestäis syödäkään.
  Mut voin kyllä allekirjoittaa tuon mitä kirjoitat. Ja kiitos sun, blogisi ja Antti Heikkilän. En ois ite tajunnu edes testata gluteenitonta jos en ois lukenu ja seurannu näitä teidän juttuja. :)
  Ruokatorventulehdukset yms vaivat on menneet menojaan!

 • Hei Puutarhuri,

  Kiitos viestistä.

  Olet aivan oikeassa. Keliakiakokeilla voidaan ehkä poissulkea keliakia, mutta ei mitään muuta. Paras testi on yksinkertaisesti se, että koittaa elää ilman viljoja jonkin aikaa ja katsoa mitä tapahtuu.

 • Miten saa tietää onko itsellään loisia? En ole asiaa tullut ajatelleeksikaan, mutta kiva olisi tarkistuttaa asia kun vatsa (ja etenkin iho) kenkkuilee välillä viljattomuudesta yms huolimatta…

 • Moi Sara,

  Tämä on juuri loisten suhteen keskeinen ongelma. Jos menet asian kanssa peruslääkärin puheille, niin eivät ota sinua vakavasti. Ja jos asiaa sitten ruvetaan lääkärin toimesta tutkimaan, niin testien tulokset ei todennäköisesti anna luotettavaa kuvaa todellisesta tilanteesta…

  Monet ovatkin päätyneet siihen ratkaisuun, että suorittavat jonkinlaisen loisten häätökuurin kerran tai pari vuodessa. Tosin nämä häätökuuritkin ovat sitten pientä arpapeliä, koska sinun pitäisi tietää mitä ja kuinka paljon loisten häätöön suositeltuja valmisteita syöt. Toki myös ruokavalio on syytä virittää kuntoon loisten häätämisen ajaksi. Tarkoitus olisi tässä syksyn aikana kasata asian tiimoilta jonkinlainen tietopaketti…

  Loisten häätämiseen tarkoitettuja kuureja löytyy esimerkiksi iHerbistä:
  http://www.iherb.com/HealthForce-Nutritionals-Scram-Move-Them-Out-150-VeganCaps/19273
  http://www.iherb.com/Dr-Clark-s-Purity-Products-Green-Black-Walnut-Hull-Tincture-1-fl-oz/20497
  http://www.iherb.com/Kroeger-Herb-Co-Wormwood-Combination-100-Veggie-Caps/5830
  http://www.iherb.com/Kroeger-Herb-Co-Rascal-100-Veggie-Caps/5832
  http://www.iherb.com/Kroeger-Herb-Co-Cloves-100-Veggie-Caps/10612

  Tämä lienee parasta mitä tarjolla on: http://www.barefootherbalistmh.com/attachments/File/THE_20BEST_20DEWORMER%5B1%5D.pdf

 • Vielä pikkuvinkki uusille keliaakikoille/muille gluteenittomille. Veren hemoglobiini kannattaa testauttaa. Gluteeniongelmat aiheuttavat usein anemiaa, jota ei välttämättä huomaa mistään muusta kuin verikokeesta. Itselläni oireili vain niin, että luulin olevani huonokuntoinen kun en jaksanut nousta portaita montaakaan kerrosta.

 • No sepä se vois munkin alhaisen Hb:n selittää. Pari oon taistellu sen kans, eikä ole noussut vaikka kuin on rautaa napsinu. Nyt luontaisilla saatu nousuun viimein, tai ainakin pysymään siellä himpun verran korkeammalla mitä aiemmin. Pitäs käydä uudestaan testauttamassa se. Kiitos vinkistä!

 • Terveh, Jarkko !
  Katsoin tuon lääkäri-Ollin haastattelun ja hän sanoi siinä ettei syö palkokasveja. Tuli vain mieleeni että tiedätkö millä perustein niitä olisi hyvä välttää?
  Onko esim. Hernekeitossa jotain vikaa mistä olisi hyvä tietää?

  Kiitos vastauksesta !

  – Janne

 • Hei Janne,

  Palkokasvien sisältämät lektiininit on varmasti niiden keskeisin ongelma. Itse en kuitenkaan suhtaudu palkokasveihin kovinkaan krittisesti ja syön niitä ihan mielelläni. Tosin kohtuudella…

 • Eniten apua on ollut gluteiinittomasta ruokavaliosta (vaikka apteekin keliakiatestin mukaan ei keliakiaa minulla olekaan) sekä hieman yllättäen magnesiumöljystä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista