Vinkkejä kesään

Heitä kengät nurkkaan! Paljasjalkakävely on terveyttä ja hyvinvointia ajatellen ehdottomasti yksi kesän kovimmista jutuista. Saksassa terveysviranomaiset ovat jo antaneet suosituksia paljasjalkakävelystä. Artikkelissa terveysviranomainen toteaa, että paljasjalkakävely auttaa lievittämään sisäistä jännitystä ja stressiä. Sama viranomainen lisää vielä, että kenkien käyttö estää suoran kosketuksen maahan ja aiheuttaa näin lukuisia terveysongelmia.

Kannattaa katsoa asiaan liittyvä juttu tästä linkistä (kohdasta 23.10 eteenpäin).

Nauti auringosta. On todella väärin, että ihmisiä pelotellaan auringon vaaroista. Onneksi nykyään jopa ne skeptisimmät tutkijat alkavat kääntyä asian suhteen sille linjalle, että auringonoton terveyshyödyt ovat moninkertaisia sen mahdollisiin haittoihin nähden.

Villivihanneskausi on parhaimmillaan. Löydät lähimetsästä sitä todellista luomua, lähiruokaa ja superfoodia. Kaiken lisäksi ilmaiseksi. Tätä mahdollisuutta ei kannata jättää hyödyntämättä…

Vältä turhaa aurinkolasien käyttöä. Meidät on vuosien saatossa aivopesty niin, että kuvittelemme aurinkolasien olevan pakollinen tarvike jos haluamme pitää terveet silmät. Todellisuus on kuitenkin ihan jotain muuta. Toki aurinkolasien käyttö on joskus mukavuutta ja turvallisuutta lisäävä tekijä esimerkiksi autolla ajaessa, mutta aurinkolaseista on syytä tiedostaa pari tärkeää seikkaa.

1. Aurinkolasien käyttö voi viestittää aivoille, että ulkona on pimeää. Aivot lähettävät viestin ihosoluille, jotka lopettavat ihon luontaisen suojaamisen auringonvaloa vastaan. Muista myös, että kirkas auringonvalo on hyväksi hormonitoiminnalle, joten aurinkolasien käyttö on huono juttu myös tätä ajatellen.

2. Lisäksi on hyvä huomioida se, että silmän mustuainen reagoi valoon. Kun valoa on paljon, mustuainen pienenee päästäen vähemmän valoa silmään. Vastaavasti hämärässä ja pimeässä mustuainen suurenee näin lisäten silmään pääsevän valon määrää. Näin ollen tummat muovilasit (ilman kunnollista UV-suojausta) saavat silmän mustuaisen laajenemaan ja silmään pääsee huomattavasti enemmän UV-säteilyä kuin ilman näitä aurinkolaseja, jolloin iiris luonnollisesti supistuisi suojaten silmää niin liialta valolta kuin UV-säteilyltäkin. Jos käytät aurinkolaseja, niin valitse ehdottomasti mahdollisimman kirkkaat linssit ja vältä niitä perinteisiä tummia linssejä. Olen kuullut näkemyksiä siitä, että ihan tavallisten silmälasien kirkas muovilinssi olisi erinomainen juttu UV-suojausta ajatellen.

Älä tyydy kaupan makkaroihin vaan valmista makkarat itse. Itse tykkään grillata kesällä silloin tällöin makkaraa, mutta jo pidemmän aikaa olen tuskaillut laadukkaiden makkaroiden saatavuutta. Markkinoille on tullut täksi kesäksi jälleen lisää erilaisia luomumakkaroita, mutta mielestäni makkara ei ole luomua jos se sisältää syöpää aiheuttavaa natriumnitraattia ja kasan muita lisäaineita. Teenkin nykyään makkarat alusta loppuun itse, jotta voin olla varma siitä, että mitä suuhuni pistän. Makkaran valmistus on mukavaa ja palkitsevaa puuhaa ja kaiken lisäksi itse tehdyt makkarat ovat paljon paremman makuisia kuin markettien hyllyiltä löytyvät vaihtoehdot. Jos asia kiinnostaa enemmän, niin netin lisäksi löydät hyvää infoa Nakit ja muusi nimisestä makkarakirjasta.

Valmista kesän herkkujäätelöt itse. Pakastealtaista löytyvät jäätelöt sisältävät hirmuisia määriä valkosokeria, yliprosessoitua maitoa, lisäaineita ja jopa transrasvoja. Siksi ne eivät olekaan aurinkoisen päivän arvolle sopivia herkkuja. Jäätelöt kannattaakin valmistaa itse, koska näin pääset nauttimaan myrkkyjäätelöiden sijaan todella terveellisestä herkusta, joka pesee maun suhteen kauppojen mössöt mennen tullen. Lue lisää raakajäätelö.fi sivuilta

Hyvään kesään kuuluu laadukkaat juomat. Oma kesäjuomasuosikkini on koivun mahla, jota varastoin aina keväisin pakastimeen. Toki myös lähdevesi ja kookosvesi ovat varmoja valintoja. Punaviinistä taas saa halutessaan taiottua luomuhedelmien ja jääkylmän pakuriteen avulla todella pirteän sangrian.

Alkolle on pakko nostaa hattua melko kiitettävästä luomuviinivalikoimasta, joka paranee vuosi vuodelta. Omia suosikkejani ovat Pura Sangre Tempranillo, Insieme Nero d’Avola ja Castello Ducale Aglianico. Kannattaa muistaa se, että voit hyödyntää koko Alkon viinivalikoimaa ihan lähialkostasi käsin. Kerro vain Alkon henkilökunnalle mistä viinistä olet kiinnostunut, niin he tilaavat haluamasi pullomäärän sinulle ilman lisäkustannuksia.

PS. Onnistuin hävittämäään ison kasan viime viikolla saapuneita sähköposteja. Eli jos et ole saanut vastausta lähettämääsi sähköpostiviestiin, niin lähetäthän viestisi uudestaan. Kiitos!

               

8 KommenttiaKommentoi

 • Paljasjalkailun allekirjoitan, auringon-oton suhteen olen varauksellinen.

  Juoksua on mahdotonta enää kuvitellakaan kengät jalassa, jolloin varpaat ja muut jalan luonnolliset iskunvaimentimet eivät toimi= kengät jalassa pohkeet ja sääret minuutin jälkeen tukossa.

 • Täällä pääkaupunkiseudulla ei oikein uskalla kävellä paljain jaloin yhtåän missään. :( Onko vibramin five fingersistä mitään hyötyä?

 • Miksei pääkaupunkiseudulla uskalla kävellä paljainjaloin ? Ainakin täällä Tampereella voi kävellä paljainjaloin ihan hyvillä mielin, useasti keskustassakin kävelleenä. Aika harvoin tulee lasia vastaan. Toki ainahan kannattaa katsoa mihin astuu.
  Suosittelen heittämään kengät nurkkaan ja rohkeasti paljasjalkailemaan :)

 • Sini-> itselläni ei ole mitään kokemusta five fingersistä, joten en osaa sanoa siitä sen tarkemmin. Olen kuitenkin kuullut niistö paljon hyvää palautetta…

 • Suuri kiitos Jarkko asiallisesta blogista ja siitä että jaksat jakaa tietojasi meille.
  Se on erittäin tärkeää että ne ihmiset joilla on halu muuttaa elämänsä ja terveytensä saavat työkalut siihen. Lääkärit kun määrääväät vain lääkkeitä tai leikkauksen.

  Vaihtoehtohoidot ovat myös mielenkiintoni kohde. Esimerkiksi kalevalaista jäsenkorjausta pidän erittäin hyvänä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla jos jossainpäin kroppaa on vaivaa, vaikka vaan pientäkin. Pieni vika saadaan helpommin ja nopeammin korjattua ja säästyy myöhemmin isommalta vaivalta.

 • Hieman varvastossuista:

  Olen juossut Vibram Five Fingers Speed tossuilla 1.5 vuotta ja ei niistä voi kyllä pahaa sanaa sanoa. Paluuta perus lenkkareihin ei ole, kun noihin tottuu. Jalat eivät tule kipeiksi pitkähkön lenkinkään jälkeen, kuten kävi aikaisemmin ennen vibrameita. Oli erinomainen ostos.

  Mallejahan on monia ja eri tarkoituksiin. Tuon Speed -mallin ostin juurikin juoksutarkoituksiin, mutta kyllä nuokin hakkaa mukavuudessaan kaikki kävelykengät mennen tullen. Tekee mieli vetäistä nuo jalkaan joka tilanteeseen/tilaisuuteen… :)

  Itsekin pyrin olemaan paljon paljain jaloin, mutta kun tarvitsen urheiluun (yleensä) jonkin sortin tossuja, niin siihen nuo vibramit ovat vallan mainiot kengät, joilla päästään lähimmäksi sitä paljasjalkatunnetta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista