Vehnän haitat

Viljojen käyttö on vähenemässä kovaa vauhtia. Nyt kesällä on saanut lukea juttua siitä, kuinka leipomoteollisuus on voimakkaassa vastavirrassa. Erityisesti muodissa oleva karppaaminen on vähentänyt suomalaisten leivän syöntiä dramaattisesti.

Tämä kehityssuunta on ihmisten terveyttä ajatellen mitä upein juttu, koska viljojen haitat ovat niin kiistattomat. Itse luokittelen viljat huumeiksi, jotka aiheuttavat riippuvuutta ja rapauttavat terveyden siinä missä monet virallisesti huumeiksi luokiteltavat aineet.

Näistä viljojen ongelmista tulee jatkuvasti uutta tietoa. Casper lähetti minulle taannoin mielenkiintoisen lukupaketin vehnän keskeisistä ongelmista. Kannattaa lukea huolella ja jakaa tietoa eteenpäin!

Vasta viime vuosina olemme alkaneet ymmärtämään vehnän lukemattomia salaisuuksia, joista ei paljoa julkisuudessa puhuta. Erityisesti vehnän lektiinistä Wheat Germ Agglutinin (WGA) paljastuu jatkuvasti hurjan pelottavia juttuja. Lektiinien haitoista tiedetään paljon, mutta tämä suolen solukalvon helposti läpäisevä WGA tekee poikkeuksellisen pahaa jälkeä jokaisen terveydelle. Siis ihan jokaisen. Sinun ei tarvitse kärsiä mistään keliakiasta tai vastaavista jutuista.

Tutkijoiden mukaan yksi viipale vehnäleipää sisältää noin 500 mg WGA:ta. Jos tämän yhden vehnäleipäviipaleen sisältämä lektiiniannos ruiskutettaisiin suoraan suoneen, niin se todennäköisesti tappaisi ihmisen. No, tämä on vain teoriaa, mutta se on hyvä muistaa ennen kuin rupeaa leikkimään vehnän kanssa.

Pakko on vielä sanoa myös se, että ne joissain piireissä terveelliseksi hehkutetut täysjyvävehnätuotteet ovat niitä kaikista pahimpia juttuja. Eli viljojen suhteen se yliprosessointi ei välttämättä ole ollenkaan huono juttu…

Pari uutista
Torjunta-aineet lisäävät tuholaisten määrää pellolla. Tämä ei ole lainkaan yllättävää. Ihminen on hävinnyt taistelun aina, kun se on ruvennut tappelemaan luontoa vastaan. Nykyään jenkeistä on tullut aika karmivaa infoa tiloilta, joissa suositaan gm-viljelyä. Siellä on nimittäin törmätty hurjiin rikkakasveihin, joiden tuhoaminen on melkein mahdotonta.

Tietoa Monsanton Roundupin haitoista, joita yritetään peitellä. Sikiövauriot, hormonitoiminnan häiriöt, syöpää, lisääntymis-ja kehityshäiriöitä jne…

            

14 KommenttiaKommentoi

 • Mikä noissa viljoissa aiheuttaa sitä riippuvuutta? Monesti olen törmännyt tuohon, mutta onko niissä joku tietty aine, jonka myötä riippuvuus kehittyy? Gluteeni?

 • Moi Sanna..ote tuosta artikkelista. Ehkä saat siitä jotain tietoa.

  ” These pharmacologically active, opiate-like proteins in gluten are known as gluten exorphins (A5, B4, B5, C) and gliadorphins. They may effectively anesthetize us, in the short term, to the long term, adverse effects of WGA. Gluten also contains exceptionally high levels of the excitotoxic l-aspartic and l-glutamic amino acids, which can also be highly addictive, not unlike their synthetic shadow molecules aspartame and monosodium glutamate”

 • Moi,

  Casper ehtikin jo vastaamaan.

  Itse asiassa aika monesta ruoasta saadaan opioidien lailla käyttäytyviä peptidejä ruoan proteiinien pilkkoutuessa elimistössä. Gluteeniviljojen eksorfiini ovat kuitenkin niitä pahimpia juttuja.

  Joskus silmiini osui joku tutkimus, jossa todettiin, että kun ihmisille antoi lääkettä joka auttoi morfiiniriippuvuuteen, niin tämän jälkeen ei tehnyt enää mieli viljoja…

 • Millä leipä korvattaisiin ruokavaliossamme?

  Itse vedän lähinnä näitä Oululaisen luomu ruisleipää ja vastaavia. Ne on varmasti pienempi paha kuin vehnämössö leivät, mutta siltikin jopa nämä kannattaisi korvata pois kun ei se ”hifeinkään” leipä kovin hyvää ravintoa ihmiselle ole.

  Ongelma on vain, että nämä luomu ruisleivätkin on niin addiktoivia, kuin huume. Ei meinaa päästä eroon vaikka yrittäisi.

  Joten luomu ”laatu” leivätkin pitäisi korvata jollain paremmalla… Ehdotuksia?

 • Jos leipää haluaa syödä, niin täältä ääni tattarille! Tattarilimpun valmistus on todella yksinkertaista. Desilitra vettä, siihen joukkoon tattarijauhoja sen verran, että taikinasta tulee paksuhkoa, mutta kuitenkin jää vielä sen verran löysäksi, että se on helppo levittää kaatamalla uunipellille. Sitten joukkoon vain 1 tl suolaa ja sekoitus. Lopuksi taikina pellille ja uuniin 200 asteeseen noin 20 minuutiksi.

 • Hei,

  sulla on hyvä blogi jossa on paljon mielenkiintoisia juttuja. Olen viime aikoina seurannut näitä ”poikkeavia” terveys- ja ravintojuttuja ja vaikka sinänsä on hyvä että asioita kyseenalaistetaan, tuntuu että tästä uudesta ”poikkeavuudesta” tulee sitten ihan kun joku uskonto missä ei ole mitään huonoa, ja ”toisella puolella” ei ole enää mitään hyvää. Lisäksi vielä ruokavalioita hifistellään sellasella tasolla, että lukiessa tulee pää kipeeks ja alkaa mietityttämään että mitä ihmettä sitä enää voi syödä…

  Täällä kuitenkin olen ainakin muutaman kerran törmännyt siihen ehkä kaikkein fiksuimmalta tuntuvaan motton, eli syö sitä mikä tuntuu itsestä hyvältä. Tälläselle toistaiseksi alottelevalle ”poikkeavalle” on välillä ihan hyvä kuulla se, niin saa taas vähän suhteutettua juttuja.

  Tästä viljojen vaarallisuudesta tai ainakin haitallisuudesta olen jo melko vakuuttunut minäkin, koska jatkuvasti huonosti voivan maha ei enää voi lähellekkään niin huonosti kun olen vähentänyt viljojen syöntiä. Kauraa en ole vielä jättänyt kokonaan pois, enkä ihan vielä suostu jättämään (sehän on kuitenkin gluteenitonta), koska toistaiseksi se ei ainakaan näkyviä oireita mulle aiheuta 😉 Tolle kauralle on eräät viljoja raivokkaasti vastustavatkin jonkunlaisen ”synninpäästön” antaneet, mutta en tiedä mikä sun suhtautuminen on siihen.

  No, sitä parempaa (toistaiseksi melko utopistista) maailmaa odotellessa, on hyvä että sinä ja muutkin jaksatte kerätä tietoa ja jatkaa kyseenalaistamista meidän vähän laiskempien puolesta :)

 • Moi Taru,

  Ja kiitos kommentistasi!

  Kaura on parhaimmillaan varsin vapaata gluteenista, mutta valitettavan usein se sisältää jäämiä esimerkiksi vehnästä. Kauran ehkäpä se keskeisin ongelma liittyy kuitenkin fytiinihappoon, jota se sisältää runsaasti. Itselleni kaura ei sovi yhtään, mutta jotkut läheiseni syövät sitä päivittäin, eivätkä saa siitä mitään ongelmia. Eli tässäkin on syytä muistaa se itsensä kuunteleminen :)

 • Juu, joku muukin on kysellyt tuota suomeksi. Pitää katsoa jos ehdin jossain välissä kääntämään ainakin ne tärkeimmät jutut tuosta suomeksi… Tietysti jos joku haluaa auttaa tässä jutussa, niin apu otetaan ilolla vastaan!

 • Voi kettu tätä ravintosuositusten sekavaa viidakkoa! Yhden näkemyksen mukaan viljat ovat elintärkeitä, toisen mukaan tappavia myrkkyjä. Jonkun mukaan voin käyttö tappaa, toisen mukaan se on parasta rasvaa.
  Mistä ihmeestä tavallinen pieni ihminen voi tietää, mikä on IHAN OIKEASTI terveellistä ja hyvää eikä jonkun ”ravintouskonlahkon” höpötystä?

  Ainoa mikä lähes kaikille dieeteille ja suuntauksille on yhteistä on tavallisen sokerin haitallisuus ja siitä huolimatta sitä on tungettu joka paikkaan ja joutuu näkemään todella vaivaa välttääkseen sokerin käyttöä.

 • Hei Jalmari,

  Vehnänoras on omasta mielestäni varsin loistava juttu. Erityisesti siinä tapauksessa jos valmistat vehnäorasmehua tuoreesta vehnänoraasta. Tiedän tapauksia, joissa nuo vehnänorasjauheet ovat voineet aiheuttaa jotain ei-toivottuja vatsaongelmia. Nämä ongelmat ovat kuitenkin käsittääkseni melko harvinaisia…

 • Meinaakos herra professori myös johtaa teorian, joka selittää, miten ruokatuotanto kannattaa toteuttaa ilman viljoja, perunaa yms. muita perusravintokasveja, joiden viljelylle on maataloudessa erittäin päteviä, käytännöllisiä syitä, esimerkiksi työmäärän tai ekologisuuden suhteen. Sillä tokihan professori on tutustunut maatalouden/ruoantuotannon toimintaan ja käytäntöön, sekä myös maatalouden potentiaalisiin ympäristöongelmiin, eikä vain vedä asioita hatusta / oleta, että ruoantuotanto ja ravitsemuksen perusta on kuluttajan päätettävissä tai hallinnassa tai teoretisoitavissa?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista