Yksinäisyys

Otit blogissasi hyvin esiin sosiaalisuuden ja yhteisöllisyyden tärkeyden terveyttä ajatellen. Tästä ei juurikaan puhuta, mutta se taitaa olla aika tärkeä tekijä terveyden ylläpitämiseksi. Jos olet törmännyt johonkin tutkimuksiin tai sinulla on tarkempaa tietoa asiasta, olisi mukava kuulla tästä lisää.

Varsin mielenkiintoinen aihe. Mielestäni Jani Kaaro on tuonut kirjassaan Terveenä 100-vuotiaaksi tämän asian hienosti esiin ja lainaan tässä muutaman pätkän Janin kirjasta…

Ihminen on sosiaalinen laji päästä kantapäähän ja ilman sosiaalisia ympyröitä hän elää luonnottomassa tilassa. Ihmiset ovat aina eläneet pienissä ryhmissä, sillä ryhmä on taannut ihmisille parhaat mahdollisuudet selvitä hengissä. Ryhmässä eläminen kuitenkin edellytti, etteivät ihmiset voineet ajaa suoraviivaisesti vain omaa ja jälkeläistensä etua. Yhteisöt, joiden jäsenet kykenivät toimimaan epäitsekkäästi ja yhteistyössä koko ryhmän kanssa, selvisivät parhaiten. Tämä kehitys muovasi meistä ihmisiä, jotka eivät toimi kunnolla ilman toisia ihmisiä. Sosiaalinen eristyneisyys horjuttaa biologisen järjestelmämme tasapainoa. Chicagon yliopiston neurotieteilijä John T.Cacioppo onkin lanseerannut termin ”sosiaalinen kipu” kuvaamaan tilaa, jossa yksinäiset ihmiset elävät. Samalla tavoin kuin fyysinen kipu varoittaa meitä siitä, että kahvikuppi on polttavan kuuma, sosiaalinen kipu varoittaa meitä siitä, ettemme ole osa ryhmää.

Yksinäisyyden terveysvaikutuksia on tutkittu varsin runsaasti. On todettu, että yksinäisyys mm. lisää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin 50% ja nyrjäyttää immuunijärjestelmän pois raiteiltaan, koska yksinäisillä immuunisolujen toimintaa ohjaavat geenit ovat eri tavalla aktiivisia, kuin sosiaalisilla suhteilla omaavilla. Yliaktiivisia ovat ne geenit, jotka ovat mukana tulehdusreaktioissa ja aliaktiivisia taas ne geenit, jotka toimivat etenkin viruksia torjuttaessa.

Asia ei tietysti ole ihan näin yksiselitteinen, sillä sosiaalisesti eristynyt ihminen kärsii myös lukuisista muistakin terveyteen vaikuttavista ongelmista kuin pelkästään yksinäisyydestä. Tyypillisimpiä näistä lienevät taloudelliset pulmat, päihdeongelmat, liikunnan puute, heikot asuinolot ja huono ravinto. Nämä yhdessä tai erikseen voivat sitten aiheuttaa erinäköisiä terveysongelmia, kuten kroonista stressiä.

Viime vuosina on tuotettu vakuuttava tieteellinen todistusaineisto siitä, miten tervehdyttävää meidän on olla yhteydessä muiden ihmisten kanssa. Tutkimuksissa on verrattu vapaaehtoistyöhön osallistuvien terveyttä ja hyvinvointia niihin, jotka eivät osallistu vapaaehtoistyöhön. Tulokset osoittivat, että vapaaehtoistyöhön osallistuminen vähensi ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 44 prosenttia. Vaikutus kuolleisuuteen oli siis suunnilleen yhtä suuri, kuin tupakoinnin lopettamisella tai ylipainoisesta normaalipainoiseksi laihduttamisella. Tuloksissa otettiin huomioon kaikki tavalliset taustamuuttujat, kuten koehenkilöiden painoindeksi, elämäntavat ja sosiaalinen asema.

Yksinäisyys ja kaikenlainen sosiaalinen eristyneisyys on maassamme yhä kasvava ongelma, johon puuttuminen vaatisi arvojen laajamittaista tarkistamista. Valtio ei tule koskaan pelastamaan näitä yksinäisiä ihmisiä, vaan se on meidän tehtävä. Tässä nykymaailmassa yhä useammalta meistä tuntuu unohtuvan se tosiasia, että me olemme täällä muita varten. Ihminen on olento, jonka elämän tarkoitus on toisten ihmisten palveleminen ja auttaminen. Jos me emme toimi näin, alamme voida huonosti. Toisaalta mitä enemmän autamme muita, sitä enemmän myös itse vahvistumme…

PS. Kannattaa lukea iskuryhmä-blogista mielenkiintoinen haastattelu rokotuksista

11 KommenttiaKommentoi

 • Mitäs jos yksinkertaisesti viihtyy yksinään, eli on ns. vapaaehtoisesti yksinään ei pakosta? Tai jos muut ihmiset aiheuttavat enempi ahdistusta kuin yksinolo? Jotenkin tuntuu vähän kapeakatseiselta tämä näkökulma. Toisaalta, ei kai nykyään ole yhtään mitään mistä ei olisi edes jonkinlaista tutkimusta että se aiheuttaa milloin mitäkin.

 • Moi,

  Ihan hyvä pointti. Itsekin viihdyn hyvin yksinäni ja omissa oloissani. Ja toisaalta hyvin moni meistä kaipaa tuota omaa tilaa ja rauhaa huomattavasti nykyistä enemmän. Ongelmaksi tuo yksinäisyys muodostuu luultavammin vasta siinä vaiheessa, kun tuntee itsenä ulkopuoliseksi ja tarpeettomaksi. Varmasti on lukusia ”erakoita”, jotka eivät näin tunne.

 • Olen työni puolesta päivittäin tekemisissä ihmisten kanssa, joilla ei ole ketään. Voin näkemäni perusteella sanoa, että se tuhoaa ihmisen ihan muutamassa vuodessa.

 • Jep iskuryhmän rokote juttu oli näin uusintanakin taas hyvä muistutus.
  Että jos Chaos olet kuulolla, niin kyllä blogiasi vielä luetaan vaikka kommentointi on pois. Ei laiskana jaksa alkaa selvittelemään tuota juttua.

  Ja hyvä juttu Jarkoltakin.
  T: Yksinkin voi viihtyä (kun se on vapaaehtoista eikä pakollista) :)

 • Itse käyn ulkoiluttamassa vanhuksia ilman palkkaa silloin tällöin kotini vieressä olevassa palvelutalossa. Se on täynnä yksinäisiä vanhuksia, jotka dementian ja liikuntarajoitteiden takia eivät koskaan pääse ulos ilman ulkoiluttajaa (eli ehkä kerran puolessa vuodessa!)

  Suosittelen muillekin ottamaan yhteyttä kotipaikkakunnan vanhainkoteihin tai palvelutaloihin, koska niissä tarvitaan kipeästi ulkoiluttajia. Se ei vaadi kuin 30min/krt. kun kävellään hitaasti talon ympäri. Vanhukset ovat olleet niin kiitollisia tästä äärimmäisen harvinaisesta avusta, että siitä saa itsekin hyvän mielen koko päiväksi!

 • Hyvää asiaa taas. Meilläki päin täällä toimii sellanen vapaaehtois porukka, jotka ulkoiluttaa vanhuksia. Tärkeää työtä tekevät, jonkin palkinnonki kunnalta siitä saivat. :)
  Mutta asiasta poiketen, tiedätkö Jarkko, mistä Tampereella olis joku kauppa mistä sais näitä superfoodeja ja luomutuotteita? Oon lähiaikoina tulossa siellä käymään, olis kiva jos joku osais antaa etukäteen vinkkiä, missä kannattais poiketa. :)

 • Totta! Tuo 30 minuuttia vaikkapa pari kertaa kuukaudessa luulisi liikenevän useimman kiireisestäkin aikataulusta…

 • Puutarhurille tiedoksi, että myös Luomu Ani Tampereen kauppahallissa kannattaa tsekata. Kauppahalli sijaitsee Sokoksen vieressä. Tampereella on myös Lähiruokapuoti Lempi, joss myydään lähi- ja luomuruokaa (googlaa).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista