Vesimyytti

Olet varmasti törmännyt useasti neuvoon, jossa suositellaan juomaan vettä 2 litraa tai 8 lasillista päivässä. Itsekin olen tainnut joskus noudattaa ja myös jakaa samansuuntaisia ohjeita. Tämänkaltaisten suositusten johdosta näkee nykyään ihmisiä, jotka eivät voi mennä mihinkään ilman sitä vesipulloa. Veteen on kehittynyt tietyssä mielessä täysin vääränlainen riippuvuus, jossa käyttäydytään trendien ja ravitsemusterapeuttien ohjeiden mukaisesti ja unohdetaan samalla terve järki sekä itsensä kuuntelu. Tämä on osaltaan mahdollistanut miljardien eurojen pullovesibisneksen, jonka kasvuvauhti ei näytä pysähtyvän.

Veden tärkeyttä on tietysti turha käydä korostamaan, mutta tuo mystinen kahden litran suositus on kuitenkin varsin ihmeellinen juttu. Tämä vesimyytti on todennäköisesti peräisin vuodelta 1945, jolloin Yhdysvaltain elintarvike- ja ravitsemustoimikunnan raporttia tulkittiin hieman väärin. Raportin avainosassa todetaan, että elimistö tarvitsee millilitran vettä jokaisen kuluttamansa kilokalorin käsittelemiseen. Kahden vesilitran saantisuositus johtunee siitä, että keskivertoruokavalio sisältää 2000 kilokaloria vuorokaudessa. Raportissa mainitaan, että valtaosa tarvittavasta vesimäärästä sisältyy ruokaan, mutta se on jäänyt syystä tai toisesta huomioimatta tämän nykyisen vesimyytin syntyessä.

Unohda siis tuo ihmeellinen kahden litran neuvo ja juo vettä sen verran kuin tekee mieli. Jollekin tämä tarkoittaa kolmea vesilasillista kun taas joku toinen voi tarvita vettä 4 litraa päivässä. Mitään kahden litran sääntöjä ei ole. Kiinnitä sen sijaan huomio veden laatuun!

Pahanhajuinen hengitys
Mieheni valittaa usein pahanhajuisesta hengityksestäni. Elintapani ovat kunnossa ja katson tarkkaan mitä pistän suuhuni. Osaatko arvioida sitä mistä tämä ikävä vaiva voi johtua ja miten sitä voisi korjata?

Pahanhajuisen hengityksen taustalla voi olla niin monta erilaista tekijää, että on vaikeaa lähteä arvailemaan. Syynä voi olla esimerkiksi viisaudenhampaiden puhkeamattomuudesta aiheutuva perikoroniitti, karies, huonosti istuvat paikat tai alentunut syljeneritys. Yllättävän usein pahanhajuinen hengitys johtuu kuitenkin kielellä kasvavasta bakteerikasvustosta, johon auttaa kielen säännöllinen puhdistaminen. Apuna puhdistukseen voi käyttää esimerkiksi tätä Dr. Tungsin kätevää kielenpuhdistinta.

Ongelman syy kannattaa ehdottomasti selvittää, mutta ensiapuna voin suositella persiljan pureskelua, sillä persilja lienee yksi maailman parhaista hengityksenraikastajista. Sillä lähtee jopa voimakas valkosipulin tuoksu.

Kevään herkkuja

Eilen tuli nautittua ehkäpä yksi tämän vuoden maittavimmista aterioista kun valmistin kermaisen korvasienikastikkeen, jonka lisäkkeenä toimi höyrytetty maitohorsma ja reilu voinokare. Kaiken kruunasi hunajalla kuorrutettu raparperi. Yksinkertaista ja toimivaa!

Pakko on vielä hehkuttaa hieman pihlajanlehtiä, koska ne ovat mitä maukkainta salaattiainesta tai mukava lisä esimerkiksi pirtelön joukkoon. Pihlajanlehti voi tosin maun puolesta jakaa aika vahvasti mielipiteitä. Itse kuvailisin tuota vastustamatonta makua kirsikkan ja karvasmantelin sekoitukseksi. Kannattaa maistaa!

9 KommenttiaKommentoi

 • Ja se kielen kate voi johtua liiallisesta hiivasta suolistossa joten kannattaa tehdä sillekkin jotain jos se pelkkä kielen raaputtelu ei auta. Eipä se hometalossakaan seinien pyyhkiminen auta :(

  Hyvä juttu taas ja oikeaan aikaan, koska olen nyt taas pähkäillyt juoma asiaa ja päätynyt edelleen siihen, että juon kun tuntuu siltä vaikka sanotaan, että jos jano on ehtinyt tulla neste vajaus olisi jo, mutta kaippa se juomalla korjaantuu :)
  Mua ei vaan haluta juoda tuota hanavetä, kun se ei maistu edes hyvälle tuon luonnollisemman veden jälkeen. Lapsetkin pyytää lähdevettä vaikka ei ole heille propaganda puheita vielä vedestä syöttänyt.

 • Jos mietitän ”kivikauden ihmisiä”, niin eivät varmastikaan ole kovin paljon vettä tai muista nesteitä nauttineet, luultavasti vain sen verran kuin on janottanut ja on ollut vettä saatavilla.

 • Myy-> Jano ilmaantuu yleensä siinä vaiheessa, kun olemme menettäneet 0,5-2% koko vesimäärästämme. Tämä on siis paljon ennen kuin voimme puhua jostain kuivumisesta tai vastaavasta…

  Samanlaisia tuntemuksia tuosta hanavedestä :)

  ek-> Mielenkiintoinen huomio, joka voi olla hyvin lähellä totuutta.

 • Mukava lukea tätä, koska olen aina pohtinut vesiasiaa ja tuntenut hieman huonoa omaatuntoa siitä, etten juo ”tarpeeksi”. Kesähelteellä siihen toki kannattaa kiinnittää huomiota tietoisesti.

  Yksi syy pahanhajuiselle hengitykselle voi olla myös liian vähäinen syöminen eli ollaan nälkäisiä tai ei syödä riittävästi tai tarpeeksi usein. Siihen jos on vielä kiirettä ja stressiä päälle, niin haju on taattu. Huomasin tämän aikoinaan kumppanini kanssa ja olen sen myöhemmin huomannut useita kertoja, myös itselläni.

 • Ässä -> Hyviä linkkejä. Erityisesti tuo diabeetikon tarina sai hyvälle mielelle…

  Pellon pientareella-> Juu, selvää on, että kovilla helteillä tai esimerkiksi urheilusuorituksen aikana tuo juomisen tarkkailu on perusteltua…

 • Nii no yleisestihän lääkärit on samaa mieltä kanssasi eli aina varoittelevat näistä 2 litran juoma suosituksista ettei tule ns. vesimyrkytystä. Itse juon talvella jotain 1,5 l ja kesällä välillä 3 l jos tulee liikuttua paljon. Hieroessa ihmisen kudokset kertoo aika hyvin juoko ihminen riittävästi. Enkä tarkoita nyt varsinaista alinesteytystä, mutta kudokset on ns. kuivat ja ritisevät..

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista