Vuotava suoli

Onko sinulla tietoa vuotavasta suolesta? Ymmärtääkseni se ei ole lääkäreidenkään keskuudessa kovin yleisesti tunnettu/tunnustettu vaiva, mutta ei kuitenkaan mikään uusi juttu. Outojen, moninaisten oireiden perusteella kärsin todennäköisesti hiivan lisäksi vuotavasta suolesta.

Erilaiset suolistosairaudet on todella hälyttävällä tahdilla kasvava ongelma Suomessa. Itse olen huomannut tämän kehityssuunnan minulle saapuvista sähköpostikysymyksistä, joista merkittävä osa liittyy juuri näihin suolistovaivoihin. Tilanne on todella huolestuttava ja olisi toivottavaa, että asiasta puhuttaisiin enemmän julkisuudessa.

Myös viralliset luvut kertovat karusta todellisuudesta. Esimerkiksi tulehduksellisten suolistosairauksien (haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti) potilasmäärät ovat nelinkertaistuneet viimeisen 20 vuoden aikana ja tällä hetkellä tästä vaivasta kärsii jo yli 40 000 suomalaista! Jos tahti jatkuu nykyisellään, niin tulehduksellisista suolistosairauksista uhkaa tulla todellinen kansantauti.

Väistämättä herää kysymys siitä, että mistä tämä suolistosairauksien hurja määrä oikein johtuu? Usein suolistosairauksien taustalla on monen eri tekijän summa eikä niinkään mikään yksittäinen juttu. Tässä näkemyksiäni yleisimmistä suolistovaivojen aiheuttajista.

1. Huonolaatuinen ja yliprosessoitu ruoka
2. Viljat
3. Stressi
4. Antibioottien ja tulehduskipulääkkeiden liiallinen käyttö
5. Järkkynyt omega-3/omega-6-tasapaino
6. Lisäaineet
7. Torjunta-aineet, joista osalla on selvää näyttöä yhteydestä suolistosairauksiin
8. Tolkuton sokerin käyttö
9. Liiallinen hygienia
10. D-vitamiinin puutos

Vuotava suoli (suolen lisääntynyt läpäisevyys) on ainakin kotimaisten lääkäreiden keskuudessa melko tuntematon käsite. Vuotava suoli on matala-asteinen suolistotulehdus, jonka oirekirjo on valtava aina ripulista hengenahdistukseen. Vuotava suoli tarkoittaa nykytiedon valossa sitä, että suolen läpäisevyys on lisääntynyt ja tämän takia ravinnon pilkkoutumattomia vieraiden aineiden antigeeneja kulkeutuu suolen limakalvon läpi.

Jos kärsisin vuotavasta suolesta, niin kiinnittäisin huomiota seuraaviin seikkoihin:

1. Gluteeniviljojen poisjättäminen auttaa monia tätäkin vaivaa silmälläpitäen.

2. Loiset on tekijä, joka voi näytellä yllättävän suurta roolia suolistosairauksien taustalla. Myös vuotavan suolen osalta.

3. Hoida hiiva. Ohjeita tähän löydät mm. täältä (pdf-tiedosto).

4. L-glutamiin tehosta on melko vahvaa näyttöä vuotavan suolen hoidossa.

5. Laadukkaat probioottivalmisteet voivat tuoda helpotusta vaivaan. Tosin on esitetty näkemyksiä siitä, että jos tilanne on vuotavan suolen suhteen kovin huono, niin probioottivalmisteista voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

6. Psylliumkuitu helpottaa joillakin tilannetta, mutta vastaavasti toisille se ei sovi yhtään. Noin keskimäärin psylliumkuitu on mitä mahtavin juttu suolistosairauksien kanssa painiville.

7. MSM tuo monipuolista apua tähän vaivaan ja on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tuote.

8. Slippery elm bark, eli punajalavankuori on ihan ehdoton juttu moneen suolisto-ongelmaan ja erityisesti vuotavasta suolesta kärsiville.

9. Pidä huoli, että saat riittävästä sinkkiä ja erityisesti D-vitamiinia.

10. Kiinnitä huomiota maksan kuntoon, sillä vuotavasta suolesta kärsivien maksa voi joutua kovaan kuormitukseen. Jos kärsisin vuotavasta suolesta, niin minimoisin lääkkeiden- ja alkoholinkäytön. Lisäksi auttaisin maksaa mm. maarianohdakkeen avulla.

11. Kurkuma, triphala, berberiini ja marshmallow root (rohtosalkoruusujuuri) ovat muita esimerkkejä niistä välineistä, joista voi olla apua vuotavaan suoleen.

12. Sopivan ruokavalion merkitystä ei voi tietenkään korostaa liikaa. Käytännössä tämä tarkoittaa ainakin paranemisen ajaksi sen perinteisen länsimaalaisen ruokavalion hylkäämistä ja tutkimusmatkaa parempien vaihtoehtojen äärelle. Monesti suolisto-ongelmien kanssa painiville sopii eräänlainen ”rauhoitusruokavalio”, joka koostuu pääasiassa mm. lämpimistä sosekeitoista, höyrytetyistä vihanneksista, pirtelöistä ja vaikka kevyesti kypsennetystä kalasta.

                  

17 KommenttiaKommentoi

 • Todellinen syy suurimpaan osaan suolistovaivoista löytyy rokotteista. Esim. apinoiden tiedetään saavan ruoansulatuskanavan häiriöitä ja autismin kaltaisia oireita MPR-rokotteista.

  Rokotteissa käytettävä alumiini mahdollinen syy Crohnin tautiin:
  Lupus. 2012 Feb;21(2):231-8.
  Aluminum as an adjuvant in Crohn’s disease induction.
  Lerner A.
  Source: Pediatric Gastroenterology and Nutrition Unit, Carmel Medical Center, Haifa, Israel.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22235058

  Ann N Y Acad Sci. 2007 Jun;1107:329-45.
  Aluminum is a potential environmental factor for Crohn’s disease induction: extended hypothesis.
  Lerner A.
  Source: Pediatric Gastroenterology and Nutrition Unit, Carmel Medical Center, Pappaport School of Medicine, Technion-Israel Institute of Technology, Haifa, Israel.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17804561

  Tuhkarokkorokotteet ja tulehduksellinen suolistosairaus:
  http://www.lancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(95)90810-2/fulltext

  Kinderarztl Prax. 1992 Dec;60(9-10):302-3.
  [Acute gastroenteritis and acute obstructive bronchitis after mumps-measles-rubella (MMR) preventive vaccination? The Pediatric Vaccination Counseling Service].
  [Article in German]
  Wiersbitzky S, Bruns R, Wiersbitzky H.
  Source: Ernst-Moritz-Arndt-Universität, Zentrum für Kinder- u. Jugendmedizin, Greifswald Vorpommern.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1289650

 • Nimimerkki Atte kirjoittaa autoimmuunisairauksista. Laitetaan vähän niistäkin jotain.

  J Autoimmun. 2000 Feb;14(1):1-10.
  Vaccination and autoimmunity-’vaccinosis’: a dangerous liaison?
  Shoenfeld Y, Aron-Maor A.
  Source:Department of Internal Medicine B, Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Israel.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10648110

  Isr Med Assoc J. 2009 Mar;11(3):183-5.
  Influenza vaccine and autoimmunity.
  Agmon-Levin N, Kivity S, Shoenfeld Y.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19544711

  Curr Med Chem. 2011;18(17):2630-7.
  Aluminum vaccine adjuvants: are they safe?
  Tomljenovic L, Shaw CA.
  Source: Neural Dynamics Research Group, Department of Ophthalmology and Visual Sciences, University of British Columbia, Vancouver, BC, V5Z 1L8, Canada.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21568886

  Autoimmuunisairauksia rokotteiden adjuvanteista:
  The spectrum of ASIA: ‘Autoimmune (Auto-inflammatory) Syndrome induced by Adjuvants
  Agmon-Levin N, Hughes GR, Shoenfeld Y.
  http://lup.sagepub.com/content/21/2/118.full

  Toistuvat immunisoinnit antigeeneilla aiheuttavat systeemistä autoimmuunisairautta:
  Cause of systemic lupus erythematosus: a novel self-organized criticality theory of autoimmunity.
  Shiozawa S.
  http://www.plosone.org/article/info:doi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0008382

  Hepatiitti B-rokotteen jälkeen autoimmuniteettia. Analyysi 93 tapauksesta:
  Lupus. 2012 Feb;21(2):146-52.
  Autoimmunity following hepatitis B vaccine as part of the spectrum of ’Autoimmune (Auto-inflammatory) Syndrome induced by Adjuvants’ (ASIA): analysis of 93 cases.
  Zafrir Y, Agmon-Levin N, Paz Z, Shilton T, Shoenfeld Y.
  Source: The Zabludowicz Center for Autoimmune Diseases, Sheba Medical Center, Tel-Hashomer, Israel.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22235045

 • Atte-> Kiitos linkistä! Tuossa Ollin jutussa oli ihan hyviä huomioita.

  Omituinen-> Kiitos näkemyksestä ja linkeistä! Mielenkiintoista luettavaa, joita pitää tutkiskella joskus ihan ajan kanssa.

 • Suolen seinämien ensisijaista ravintoa on hyvien bakteerien tuottamat rasvahapot. Näiden bakteerien ravintoa on liukoisa kuitu. Omena päivässä, vai miten se meni.

 • Moi,

  Osaatko neuvoa, mistä saisi tuota Slippery Elm Barkia – myykö kukaan Suomessa vai joutuuko tilaamaan ulkomailta? Kovasti on kehuttu eri puolilla.

 • Hei Timo,

  En ole törmännyt Suomessa tuohon, mutta luulisi sitä joku kotimaan kauppakin myyvän. Kannattaa kysyä esimerkiksi Lootuskaupasta (lootuskauppa.fi), josta voi löytää jotain harvinaisempia tuotteita.

 • Kiitos loistavasta blogista! Voitko suositella jotain ravintopuolen ammattilaista, jonka avulla voisi mahdollisesti rakentaa vielä yksityiskohtaisemman korjaavan ravinto-ohjelman. Voit laittaa vinkin myös suoraan sähköpostiin.

 • Väittämä nro 5: Laadukkaat probioottivalmisteet voivat tuoda helpotusta vaivaan. Tosin on esitetty näkemyksiä siitä, että jos tilanne on vuotavan suolen suhteen kovin huono, niin probioottivalmisteista voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

  Kiinnostaisi kovasti saada lisätietoa asiasta. Nimimerkillä ”omaisuuden kalliisiin probiootteihin laitanut”. Oma kokemus on ainakin ollut enemmänkin juuri se, että haittaa on ollut enemmän kuin hyötyä.

 • Hei Ile,

  Hyvä kysymys. Tämä kertomasi ilmiö ei ole tavaton. Yksi tulkinta asiasta on se, että kun suoli vuotaa, niin nautitut probiootit voivat aiheuttaa autoimmuunireaktion ja näin tilanne saattaa niiden käytön myötä vain pahentua. Eli teorian mukaan tämmöisessä tapauksessa vuotava suoli pitää saada ensin hoidettua edes jollain tasolla kuntoon ja vasta tämän jälkeen voidaan ruveta miettimään probioottivalmisteen käyttöä. Tämä on kuitenkin teoria, jonka puolesta ei ole olemassa tutkimusnäyttöä. Itse pidän yleisellä tasolla probiootteja erittäin hyvänä juttuna vuotavan suolen hoidossa ja monet tutkimukset niiden käyttöä puoltavat. Joissain tapauksissa probiootit kuitenkin näyttävät aiheuttavan ei toivottuja reaktioita, kuten sinun tapauksessa ja tällöin on syytä miettiä probioottien käytön lopettamista joksikin aikaa tai koitaa probiottivalmisteen vaihtoa.

 • Kiitos! Kyseinen probioottivalmiste (vivomix/vsl3) on aika vahva. Siitä tuntuisi olevan näyttöä esim IBD:ssä remissioon pääsyn edistämiseen ja valmistajakin suosittelee akuuttivaiheessa vahvaa neljän annoksen käyttöä/vrk. Jos tulehduksen takana olisi aina vuotava suoli, niin aika erikoista ettei suoli tai puolustusjärjestelmä niitä kestäisi. Näin kuitenkin ilmeisesti saattaa olla.
  Yksi lisäkysymys tulille… Mikä on käsityksesi siitä, että mikä osa suolesta vuotaa? Onko se esim ohutsuolen ongelmia vai paksusuolen? Jos ohutsuoli vuotaa, niin aiheuttaisiko se esim haavaista paksusuolentulehdusta vai vuotaako tässä taudissa juurikin paksusuoli?
  Toki tuo vuotava suoli liitetään muihinkin autoimmuunisairauksiin, mutta tämän taudin kohdalla olen koittanut logiikkaa pähkäillä.

 • Vuotavasta suolesta puhuttaessa tarkoitetaan sitä, että molekyylit läpäisevät ohutsuolen seinämän helpommin kuin pitäisi. Toki tämä ilmiö vaikuttaa myös paksusuoleen, kuten esimerkiksi sen mikrobistoon ja tätä kautta mahdollisesti monella tapaa terveyteemme.

  Eli ensin on vuotava suoli, joka taas voi aiheuttaa muita suolisto-ongelmia…

 • Hei! Tiedätkö onko mikään alholi maha ystävällistä? Mahani menee sekaisin jopa yhdestä siideristä :( tai mitä tulisi syödä että mahani kestäisi alkoholin?

  • Hei Nina,

   Yleisesti ottaen punaviini ja kuivat valkoviinit lienee se vatsaystävällisin vaihtoehto. Mutta jos oireita tulee jo hyvin pienistä alkoholimääristä, niin siinä tapauksessa alkoholin nauttiminen kannattaa luonnollisesti minimoida.

 • Noniin eipäs sebu sitten kiusata jos toinen haluaa nauttia elämästä muiden mukana :) kyllä ilman alkoholiakin pärjään ja vieläpä erittäin hyvin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista