Ylistyslaulu muikulle

Muikku on ehdottomasti yksi huikeimmista jutuista mitä ketjumarketeista saattaa löytävänsä. Tosin nämä valmiiksi pakatut muikut voivat olla jo kauppaan saapuessaan parhaan päivänsä nähneitä, joten niiden ostaminen ei tässä tapauksessa välttämättä ole kovin järkevää. Kannattaakin suunnata askeleet hyvätasoisen kalatiskin tai torin suuntaan, josta voi löytää samana päivänä pyydettyä kalaa.

Muikku on monella tapaa mitä parhainta ruokaa. Itselleni merkitsee kaikista eniten se, että muikku on aitoa villiruokaa, joka on saanut kasvaa luonnollisesti. Tälläistä perustaa ei kovin monesta muusta ruokakaupassa myytävästä tuotteesta löydä. Ehkä räikeimpänä vastakkaisena esimerkkinä ovat ”pussilohet”, joita myös kirjolohena tai norjalaisena merilohena myydään. Nämä eivät ole enää mielestäni aitoa kalaa vaan lähempänä jalostetta.

Norjalaisesta merilohesta tuli muuten taannoin ihan katsomisen arvoinen dokumentti, joka on edelleen nähtävissä YLE areenalla.

Muikku sisältää rasvaisena kalana paljon omega 3:a ja myös runsaasti D-vitamiinia, seleeniä ja jodidia. Villikalojen kohdalla puhutaan yleisesti ympäristömyrkyistä, mutta lähes poikkeuksetta hyödyt kumoavat mahdolliset haitat. Muikun kohdalla merkittävin ympäristömyrkky on elohopea, jota on kuitenkin vähän verrattuna haukeen ja ahveneen. Muikusta saatavat terveyshyödyt lapsille ja odottaville äideille ovat 50 kertaa suuremmat kuin elohopean mahdollisesti aiheuttamat haitat. Normaaliaikuiselle hyödyt ovat jopa 500-kertaiset.

6 KommenttiaKommentoi

  • Herääkin kysymys miksi kaikki aina juoksevat tuon lohen perässä kun tarjolla on edullisempaa ja paljon parempaa kalaa. Seitikin on hyvä vaihtoehto lohelle.

  • Tätä samaa asiaa minäkin olen ihmetellyt. Ehkä lohi on noin keskimäärin helpommin lähestyttävä kala myös niiden silmissä, jotka eivät kalasta noin yleisesti välitä. Ja toki myös lohen helppous on omaa luokkaansa jos nyt verrataan muikkuihin, jotka on useimmissa tapauksissa itse suolistettava. Ja toki lohen tarjonta on aivan eri luokkaa kuin kotimaisen muikun. Tämä on aika käsittämätön tilanne kun huomioidaan nykyinen suuri muikkukanta, mikä järvissämme vallitsee.

    Voin allekirjoittaa tuon kommenttisi liittyen seitiin. Todella paljon parempi valinta kuin lohi.

  • Nuitten kala dokkareitten jälkeen ei oiken norjan lohi hotsita. Yök! Onneksi mutsi tuo tällä vkolla isän kanssa verkoilla kalastettua siikaa viitisen kiloa, niin saa alkaa savustaa kunnon kalaa.

    Kiitos linkistä Jarkko!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista